reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Cholera wie :eek: ja też mam zameldowanie w Tychach a mieszkam w Katowicach ale mam w ZUSie adres katowicki podany jako zamieszkania.
Na zwolnieniu mam też zaznaczone, że mogę chodzić jakby co :dry:

reklama
Rejestracja dziecka - w urzędzie miasta/gminy gdzie się urodziło!!! Wasz meldunek jest w tym wypadku nieistotny.
Meldunek dziecka - automatycznie tam, gdzie zameldowana jest matka /ale dyskryminacja facetów, co? ;-) /
PESEL - najlepiej zapytać się przy rejestracji dziecka; u nas jest nadawanie PESEL-a w urzędzie miasta... czyli ja rodzę w Wałbrzychu /tam otrzymam akt urodzenia dziecka - możecie wy, albo ojciec dziecka, reszta rodziny - z pełnomocnictwem/, meldunek w Świdnicy, i PESEL też w Świdnicy /ale może być, że przy rejestracji dostaniecie PESEL - tego nie wiem/

Co do kontroli ZUS - nie macie obowiązku /nawet jeśli nie możecie chodzić/ przebywać w domu! Możecie gdziekolwiek chcecie, np. u rodiców, siostry, rodziny.... itd... macie tylko obowiązek poinformować o tym pracodawcę lub ZUS w ciągu 7 dni od tego faktu... czyli, gdyby był u was ZUS, to zawsze możecie powiedzić, że byłyście u rodziny i oczywiście w terminie poinformować o tym ZUS/pracodawcę...
poza tym zawsze możecie wyjść /same lub z pomocą/ do lekarza, na badania, apteki.... itd.
A i zawsze należy walczyć z tymi CH... z ZUS-u!

witam Grudnióweczki. ja jestem Listopadowa..ale korzystając że macie tu takie fachowe porady i ważne tematy postanowiłam napisać. chciałabym się dowiedzieć czy mając umowę o prace do 31.12.2006 a rodząc w listopadzie, macierzyński wypłaca mi do końca pracodawca czy ZUS?no bo wypada że w styczniu i lutym to Zus ale czy w związku z tym muszę już załatwiać jakieś papiery czy to pracodawca ma obowiązek bawienia się w to? jest to dla mnie bardzo istotne gdyż nie chcę obudzić się z ręką w nocniku i zostać bez pieniędzy. chciałabym się dowiedzić czy mam pisać jakieś podania, wypełniać papiery i o ile wcześniej trzeba to załatwiać...
i jeszcze jedno pytanko. mam termin na 17.11 i jestem od końca maja na zwolnieniu lek. przysłowiowe 182 dni kiedy pensję wypłaca pracodawca mija 25.11 a co w momencie jakbym do tej pory nie urodziła? przecież wiadomo że jak idę na zwolnienie to nie wiem czy urodzę po terminie i po jakim czasie więc cała biurokracja z wypełnianiem druczków do ZUSu nie miałaby sensu...znowu na macierzyński też nie pali mi się iść wcześniej. czy są jakieś wyjątki od tych 182 dni?
jak ktoś odpowie to jest kochany. i z góry przesyłąm mu wielki uścisk i całus w policzek...;-)

Co do 182 dni chorobowego - nie ma wyjątków... albo idziesz na macierzyński wcześniej /możesz nawet 2 tyg. wcześniej/ albo 6 tyg przed końcem chorobowego wysyłasz wniosek do ZUS o zasiłek rehabilitacyjny.
Ponieważ w twoim przypadku TP jest wcześniej niż kończy ci się L4 - musisz iść na urlop macierzyński! ZUS nie da ci rehabilitacyjnego! Tym bardziej, że jest już nieco późno!
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie - pracodawca musi zająć się przekazaniem dokumentów do ZUS, ale lepiej się dowiedz jak to jest w Twoim przypadku!!!

dzięki Kate_less. widzę że jesteś tu główną osobą do udzielania porad. udanego porodu. pozdrawiam.

Kate jeżeli jesteśmy przy zasiłku macierzyńskim. Podpowiedz mi jakie formalności muszę załatwić związane z zasiłkiem. Chcę go dostawać dopiero po porodzie. Prowadze działalność gospodarczą wspólnie z mężem, no i mieszkamy za granocą, no ale Zusy podatki i zameldowanie w Polsce. Ach no i podstawowa sprawawa że chorobowe dobrowolne płace jużod 2 miechów.

Przede wszystkim musisz złożyć wniosek do ZUS o wypłatę zasiłku macierzyńskiego... a potem to już czekać na decyzję i pieniążki...

reklama
kate_less mam pytanie przyznano mi świadczenie rehabilitacyjne od 10.11.2006 do 08.01.2007 i dziś byłam u gina i chciałam prosić o L4 a lekarz mi powiedział, że w okresie jak przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym to już nie musi mi wystawiać L4 :sorry2:
Kurde nie znam się na tym ale przecież by mi nie ściemniał help bo nie chce bez kasy zostać.

Do góry