reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Gorgusia - to jest bana, biale winogrono, czarna porzeczka. myslisz zeby nie dawac?

a co do jedzonka moze Kacperek zasmakowal w zupkach itp? chociaz i tak mowia/pisza ze najwazniejszym pokarmem jest wciaz mleko...

reklama
Ja bym jeszcze poczekała z bananem szczególnie. Daj mu miesiąc na jabłko, gruszkę, ewentualnie brzoskwinie, a później takie cudo jak piszesz.

Właśnie chyba zasmakował.... Staram się to mleko jak najczęściej podawać i w sumie podstawą diety jest, ale co ja się umęczę przy odciąganiu, a później przy wmuszaniu tego w Kacpra to tylko ja wiem....

Gorgusia- mój tez coś mniej mleka je..jedynie to w nocy coś więcej ale tak jak dziś w dzień wypił mało to się jeszcze nie zdarzyło..chociaz tyle ze zupkę zjadł i jabłko

Martusia- banana z jagodami to bym jeszcze nie dawała jednak.

My teraz jedliśmy ziemniak, dynia i brokuł, a na deser jabłko. Jutro gotuję ziemniak, burak i jabłuszko, a na deser gruszka.

Dziś było:
9.00- 80ml mleka+kleik kukurydziany do gęstości (sporo, bo na moim mleku)+ jabłuszko
12.00-125ml cyca
16.00-70g jabłuszka z manną
18.00- 150ml cyca
20.30- 200ml cyca
przez noc pewnie około 120ml cyca.

Nie za mało jedzonka? Kacpra jednak ciężko do mleka przekonać.... stale pokarmy zjada chętnie, a mleko różnie.

moim zdaniem je ładnieli sporo mleczka ten kleik 80ml i jabłuszko z manną 70g to na prawdę dużo jak dla takiego malucha i dlatego będzie mniej zjadał mleczka

gorgusia *martusia* jagody można spokojnie dawać to owoc który daje sie tak jak jabłuszko - jako pierwsze owoce w diecie dziecka, mają jeszcze mniej czynników alergizujących niż jabłka ale uwaga bo ponoć tworzą zaparcia wiec można próbować mieszać to raczej z jabłuszkiem:tak: u nas gruszka uczuliła a banan nie :confused: a winogrona to bym sie bała

ps. sorki źle przeczytałam czarna porzeczka pisałaś a to nie też bym sie bała jeszcze chyba za wcześnie

Ostatnia edycja:
jagody moj brat jadl jak mial problemy z kupa ;) moj Oli pil sok jablkowo-winogronowy i nic nie bylo po nim. no nic juz wyjelam gruszke wiec jutro ja sprobuje.

jedyne po czym kupa byla brzydka to jablko ale tego nie jestem na 100 % pewna.

Ja bym jeszcze poczekała z bananem szczególnie. Daj mu miesiąc na jabłko, gruszkę, ewentualnie brzoskwinie, a później takie cudo jak piszesz.

Właśnie chyba zasmakował.... Staram się to mleko jak najczęściej podawać i w sumie podstawą diety jest, ale co ja się umęczę przy odciąganiu, a później przy wmuszaniu tego w Kacpra to tylko ja wiem....

cos o tym wiem:) a ile mleczka zmarnuje jak nie wypije..

u nas tez gruszka uczula

Ja mleczka nie marnuje. Jak nie wypije to po prostu czeka na moment aż Kac się jednak zdecyduje. Pewnie tak nie powinnam robić, ale inaczej wszystko bym musiała wylewać, bo ja tylko odciągam i podaję z butli.
Dziś na śniadanie zjadł 80ml mleka z kleikiem, jabłkiem i śliwką. Wyszło coś koło 200ml i zjadł całość.
Na obiad ugotowałam buraka, ziemniaka i jabłko- bardzo dobre to wyszło. Oby Kacper podzielił moje zdanie ;-)

Ja jak nie mam swoich warzyw pomrożonych to czesto kupuję mrożone warzywa.

My z owoców jemy:
- jabłka
- gruszki
- winogrona
- śliwki
- banana
- jagody
- maliny

Póki co to to na okrągło je. :-)

Maliny, jagody, śliwki mam swoje, jabłka od a. kolegi z pracy. :-)

Dollores - a jak tam Twoje zaprawy smakują Zuzce?

reklama
jak bede chciala wprowadzic manna to jaka lepiej: blyskawiczna czy taka do gotowania? osobiscie wole ta druga... a Wy jak sadzicie?

dalam gruszke... jezu jak sie skrzywil to byla mina w stylu 'no matka co Ty mi dalas za swinstwo?'. probowalam tej gruszki i ona cierpka w smaku taka. gerbera sloiczek. moze innej firmy inna w smaku czy to nie ma znaczenia?

Do góry