reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

A jeśli dom będę miał... - czyli wszystko o czterech kątach

ninja woooow:no::szok::no::no::szok: zaszaleli!!:szok::szok::szok:
mam nadzieję, że szybko kogoś znajdziesz! to trzymam kciuki dalej

AsiaM naprawde to wielki dzień:-):-):-) chwal się postępami:-)

u mnie w tym tygodniu panowie kończą murowanie fundamentów z bloczków.. już coraz więcej widać:-):-):-)

piszecie, że dom wygląda na duży.. rzeczywiście jest rozłożysty, ale jak widziałam sam obrys i ławy na żywo to mi się te pomieszczenia tak małe wydawały, że chciałam projekt zmianiać:-):-):-) ninja mnie pociesza, ze takie złudzenie jest zawsze (ale jak mi potem kanapa do salonu nie wejdzie to już ja ją znajdę:-D:-D:-D:-D)

reklama
Skaba ja jak zobaczyłam zaznaczone przez geodetę granice domu, to miałam wrażenie że dom będzie mniejszy niż nasze mieszkanie :-)

Znacie jakąś ciekawą książkę (lub stronę internetową) dot. ogrodów? Bo ja będę ogrodnikiem-amatorem, a muszę zaprojektować sobie jakiś fajny ogród, tak żeby był plac zabaw dla dzieci, ogródek warzywny, drzewka owocowe, itd.

I jeszcze jedno pytanie, może głupie, ale jestem humanistką, więc nie wiem takich rzeczy:
które okna są praktyczniejsze drewniane czy plastiki?

AsiaM, Skaba1 u mnie było to samo! A teraz jest jeszcze gorzej, bo cały parter mamy w stemplach i w ogóle nic nie widać, hehe :-D:-D:-D
W zeszłym tygodniu wylali nam strop :rofl2::rofl2::rofl2: i musimy jeździć na działeczkę po kilka razy dziennie i podlewać, bo pogoda jak na złość piękna i padać nie chce... Teraz jesteśmy na etapie zamawiania więźby i dachówki. Chyba będzie Brass Celtycka Lumino w kolorze brązowym. Chciałam grafit, ale nasz plan zagospodarowania na to nie pozwala:crazy::crazy::crazy:

Ninja no nieźle zaszaleli z tą wyceną...!!!:szok: Chyba liczyli na to, że jesteś zdesperowana i się na nich zdecydujesz..... Powodzenia w dalszym szukaniu!:wink:

AsiaM
co do okien to my poszliśmy na kompromis i zdecydowaliśmy się na plastiki w okleinie drewnopodobnej - będzie orzech włoski. Zdecydowaliśmy się jednak zrobić okno tarasowe w przesuwce i obawiamy się, że w drewnie taki próg bardzo szybko by się niszczył. Chociaż gdybyśmy nie mieli ograniczeń 'kaskowych' to zrobilibyśmy okna drewniane z przesuwką w systemie MZ, czyli z płaskim progiem.:tak: No, ale nasze okno tarasowe (360x230) kosztuje w tym systemie ponad 10 tys., więc sobie odpuściliśmy...

WOW Ninja - oni chyba pogłupieli! :angry:Wiem że teraz wszystko podrożało ale tyle ... na głowę chyba upadli. 90 000 to tak z grubsza u nas surowy zamknięty z instalacjami (prąd, koda, kan) wewnętrznymi!!! TYLE TYLKO ŻE U NAS "systemem gospodarczym" a nie firmą :tak:

Pochwale się - w zeszły piątek skończyli tynki .... kosztowały prawie 9000 i już mam pięknie w domku. Teraz trzeba się rozglądnąć za fachowcami do centralnego (bo ci co mieli nam robić podnieśli cene o 5000 - ciekawe skąd :wściekła/y::confused: aż tyle) i trzeba się rozglądnąc za kimś innym.

A później już tylko właściwe wylewki i jazda z panelami, płytkami i meblami :rofl2: A już wczoraj uwidziałam sobie mebelki do kuchni - zachorowałam totalnie na nie:

PIĘKNE MEBLE KUCHENNE- ŁADNA KUCHNIA DLA CIEBIE (356433708) - Aukcje internetowe Allegro
pisałam do nich maila i mają mi zrobić wizualicację :rofl2::-)

Dziewczyny jeszcze niedawno zaglądałam tu z zazdrością..
Postanowiliśmy kupic działkę a w planach mamy budowę. Działkę chcemy na razie wykorzystywać rekreacyjnie. ale oczywiście już nas korci,żeby się budować, ale boimy się strasznie kosztów. Pierwszego szoku dostaliśmy przy zakupie działki - u nas ceny podskoczyły chyba o 50% przez ostatni rok, teraz szokują nas koszty przyłaczenia wody.

Możecie mi zdradzić jaki jest koszt domku ok 120m w stanie pod klucz?

Weronika piekne te meble!!!!!!!!!!
A u mnie od wczoraj stawiają płot i garaż z płyt, coraz lepiej to wygląda...

Mazdaga - ciężko oszacować taki koszt - każdy dom jest inny i każdy ma inny standard wyposażenia.
Od siebie mogę Ci powiedzieć, że nasz dom jest prościutki, tyle, że będzie miał jakieś 185 m z garażem a standard w środku nie za wysoki - ja szacuję, na 370 tys, chociaż pewnie jak u każdego, wyjdzie więcej.:dry:

Weronikaa - u nas nie ma kto robić systemem gospodarczym niestety - małżon 250 km dalej, ojciec ma dwie lewe ręce, brat sam zaczyna budowę. I tak dobrze, że na razie nie pracuję...
Braliśmy to pod uwagę, że wyjdzie u nas sporo drożej, no ale trudno..:dry:

reklama
Hihi oszalałam na ich punkcie :rofl2: i mam nadzieję że wizja się nie zmieni. To było przykładowe zestawienie, jak zrobią mi wizualizację mojej kuchni to wkleję fotki :-) Już się nie mogę doczekać :rofl2::-)

Mazdaga - tak jak pisała Ninja - ciężko określić koszt budowy tak jak i ar ziemi zależy od lokalizacji. Mogę Ci tylko powiedzieć że u nas (jak pisałam wyżej systemem gospodarczym), wyszło 100 179 zł do tej pory. Powierzchnia domu to 105 m2 wg projektu, a w rzeczywistości pewnie jest 115 m2, stan obecny - surowy zamknięty, z tynkami i instalacjami w domu. Teraz centralne ma kosztować ok 25tys, właściwe wylewki, drzwi wewnętrzne i zewnętrzne (do garażu mamy), przyłącza prąd, woda-kan, no i zostaną panele płytki i meble.
Orientacyjnie pewnie jeszcze drugie 100 000 pójdzie (i mam nadzieję że się w tym zmieścimy)

Do góry