Madison
Fanka BB :)
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Oj niestety nie wiem, też mi się kojarzy że raczej to jest płatne. .. nie pomogę niestety w tej kwestii. ..Kylsea a wiesz może czy w ramach NFZ robią amniopunkcję z badaniem rapid -fish ? albo amniopunkcję molekularną. Oba badania są w kierunku dokładnego zbadania wybranego fragmentu kariotypu. Tylko nie wiem czy są na NFZ dostępne.
Hej, pytanie co prawda nie do mnie, ale odpowiemKylesa, a ile wad/aberracji bada amniopunkcja? Czy jest jakiś zestaw/katalog wad, pod kątem których badany jest płód? Czy to zależy od indywidualnych wskazań?
Hej, pytanie co prawda nie do mnie, ale odpowiemStandardowa amniopunkcja bada trzy podstawowe trisomie- 13, 18, 21 (zespoły Downa, Edwardsa, Patau), chyba, że u rodziców w wywiadzie stwierdzone zostanie wskazanie do badania bardziej szczegółowego (np. jedno z rodziców cierpi na mukowiscydozę). Amniopunkcja ma też tę zaletę, że bada wady cewy nerwowej- na wyniku jest informacja o poziomie alfafetoproteiny, wskazującym na brak/obecność wady.
Hej, pytanie co prawda nie do mnie, ale odpowiemStandardowa amniopunkcja bada trzy podstawowe trisomie- 13, 18, 21 (zespoły Downa, Edwardsa, Patau), chyba, że u rodziców w wywiadzie stwierdzone zostanie wskazanie do badania bardziej szczegółowego (np. jedno z rodziców cierpi na mukowiscydozę). Amniopunkcja ma też tę zaletę, że bada wady cewy nerwowej- na wyniku jest informacja o poziomie alfafetoproteiny, wskazującym na brak/obecność wady.
mozaika właśnie badanie z wykorzystaniem mikromacierzy to jest badanie aCGH. Badanie metodą tą metodą wykonuje się w celu wychwycenia duplikacji, insercji lub delecji w naszych genach. W materiale z wód płodowych oczywiście nie da się to ustalić na takim wysokim poziome jak ma to miejsce z krwi ale i tak jest to metoda bardzo nowoczesna i dokłada. W amniopunkcji dostępna tylko odpłatnie. Na NFZ mojego syna, mnie oraz męża kierowała genetyk. Jednak wiem, że amniopunkcję nie zawsze robi się tylko w kierunku triosmi i lekarz może zlecić inne wskazania, żeby poszukać dokładniej w konkretnej pozycji genowej.Czym w takim razie jest amniopunkcja wykonywana techniką mikromacierzy? Czytałam gdzieś, że ta metoda znacznie poszerza możliwości diagnostyczne, ale czy może być wykonywana u każdego?
Jeśli Twój kariotyp jest głównym wskazaniem do amniopunkcji to na pewno sprawdzą czy przekazałaś to maluszkowi. Ja tak tez miałam. Poszukaj w sieci, bo gdzieś czytałam na czym skupia się amniopunkcja. Na pewno to badanie daje najszerszy obraz, ale też nie jest w stanie wykryć wszystkich wad. Gdzieś czytałam o porównaniu do biblioteki - zobaczysz brakującą książkę lub przełożone pozycje, ale nie jesteś w stanie zobaczyć brakującej kartki.Witam wszystkichZ zapartym tchem przeczytałam znaczną część tego wątku. Jestem w ciąży, wg OM 12t6d, ale wg usg ciąża ma 13t6d. Rozważam wykonanie amniopunkcji, choć trochę przeraża mnie ryzyko. USG w 12 tygodniu wyszło dobrze, no, może poza przodującym łożyskiem i jakimiś przestrzeniami płynowymi w łożysku. Lekarka sugerowała konsultację u specjalisty patologii ciąży. On potwierdził, że usg jest w porządku, łożysko jest przodujące, ale nie zauważył w nim przestrzeni z płynem. Wciąż czekam na wyniki testu Papp'a. Największym problemem jest mój kariotyp, który badałam przed zajściem w ciążę. Jestem mozaiką genetyczną zespołu Turnera i to jest wskazanie do tego badania. Czy któraś z Was posiada wiedzę, by amniopunkcja wykazywała również to, czy dziecko będzie mozaiką? Wciąż zastanawia mnie jak obszerne jest to badanie i ile wad może wykluczyć.
Kylesa, widziałam, że swoją amniopunkcję wykonywałaś na Klinicznej w Gdańsku. Ja też chcę tam podejść. Jak Twoje wrażenia? Jak lekarze?
Jeśli Twój kariotyp jest głównym wskazaniem do amniopunkcji to na pewno sprawdzą czy przekazałaś to maluszkowi. Ja tak tez miałam. Poszukaj w sieci, bo gdzieś czytałam na czym skupia się amniopunkcja. Na pewno to badanie daje najszerszy obraz, ale też nie jest w stanie wykryć wszystkich wad. Gdzieś czytałam o porównaniu do biblioteki - zobaczysz brakującą książkę lub przełożone pozycje, ale nie jesteś w stanie zobaczyć brakującej kartki.