reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

A jeśli dom będę miał... - czyli wszystko o czterech kątach

Skaba oj nie zazdroszczę Ci tych okiennych problemów, ale tak swoja droga to podziwiam Cię za znajomość tematu - ja bym się zdała na męża i tyle.:tak::tak: A tak w ogóle to my mamy PCV i jesteśmy b. zadowoleni ale nie mieliśmy żadnych problemów z rozmiarem tak jak Wy. życzę powodzenia i pomyślnego rozwiązania tego problemu:tak::tak: - ale zabrzmiało - rozwiązania!!! teraz kojarzy sie raczej z czymś innym:-):-)

reklama
Skaba to faktycznie cięzko orzech do zgryzienia macie:dry::baffled:
jua ci już pisałam ze my mamy drewniane i dośc słono kosztowały i cały czas nam opadaja:baffled::sorry2: no i po 5 latach trzeba chyba w tym roku je pomalowac bo mamy na kolor brązowy zewnetrzne futryny niestety farba zeszła od słonka:baffled:

Skaba - to faktycznie nie lada problem masz z tymi oknami. My nie mieliśmy tyle kłopotów, bo po pierwsze okna mamy nie duże 150x150 (największe) a drzwi na taras 180x220 więc nie tagedia no i typowe. Tzn. było w projekcie jedno okrągłe na klatce schodowej (ale kosztowało 1800 netto) lecz zamienieliśmy je na luxwery. A kupiliśmy z PCV z firmy, z której już ładnych kilka lat temu kupował ojciec i trzmają się bez najmniejszych problemów.

powiem tylko tyle, ze po wczorajszych targach budowlanych mam jeszcze większy problem:-):-) obsłuchałam sie, że hohoho...:-) ale najwięcej problemów mam z cegłą klinkierową ręcznie formowaną... na decyzję dotycząca okien mam jesczze troszke czasu.. ale powiem wam, że zakochałam się w oknach drewnianych z Urzędowskiego.. aż się boję jak mnie ceną powalą, bo oczywiście podobaja mi się dębowe (tzn. najdroższe) z ramką zewnętrzną odpinaną (tzn. najdroższą) i klamkami z kluczykiem (tzn. najdroższymi) i model Galux (tzn. najdroższy):-):-):-) zobaczę jak wycenią, a potem pewnie będę musiała obniżyć loty..

HEH Skaba - to ładnie szalejesz (czyt. "najdroższe") :-D Ja też na początku miałam mnóstwo wizji co bym chciała ale niestety później fundusze mocno to weryfikują :sorry2::angry:

Skaba, my tez wlasnie sie przymiezamy do wymiany okien - starych drewniaych na nowe drewniane. Niedawno kupilismy wiktorianski domek a do takich to pcv niestety nie pasuja. tez tu drewniane najdrozsze ale no coz trzeba wymienic bo te wygladaja juz nieciekawie :baffled:

Domek juz od srodka odmalowany, kominek wyczyszczony i lazienka w 'robocie'. tylko malowanie od ogrodu zostanie (moze tez wymiana rynny :baffled:) no i sam ogrod ale babcia powiedziala ze mam sie nie dotykac bo niedlugo przylatuje i ona sama zamierza rewolucje ogrodowa robic bo we mnie wiary nie ma (podobno kazda roslinke potrafie utrupic :sorry2::-p:-D)

HEH Skaba - to ładnie szalejesz (czyt. "najdroższe") :-D Ja też na początku miałam mnóstwo wizji co bym chciała ale niestety później fundusze mocno to weryfikują :sorry2::angry:

no właśnie:tak: zobaczymy na co nam wystarczy.. ale zdecydowałam, że jesli drewniane to te, a jeśli na te nas nie stać to wracam do PCV i bedę z nimi kombinować.. \

MrsF wrzuć nam foteczki domku:-)

Skaba, wkleje jak tylko tych pudel, walizek i toreb sie pozbedziemy (ie rozpakujemy albo na strych) i cos bedzie widac. na razie pudla (jeszcze z przeprowadzki) na pudlach pudlami poganiaja i ciagle sa przerzucane do innych pokoi przez to malowanie albo wymiane dywanow (na 1szym pietrze) wiec straszny chaos. strasznie meczaca taka przeprowadzka. zazwyczaj lubie zakupy ale teraz to juz nie moge :no:. jak widze kolejny sklep meblowy/budowlany (a chyba zwiedzilismy z 5 w ten weekend) to mi sie plakac chce :baffled:... No ale wole teraz niz pozniej z placzacym noworodkiem biegac i szukac...

reklama
Witam budujące Mamuśki i dołączam do Waszego grona :-)!!!
Widzę, że nie tylko my z Mężusiem zdecydowaliśmy się na budowę domku praktycznie w tym samym czasie co na dzieciaczka;-):tak:;-)! Pocieszyłyście mnie :tak:, bo na początku myślałam, że porywamy się z "motyką na księżyc", ale z czasem doszliśmy do wniosku, że stan surowy (to nasz plan min na ten rok) to pikuś w porównaniu z wykończeniówką i powinniśmy dać radę;-)!
Mamy znajomego kolegę architekta, więc zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny: bardzo prosty, tradycyjny i bez udziwnień. Zależało nam na tym żeby domek był funkcjonalny i jak najtańszy w budowie...Zobaczymy co nam z tego wyjdzie...:unsure::unsure::unsure: Zresztą, przejrzeliśmy stosy gazet i w każdym projekcie było tyle zmian do wprowadzenia, że daliśmy sobie spokój:sorry2:.

Dzisiaj właśnie kończą nam murować i izolować fundamenty, a na poniedziałek zostaje tylko ocieplenie. No, a potem około miesiąca przerwy: akurat na poród i dojście z powrotem do formy, hehe:-D:-D:-D

Skaba widzę, że jesteśmy na podobnym etapie, bo ja też w miarę sił i możliwości biegam jeszcze za oknami, bramą i drzwiami... Chcemy się upewnić, że mamy standardowe wymiary i nie będzie niespodzianek, jak już postawimy ściany... :oo2::oo2::oo2: Jestem ciekawa czy masz już wycenę z Urzędowskiego (dobry masz gust - piękne okna :yes: ), bo mi w pierwszej firmie wycenili drewniane na ponad 30 tys. i zdębiałam ... :szok::szok::szok: Takiej kwoty nie damy, bo zależy nam bardzo na roletach zewnętrznych, a te podobno są jeszcze droższe od okien, buuuu:-( Dlatego zaczęłam odwiedzać firmy z oknami PCV i tu jest już lepiej, bo mieścimy się z wszystkim w 20 tys.

Widzę, że ta budowa to będzie jeden, wielki kompromis...:wink:!

Do góry