Cześć dziewczyny!
Od poniedziałkowej amnio minęło już3 pełne dnino i dziś(zgodnie z zaleceniami)mogę wstać ale bardzo się oszczędzać.
Estella-przejęłamnie twoja historia,bo wiem jak to jest kiedy boisz się o ciążę.Ja jestem w ciąży po raz 5 a mam tylko 1 córkę,więc też troche przeszłam.Ale wracając do ciebie

rzepraszam że to napiszę ale twój lekarz to jakiś wariat.Przede wszystkim zapomniał o dwóch podstawowych zasadach 1-ciąża bliźniacz już z założenia jest problemowa i należy ją traktować szczególnie,2-po amniopunkcji trzeba bezwzględnie lezeć 3 dni(napiszę ci co ja miałam napisane na specjalnej karcie z zaleceniami):
"ZALECENIA DLA PACJENTEK PO AMNIOPUNKCJI"
Ryzyko powikłań po zabiegu można zmniejszyć poprzez:
- bezpośrednio po zabiegu należy pozostać w pozycji leżącej min 30 na lewym boku
- conajmniej 3 dni leżenia-wstawanie tylko do WC i na posiłki
- stopniowe zwiększanie aktywności-bez obciążania fizycznego-bez dźwigania,podnoszenia rąk do góry,schylania się)
- zakaz gorących kąpieli,aktywności seksualnej
po tygodniu nalezy zrobić kontrolne usg
Napisałam to co w klinice dostaje każda pacjentka po amnio.
Cieszę się że wyniki masz dobre.:-)Oby dziwczynki zdrowo rosły w brzuszku i dbaj o siebie no i odradzam ci pracę do końca ciąży.
Ja przed zabiegiem oddałam córkę do rodziców na tydzień(kochani rodzice się zgodzili) a po zabiegu mąż zwalniał sie z pracy żeby cos dla nas ugotować.
Na wyniki muszę jeszcze troche poczekać bo nie brałam fisha,wiec dopiero około 14 października.
Pozdrawiam was wszystkie kochane ciężaróweczki.
Piszcie co u was.