reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czerwiec 2012

reklama
w badaniu ogólnym moczu wyszły dość liczne bakterie. No właśnie, czy to nie Twoje dzieciątko ma też powiększoną miedniczkę?

Tak :happy:. Jeśli to tylko w ogólnym to niekoniecznie oznacza coś złego. Jeśli pozostałe wyniki są ok, to raczej nie masz powodów do zmartwień, ale warto badanie powtórzyć i najlepiej zrobić też posiew z tym, że wiadomo łapać prosto do pojemniczka..

Ostatnia edycja:
Tak :happy:. Jeśli to tylko w ogólnym to niekoniecznie oznacza coś złego. Jeśli pozostałe wyniki są ok, to raczej nie masz powodów do zmartwień, ale warto badanie powtórzyć i najlepiej zrobić też posiew z tym, że wiadomo łapać prosto do pojemniczka..

Właśnie tak myślałam, że to z Tobą rozmawiałam na ten temat i chciałam do Ciebie napisać:-)miałam skierowanie na badanie ogólne, ale może w takim razie powinnam zrobić w poniedziałek na wszelki wypadek posiew?? czy na posiew inaczej pobiera się mocz? Jaki wychodzi Twojej Lence ciężar właściwy moczu?

ale tu cichutko dzisiaj :-p

mlodak po pierwsze kciuki za twojego męża&&&&&& w głowie mi się nie mieści ta nasza pożal się boże służba zdrowia:no:

aga daj znać jak mama twoja się czuję... a decyzja co do pracy, myślę, że jest zgodna z twoją intuicją i jest słuszna

a u nas mnóstwo nowości :-)
Sergiusz zaczął się przekręcać z plecków na brzuszek (świadomie i celowo), choć nie robi tego zbyt często, ale jestem dumna z niego jak nie wiem co ;-)
dzisiaj dostał pierwszą marcheweczkę i strasznie mu smakowało :) był zły, że tak mało dostał :-D

no i na koniec najważniesze - mój synuś powiedział "MAMA"!!!!!!!!!!!!!!! :cool2::tak::-D

wiem, że niechcący, ale i tak mi się cieplutko na serduchu zrobiło, a m zrobił się czerwony z zazdrości :-p i cały czas gada, że to nie było "mama" :-D

Ostatnia edycja:
Muńka - Ja na pewno bym zrobiła, bo jeśli w ogólnym wychodzą bakterie to warto sprawdzić, bo może się okazać, że bakterie w nerkach są, ale nie muszą być.. A koszt to około 35zł, więc nie ma tragedii..

Mocz na posiew pobiera się do jałowego pojemniczka, środkowy strumień po dokładnym umyciu (najlepiej woda przegotowana + szare mydło ) - i tutaj są różne zdania - nam kazali zdezynfekować rivanolem troszkę z zewnątrz ostrożnie, żeby zabić bakterie na skórze (ale w laboratorium jak oddawaliśmy i pytaliśmy to pani mówiła, że wystarczy dobrze umyć, ale my używamy rivanolu mimo wszystko). Do przemywania najlepiej też używać kompresów jałowych.
U nas ciężar właściwy <= 1.005, a u was jak? i jakie PH? u nas strasznie wysokie zawsze niestety :-(

Zaza gratulacje dla Sergiuszka!!!! Zdolniacha :))

Zaza - gratuluję postępów:-)

alijenka - z tego co wiem, to takiemu maluszkowi przegotowaną wodą przemywa się ząbki, albo rumiankiem.

claudette - mi mocz pobrała pediatra na wizycie bez żadnego podmywania (więc pewnie miał prawo wynik źle wyjść)...zdezynfekowała octeniseptem i nefrolog też mówił o octenisepcie. W poniedziałek zrobię jak mówisz, umyję dokładnie, zdezynfekuję i będę łapała w pojemniczek. Oddam na mocz ogólny i posiew. U nas ciężar 1.003 (a zaraz po urodzeniu miała 1.005), pH 7.
Udaje Ci się złapać w pojemniczek?? masz jakiś sposób?

Muńka no to pewnie dlatego, ale warto powtórzyć. U nas po urodzeniu miała ciężar 1.020! Do tego leukocytów 500 i białko... ph też macie wysokie, a to sprzyja bakteriom właśnie.
Udaje mi się złapać, choć nie zawsze. Sposobu nie mam niestety, na pewno trzeba zwrócić uwagę na to w jaki sposób trzyma nóżki, bo jak będą do góry to wtedy wszystko poleci na nią, a jak będzie trzymała na żabkę na boki to będzie fajnie leciało prosto do pojemniczka. Aha, no i dobrze, żeby była od razu po karmieniu, wtedy raczej dłużej siusia, a to jest dużym plusem przy łapaniu do pojemniczka.:-p Generalnie na posiew wystarcza kilka kropel, więc nawet jak złapiesz kilka ml to badanie wykonają (ja ostatnio oddałam w przybliżeniu może łyżeczkę i zrobili nawet ogólne).

Muńka no to pewnie dlatego, ale warto powtórzyć. U nas po urodzeniu miała ciężar 1.020! Do tego leukocytów 500 i białko... ph też macie wysokie, a to sprzyja bakteriom właśnie.
Udaje mi się złapać, choć nie zawsze. Sposobu nie mam niestety, na pewno trzeba zwrócić uwagę na to w jaki sposób trzyma nóżki, bo jak będą do góry to wtedy wszystko poleci na nią, a jak będzie trzymała na żabkę na boki to będzie fajnie leciało prosto do pojemniczka. Aha, no i dobrze, żeby była od razu po karmieniu, wtedy raczej dłużej siusia, a to jest dużym plusem przy łapaniu do pojemniczka.:-p Generalnie na posiew wystarcza kilka kropel, więc nawet jak złapiesz kilka ml to badanie wykonają (ja ostatnio oddałam w przybliżeniu może łyżeczkę i zrobili nawet ogólne).

dzięki Tobie będę lepiej spała, bo już miałam doła... Bardzo mi pomogłaś:-) Dziękuję!

To faktycznie wyniki po urodzeniu mieliście kiepskie, ale ciężar był chyba w normie, bo wg naszych norm, to byłby oki. Macie inne normy? No to w poniedziałek czeka mnie zadanie z łapaniem moczu do pojemniczka:tak:;-)

reklama
witam wieczorowo :-)
tradycyjnie pustki weekendowe więc nadrobiłam was w moment :happy:

zaza gratuluję postępów! super :tak:

kurcze ja to nawet o myciu ząbków nie myślałam :eek: co prawda Misia jeszcze nie ma ale jak pomyślę że po wieczornym karmieniu będzie trzeba ją jeszcze rozbudzać takim czymś...a to po mleku też trzeba czy tylko po kaszkach/kleikach???

przypominam o codziennych trzech głosikach bo już tylko sześć dni a zostajemy w tyle BebiKlub, Bebiko - Galeria

Do góry