reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

reklama
Laski zastanawiam sie nad kilkoma rzeczami
Bo wzielam sobie wniosek na becikowe i rodzinne i zastanawiam sie nad..
potrzebne jest zaswiadczenie o zarobkach za 2005
czy jezeli moj chop w 2005 nie pracowal i nie zarabial to tez potrzebuje takie zaswiadczenia
czy jako "konkubinat" mozemy sie rozliczac razem czy musze wpisac sie razem z rodzicami z ktorymi jestem zameldowana?

bo wlasciwie nie mam zadnego dowodu ze w 2005 moje zarobki dzielily sie na mnie i na partnera hmmm

Dziewczyny,

jeśli chodzi o becikowe rządowe - tutaj zarobki nie są ważne!!!
jeśli chodzi o becikowe gminne - każda gmina ma inne wymwgania, musicie sprawdzić jak to jest u was. Zobaczcie, co się wam bardzij opłaca - czy to, że "mieszkacie" z rodzicami, czy z partnerem... Tutaj dochód jest 504 zł/osoba/miesiąc - zaświadczenie z Urzędu Skarbowego. Jeśli nie pracowałyście, to dostaniecie też takie info - "nie złożyła Pit-u".
Jeśli chodzi o rodzinne - zarejestrujcie się w Urzędzie Pracy jako bezrobotne i tam będziecie miały ubezpieczenie i pokierują jak załatwić i gdzie rodzinne /teraz to wypłaca gmina/. zaświadczekie z UP zawsze się przyda!
I dlaczego nie korzystacie z pomocy MOPS-u?????? Mają obowiązek wam pomóc! Nieistotna - korzystaj!!!

Kate Ty mi mowisz korzystaj a oni mi mowią zebym sie w dupe pocalowala
nic nie dostane
latalam po pokojach i tlumaczylam im ze oboje nie pracujemy ale oni to gdzies maja

wzielam wniosek na dodatek gminny czyli te drugie becikowe i wlasnie przy nim zastanawiam sie czy musze sie wpisac z rodzicami, z chlopem czy sama
bo zameldowana jest u rodzicow a realnie mieszkalam u chlopa
czyli musze wyslac chlopa do urzedu skarbowego po karteczke "nie zlozyl pit'u"?
i moge moje zarobki 2005 podzielic na niego i siebie

Ilonka - każda gmina ma inaczej. Jedne chcą zameldowanie a inne zamieszkanie.
Zapytaj u siebie w gminie. Wówczas twoje "gospodarstwo domowe" to ty+chop+dzidzia i wówczas rozliczasz siebie i jego razem.
Zobacz, co bardziej ci się opłaca...
W MOPS-ie powinność iść do dyrektorki i z nią pogadać, zapytać się, itd. Może laski nie chcą ci pomóc? Bo to tyle roboty...

reklama
Do góry