reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marzec 2013

hej dziewczyny ja juz po masazu dzis byl o wiele bolesniejszy niz w zeszlym tyg bo polozna szyjki nie mogla znalesc. Nic niestety nie rozkrecil, czyli w sobote na 100% wywolanie. Tylko nie wiadomo o ktorej, bo polozna mowila ze czasem szpital nie ma miejsc w danym momencie i karza przyjechac dopiero wieczorem:(
Glowka malego jest caly czas nisko, szyjka otwarta, rozwarcie na 2cm. Dziwia sie czemu jeszcze nie rodze. No ja tez sie dziwie i nie mam pojecia co go tam jeszcze trzyma. Polozna mowi, ze jak juz tak wszytsko przygotowane tam w srodku to porod moze byc szybki. I jak zaczne miec mocno bolesne skurcze w domu to nie czekac zeby byly co 5-7min tylko od razu dzwonic do szpitala, ze sa bardzo regularne, nawet mam im naklamac bo inaczej urodze w domu.:) A to ostatnia rzecz jakiej bym chciala:) Oby tak bylo, oby porod byl szybki, ale jeszcze nigdy nie wiadomo bo dzieciaki w ostatnim momencie potrafia sie przekrecac i cofac.
kochana zostalo tylko 2 dni
Teraz duzo odpoczywaj
Rozwarcie czasami lubi robic psikusy, ale mam nadzieje ze tak jak to bylo u mnie to i u Ciebie pojdzie jak po masle :)
Bede w sobote myslami z Toba:tak:
basieniak zapisałyśmy się do dr Maciopy-Kisiel. Byłaś może u niej?

Dziewczyny jak liczycie 3 godz. między posiłkami? Czytałam, że niby od początku karmienia ale u nas to by nie zdało egzaminu bo mała czasem je 40 min, potem ją przewijam i ona znów tyle je. Albo po prostu ssie długo (rekord był 1 h 15 min). Więc liczę od końca. A i tak wychodzi min. 8 posiłków dziennie. Lekarz mówił, że przerwy w karmieniu nie powinny być dłuższe nić 3h no a przerwy to chyba właśnie od końca karmienia?
nie wiem jak to jest z tymi przerwami ale jak mi Ethan spi to go nie budze po 3h do karmienia, czekam az sam sie obudzi. Zreszta tak tez mi poradzila polozna. Dziecko samo wie kiedy jest syte i kiedy chce jesc.
U nas przerwy sa co 3h jak zje 100ml jak zje wiecej to tez spi dluzej, szczegolnie dobrze mu sie spi w nocy:tak: Standardowo o 2 mamy karmienie i nie wazne czy wypije o 20 butle czy o 22:-D
też tak czytałam

a jeszcze pytanie mam-dajecie maluchom jakieś witaminy? D? K? jak to teraz jest??
Witamine K u nas podaja w szpitalu -dwukrotnie, witamine D podaje w olejku od 6 dnia zycia
Witamina D jest bardzo wazna w rozwoju
ja staram się czytac co u Was, ale z pisaniem kiepsko ;) chociaz dzisiaj udalo mi się roztroić - równocześnie karmiłam Jaśka, głaskałam Adama po plecach i odrabialam z Maja lekcje :-D fajnie było ;)
spadam spać spokojnej nocki kochane :tak:
to sie nazywa organizacja :)
Krolowa - kazdy lekarz mowi co innego. Mój mi powiedział, że mam karmić na żądanie. Nie musi być co 3 godziny, może być co godzinę albo co 6 - wtedy kiedy mały jest głodny. U nas częściej jest co godzinę:D Ale to dlatego, że tak jak u Truskaffki, Filip traktuje cycka jak smoczek i jeszcze sie denerwuje, bo mu za duzo mleka z niego leci, a on chce tylko pomlaskać a nie jesc:)

Mam problem z usypianiem młodego. Jak nie czuje mojej ręki, to w ogóle nie chce spać:| Nie wiem jak mam go do łóżeczka przyzwyczaić:|

A co do pampersów - Filip też miał uczulenie na te zielone - potwierdzam - białe są rewelacyjne: Teraz mamy jeszcze z belli większy rozmiar i też jestem zadowolona a pupa nieodparzona:D
zgadzam sie z Twoim lekarzem:tak:
co do usypiania to sprobuj dzieciatko ciasno opatulic, tak by sie czul jak w Ciebie w brzuszku;-)i dobrze okryj by bylo mu cieplo
nimiti biedna, sil zycze duzooo :tak:

ja juz po CTG - cisza na morzu, kolejne w niedziele + USG i rozmowa z polozna :sorry:

:happy: milego dnia mamusie :happy:
byle do niedzieli :)

reklama
Zuzkon ja używałam kapusty przy nawale:)) Jest cudownym lekiem na obolały biust:-)

Ja karmię tylko piersią i podaje przy wieczornej kąpieli witaminę K + D zgdonie z zaleceniemi pediatry:-):-)

Unas na szczęście zez odpuścił...uffff:-D A dziś kończymy całe 5 tygodni, 15 kwietnia idę z małą na szczepienie. Tym razem wybrałam opcję 5w1, z Gabim miałąm 6w1 ale za dużo tego szczęścia naraz było więc teraz bardziej doświadczone podejście i robimy inaczej. A jak u Was ze szczepieniami???

Z tym wybudzaniem to chyba jak dziecko dobrze przybiera na wadze, to może sobie pospać.

My byliśmy wczoraj na pierwszej wizycie u pediatry. Świetna lekarka nam się trafiła. Dostaliśmy skierowanie na usg bioder i do chirurga z powodu pępka. Mała była grzeczna przez całą wizytę - w sumie całą godzinę nie płakała, chociaż była rozbierana, ubierana, miała pobieraną krew. Dumna z niej byłam ze hoho. Za to w nocy sobie odbiła tę grzeczność i wrzeszczała na całego.

Ala - my w końcu też się zdecydowaliśmy na 5w1, myślałam żeby wziąć to, co jest refundowane, ale pielęgniarka odradzała.

Nam położna mówiła że wit. D+K możemy dawać obojetnie o której godzinie,ważne by było to raz dziennie.

Oluś ma b często czkawkę, wasze dzieciaczki też ją mają tak często??

hejka

za oknem wciąż biało...niby po 10ym ma wiosna zawitać...uwierzę jak zobaczę :baffled::baffled:
małą póki co będziemy werandować

do pediatry idziemy w pn, z Matikiem mamy się stawić do kontroli to przy okazji małą żmijkę też zabierzemy i już widzę ile krzyku będzie:-D bo mała to straaaszny zmarzluch, strasznie nie lubi leżeć goła..tatuś się z tego cieszy:-D o szczepieniach pogadamy, najbliżej mi do wersji 5w1

kciuki za nasze mamuśki w dwupaku wciąż zaciśnięte :)
Basia u nas czkawka 2-3 razy dziennie

Basiatoja u nas tez pojawia sie czkawka ale wtedy podaje herbatke i po chwili mija, ponadto jak go cieplo opatule to tez mu przchodzi. Z Laura przerabialam czkawke po kazdym jedzeniu

Lilikasia a co jest u was z pepkiem?

Ala u nas szczepia przy bilansie wiec bedzie jak z Laura: Infarix heksa, Priorix-Tetra, NeisVac-C, Prevenar. Takie szczepionki dostala Laura od urodzenia do 1,5 roku. W tym roku mamy ostatnia szczepionke ale nie pamietam na co:baffled:

My pierwsza wizyte mamy 10.04.
W poniedzialek znow wizyta poloznej i jestem ciekawa ile synus przybierze:rofl2:

Mikowata no w przypadku Wiki jakoś szybko się to unormowało - to w zasadzie kwestia dni po wyjściu ze szpitala była. Teraz jeszcze szybciej ale to może moje dzieci tak mają... Co do przerw w jedzeniu Wiki miała prawie idealnie 3 godziny a Piotruś potrafi dłużej pospać... w nocy mu daję spać ile chce a w dzień po 3,5 max po 4 godzinach go budzę na karmienie. Ale w przeciwieństwie do Wiki Piotruś ładnie przybiera na wadze więc niech sobie śpi jak potrzebuje.

Z tym wybudzaniem to chyba jak dziecko dobrze przybiera na wadze, to może sobie pospać.

My byliśmy wczoraj na pierwszej wizycie u pediatry. Świetna lekarka nam się trafiła. Dostaliśmy skierowanie na usg bioder i do chirurga z powodu pępka. Mała była grzeczna przez całą wizytę - w sumie całą godzinę nie płakała, chociaż była rozbierana, ubierana, miała pobieraną krew. Dumna z niej byłam ze hoho. Za to w nocy sobie odbiła tę grzeczność i wrzeszczała na całego.

Ala - my w końcu też się zdecydowaliśmy na 5w1, myślałam żeby wziąć to, co jest refundowane, ale pielęgniarka odradzała.

a dlaczego odradzała refundowane? ja tak szczepię corkę i zamierzam tak samo mlodego

reklama
Zuzkon ja używałam kapusty przy nawale:)) Jest cudownym lekiem na obolały biust:-)

Ja karmię tylko piersią i podaje przy wieczornej kąpieli witaminę K + D zgdonie z zaleceniemi pediatry:-):-)

Unas na szczęście zez odpuścił...uffff:-D A dziś kończymy całe 5 tygodni, 15 kwietnia idę z małą na szczepienie. Tym razem wybrałam opcję 5w1, z Gabim miałąm 6w1 ale za dużo tego szczęścia naraz było więc teraz bardziej doświadczone podejście i robimy inaczej. A jak u Was ze szczepieniami???

My dzisiaj mieliśmy szczepienia. wiedząc jak to będzie poprosiłam męża żeby go do nich trzymał. Biedaczek aż się dusił płaczem i powietrza nie mógł złapać. Aż mi łzy poleciały a Mąż jak mi go oddawał do ubierania to się trząsł strasznie. Biedaczysko moje...

Nam położna mówiła że wit. D+K możemy dawać obojetnie o której godzinie,ważne by było to raz dziennie.

Oluś ma b często czkawkę, wasze dzieciaczki też ją mają tak często??

Słyszałam że bardzo dobrze jak dziecko ma czkawkę bo wtedy przy dolegliwościach brzuszkowych przechodzi je łagodniej i lepiej.

Basiatoja u nas tez pojawia sie czkawka ale wtedy podaje herbatke i po chwili mija, ponadto jak go cieplo opatule to tez mu przchodzi. Z Laura przerabialam czkawke po kazdym jedzeniu

Lilikasia a co jest u was z pepkiem?

Ala u nas szczepia przy bilansie wiec bedzie jak z Laura: Infarix heksa, Priorix-Tetra, NeisVac-C, Prevenar. Takie szczepionki dostala Laura od urodzenia do 1,5 roku. W tym roku mamy ostatnia szczepionke ale nie pamietam na co:baffled:

My pierwsza wizyte mamy 10.04.
W poniedzialek znow wizyta poloznej i jestem ciekawa ile synus przybierze:rofl2:

Nasz miał dzisiaj równe 5600 g :) A wizyty położnej u nas już zakończone :) na szczęście :)

Czekając w ośrodku na Panią doktor idzie do mnie pielęgniarka z MOJĄ kartą zdrowia i mówi: "razi Pani z daleka. za chwile nam Pani tu padnie mam takie wrażenie. Prosze poprosić lekarza o zbadanie, jakąś morfologie bo naprawdę niezdrowo Pani wygląda" aż mi się ciepło na serc zrobiło że ktoś się sam z siebie mną zainteresował i pomyślał. Jutro badanie krwi i moczu. I anemio witaj znowu. W samochodzie się pytam męża czy naprawdę tak źle wyglądam a on na to: "przywykłem" masakra po prostu :crazy::crazy::crazy: później kupił jogurty, owoce a zamiast wody duże butelki Kubusia.

Do góry