Tak naprawdę biochemia w teście pappa służy też do określenia ryzyka przedwczesnego porodu i zahamowania wzrostu wewnątrzmacicznego płodu ale o tym się mówi niewiele i z tego co wiem lekarze nie zawsze to kontrolują. A niskie białko właśnie może sugerować problemy z łożyskiem lub przepływami na dalszym etapie ciąży więc ja wiąże jedno z drugim.
Lekarz najpierw delikatnie namawiał mnie na amnio ale u mnie ryzyko nie było jakieś duże więc odpuścił a po USG połowkowym zapomniał o temacie...Ja nie...
Jak już wiedziałam, że mała nie rośnie to zbywał mnie tekstami, że ja jestem mała więc dziecko nie ma po kim być duże a USG mierzy tylko orientacyjnie
Ostatecznie córka urodziła się z wagą 2800 więc w normie, ale patrząc na naszą wagę urodzeniową i wagę starszej córki powinna być większa. Od 35 tc nie urosła nic...
Ja to wiem, ale żaden lekarz nigdy się tym nie zainteresował bo 2800 to NORMA.
Ostatecznie córka nadal ma ogromne problemy z rośnięciem i na razie tylko jeden lekarz wiąże to z przebiegiem ciąży. Prawdopodobnie była hipotrofia, ale miała ZA DUŻĄ wagę by patrzeć na to jak na patologię. (hipotrofia jest do 2500)
Najważniejsze, że jest zdrowa genetycznie, z resztą sobie jakoś poradzimy.
Wiem z innych źródeł i z innych for, że przy tak niskich białkach należy kontrolować przepływy bo różnie może być. Porozmawiaj o tym z lekarzem. U mnie skończyło się bez alarmu ale Twoje białka są niższe więc miej to na uwadze i zdecydowanie polecam Ci wzmozyć czujność, kontrolować przepływy, stan łożyska i ruchy dziecka. I nie pisze by straszyć, ale warto wiedziec o czym jeszcze mogą świadczyć złe wartości w biochemii.
O ZE się nie martw. U mnie ryzyko było niższe (1:300- choć i wiek był znacznie niższy bo 30 lat), ale ty masz dobry Test NIFTY więc naprawdę myślę, że będzie dobrze...
Ale o przepływach i łożysku pamiętaj. Oby się nie przydały te informacje ale przezorny zawsze ubezpieczony
A skąd takie wartości to nie wiem i nigdy sie nie dowiem...
Jak będziesz robić USG to podaje Ci na co warto zwracać uwagę lekarzy by wykluczyć ZE:
- Wada serca (zwykle ubytek przegrody)- 100% dzieci z ZE ma wadę serca
- Hipotrofia wewnątrzmaciczna zwykle od około 16 tc- u niemalże 100% dzieci z ZE
- Rozszczep podniebienia (dobry lekarz widzi na USG)
- Przepukliny
- Wady nerek i pęcherza
- Zaciśnięte pieści i deformacje dłoni- np 6 palców