• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Acard 150 mg

Serduszko_23

Fanka BB :)
Dziewczyny mam pytanie. Czy jest na forum dziewczyna, która ze względu na 1 nieprawidłowość (trombofilia wrodzona) miała przez lekarza wprowadzony Acard 150mg przed staraniami o ciążę? Chodzi mi tylko o tą, która widnieje na zdjęciu (inne nie).
Ja miałam od stycznia do połowy lipca tego roku (sama go odstawiłam). Podejrzewam, że przez to już dwa razy wylądowałam w szpitalu z krwotokami i przerostem endometrium ;( Dodam, że na nic nie choruję. Mam niestety 2 poronienia za sobą.
Dziękuję za odpowiedzi!

Załączniki

• IMG_9176.jpg
    IMG_9176.jpg
    55,2 KB · Wyświetleń: 545
reklama
Z tego co kojarzę to ta mutacja odpowiada tylko za nieprzyswajanie niemetylowanego kwasu foliowego. Na podstawie TYLKO tego wyniku powinnaś bras metylowany kwas foliowy np w Puerii Uno.
Co do Acardu są różne zalecenia - mi pomimo 3 nieprawidłowości w hetero (2x MTHRF i PAI-1) i 2 biochemów lekarze nie włączyli nic. A teraz leci ciąża, 9 tydzień, bez leków.
Inni włączają Acard profilaktycznie, uważając, że korzyści przeważają, a Acard raczej nie zaszkodzi. Natomiast jeśli u Ciebie są takie reakcje i wg wyników nie ma jasnych wskazań, skonsultowałabym czy na pewno korzyści przeważają...

Z tego co kojarzę to ta mutacja odpowiada tylko za nieprzyswajanie niemetylowanego kwasu foliowego. Na podstawie TYLKO tego wyniku powinnaś bras metylowany kwas foliowy np w Puerii Uno.
Co do Acardu są różne zalecenia - mi pomimo 3 nieprawidłowości w hetero (2x MTHRF i PAI-1) i 2 biochemów lekarze nie włączyli nic. A teraz leci ciąża, 9 tydzień, bez leków.
Inni włączają Acard profilaktycznie, uważając, że korzyści przeważają, a Acard raczej nie zaszkodzi. Natomiast jeśli u Ciebie są takie reakcje i wg wyników nie ma jasnych wskazań, skonsultowałabym czy na pewno korzyści przeważają...
Na razie jestem w trakcie leczenia po 2 zabiegach (do połowy listopada). Wczoraj byłam na konsultacjach u Ordynatora Szpitala w sprawie wyników histopatologicznych i zapytałam go na koniec wizyty, czy mogło to mieć wpływ na to, co się teraz dzieje. Stwierdził, że mogło.
Mój ginekolog prowadzący raczej teraz już do błędu się nie przyzna ;( Mam wrażenie, że wie że źle zrobił bo jak mnie zobaczył w szpitalu po raz drugi w ciągu 2,5 tyg. był tak samo blady jak ja (z tym że ja miałam zaniżoną hemoglobinę)....

Dziewczyny mam pytanie. Czy jest na forum dziewczyna, która ze względu na 1 nieprawidłowość (trombofilia wrodzona) miała przez lekarza wprowadzony Acard 150mg przed staraniami o ciążę? Chodzi mi tylko o tą, która widnieje na zdjęciu (inne nie).
Ja miałam od stycznia do połowy lipca tego roku (sama go odstawiłam). Podejrzewam, że przez to już dwa razy wylądowałam w szpitalu z krwotokami i przerostem endometrium ;( Dodam, że na nic nie choruję. Mam niestety 2 poronienia za sobą.
Dziękuję za odpowiedzi!
Ja mam mutację, miałam zalecenie od genetyka brać Acard na 3 miesiące przed staraniami i metylowany kwas foliowy (wtedy nie wiedziałam jeszcze, że mam zespół antyfosfolipidowy, nie stwierdzono też oo tej mutacji trombofilii)
U mnie nie było żadnych reakcji niepożądanych.
Acard brałam też przez prawie całą ciążę (150) i do tego heparynę (przez zespół).
Ale reakcja organizmu wiadomo może być różna.
Miałam za sobą 3 poronienia.

reklama
Ja na wypadek ciąży mam wprowadzony Acard 150. Nie na czas starań, ale od dwóch kresek. I nie ze względu na mutacje w MTHFR (którą też mam), ale ze względu na mutację w PAI-1. MTHFR odpowiada za przyswajanie kwasu foliowego. @AScarlett ma rację :)
Podsumowując, w moim przypadku:
- Mutacja w MTHFR = przyjmowanie suplementów z etylowanym kwasem foliowym np. Pueria Uno
- Mutacja PAI - 1 = ACARD 150, do dwóch kresek.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry