reklama
Rejestracja dziecka - w urzędzie miasta/gminy gdzie się urodziło!!! Wasz meldunek jest w tym wypadku nieistotny.
Meldunek dziecka - automatycznie tam, gdzie zameldowana jest matka /ale dyskryminacja facetów, co? ;-) /
PESEL - najlepiej zapytać się przy rejestracji dziecka; u nas jest nadawanie PESEL-a w urzędzie miasta... czyli ja rodzę w Wałbrzychu /tam otrzymam akt urodzenia dziecka - możecie wy, albo ojciec dziecka, reszta rodziny - z pełnomocnictwem/, meldunek w Świdnicy, i PESEL też w Świdnicy /ale może być, że przy rejestracji dostaniecie PESEL - tego nie wiem/
Meldunek dziecka - automatycznie tam, gdzie zameldowana jest matka /ale dyskryminacja facetów, co? ;-) /
PESEL - najlepiej zapytać się przy rejestracji dziecka; u nas jest nadawanie PESEL-a w urzędzie miasta... czyli ja rodzę w Wałbrzychu /tam otrzymam akt urodzenia dziecka - możecie wy, albo ojciec dziecka, reszta rodziny - z pełnomocnictwem/, meldunek w Świdnicy, i PESEL też w Świdnicy /ale może być, że przy rejestracji dostaniecie PESEL - tego nie wiem/
Co do kontroli ZUS - nie macie obowiązku /nawet jeśli nie możecie chodzić/ przebywać w domu! Możecie gdziekolwiek chcecie, np. u rodiców, siostry, rodziny.... itd... macie tylko obowiązek poinformować o tym pracodawcę lub ZUS w ciągu 7 dni od tego faktu... czyli, gdyby był u was ZUS, to zawsze możecie powiedzić, że byłyście u rodziny i oczywiście w terminie poinformować o tym ZUS/pracodawcę...
poza tym zawsze możecie wyjść /same lub z pomocą/ do lekarza, na badania, apteki.... itd.
A i zawsze należy walczyć z tymi CH... z ZUS-u!
poza tym zawsze możecie wyjść /same lub z pomocą/ do lekarza, na badania, apteki.... itd.
A i zawsze należy walczyć z tymi CH... z ZUS-u!
aniii
aaaaa Kotki dwa...
witam Grudnióweczki. ja jestem Listopadowa..ale korzystając że macie tu takie fachowe porady i ważne tematy postanowiłam napisać. chciałabym się dowiedzieć czy mając umowę o prace do 31.12.2006 a rodząc w listopadzie, macierzyński wypłaca mi do końca pracodawca czy ZUS?no bo wypada że w styczniu i lutym to Zus ale czy w związku z tym muszę już załatwiać jakieś papiery czy to pracodawca ma obowiązek bawienia się w to? jest to dla mnie bardzo istotne gdyż nie chcę obudzić się z ręką w nocniku i zostać bez pieniędzy. chciałabym się dowiedzić czy mam pisać jakieś podania, wypełniać papiery i o ile wcześniej trzeba to załatwiać...
i jeszcze jedno pytanko. mam termin na 17.11 i jestem od końca maja na zwolnieniu lek. przysłowiowe 182 dni kiedy pensję wypłaca pracodawca mija 25.11 a co w momencie jakbym do tej pory nie urodziła? przecież wiadomo że jak idę na zwolnienie to nie wiem czy urodzę po terminie i po jakim czasie więc cała biurokracja z wypełnianiem druczków do ZUSu nie miałaby sensu...znowu na macierzyński też nie pali mi się iść wcześniej. czy są jakieś wyjątki od tych 182 dni?
jak ktoś odpowie to jest kochany. i z góry przesyłąm mu wielki uścisk i całus w policzek...;-)
i jeszcze jedno pytanko. mam termin na 17.11 i jestem od końca maja na zwolnieniu lek. przysłowiowe 182 dni kiedy pensję wypłaca pracodawca mija 25.11 a co w momencie jakbym do tej pory nie urodziła? przecież wiadomo że jak idę na zwolnienie to nie wiem czy urodzę po terminie i po jakim czasie więc cała biurokracja z wypełnianiem druczków do ZUSu nie miałaby sensu...znowu na macierzyński też nie pali mi się iść wcześniej. czy są jakieś wyjątki od tych 182 dni?
jak ktoś odpowie to jest kochany. i z góry przesyłąm mu wielki uścisk i całus w policzek...;-)
Co do 182 dni chorobowego - nie ma wyjątków... albo idziesz na macierzyński wcześniej /możesz nawet 2 tyg. wcześniej/ albo 6 tyg przed końcem chorobowego wysyłasz wniosek do ZUS o zasiłek rehabilitacyjny.
Ponieważ w twoim przypadku TP jest wcześniej niż kończy ci się L4 - musisz iść na urlop macierzyński! ZUS nie da ci rehabilitacyjnego! Tym bardziej, że jest już nieco późno!
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie - pracodawca musi zająć się przekazaniem dokumentów do ZUS, ale lepiej się dowiedz jak to jest w Twoim przypadku!!!
Ponieważ w twoim przypadku TP jest wcześniej niż kończy ci się L4 - musisz iść na urlop macierzyński! ZUS nie da ci rehabilitacyjnego! Tym bardziej, że jest już nieco późno!
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie - pracodawca musi zająć się przekazaniem dokumentów do ZUS, ale lepiej się dowiedz jak to jest w Twoim przypadku!!!
Kate jeżeli jesteśmy przy zasiłku macierzyńskim. Podpowiedz mi jakie formalności muszę załatwić związane z zasiłkiem. Chcę go dostawać dopiero po porodzie. Prowadze działalność gospodarczą wspólnie z mężem, no i mieszkamy za granocą, no ale Zusy podatki i zameldowanie w Polsce. Ach no i podstawowa sprawawa że chorobowe dobrowolne płace jużod 2 miechów.
reklama
kate_less mam pytanie przyznano mi świadczenie rehabilitacyjne od 10.11.2006 do 08.01.2007 i dziś byłam u gina i chciałam prosić o L4 a lekarz mi powiedział, że w okresie jak przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym to już nie musi mi wystawiać L4
Kurde nie znam się na tym ale przecież by mi nie ściemniał help bo nie chce bez kasy zostać.

Kurde nie znam się na tym ale przecież by mi nie ściemniał help bo nie chce bez kasy zostać.
Podziel się: