reklama

Antykoncepcja

reklama
Ja ufam, choć biorę pigułke jednoskładnikową, teoretycznie gorszą od tych z estrogenem. Długo miałam rozterki, co stosować, juz byłam zdecydowana na Mirenę, ale potem doszłam do konkluzji, że bez przesady, liczę się z ewentualna ciążą, odkąd zaczęłam seks stosować, i prawdziwy spokój to tylko abstynencja mi da. Jak tak sobie postawiłam sprawę, to mi ulzyło i przestałam świrować.

Mnie w Mirenie własnie ta cena boli, ale jak policzę tabsy za 30 PLN to rocznie to jest 360, też nieźle. Ale jak policze refundowany Microgynon, to jednak zwykłe tabletki wygrywają. No i jakaś taka pewność, że skoro wzięłam tabletkę to jest ok, a przy Mirenie boje się tego, że nie zauważę, że sie coś tam przesunie czy wypadnie - a to się podobno zdarza... No głupio byłoby być tą jedną na 100:)))

A ja nie mogę niestety tabletek (przez cholestazę, którą przeszłam w ciąży), a spirali nigdy nie brałam pod uwagę... Więc generalnie jestem w ciemnej niewymownej :P

Anik, naucz sie obserwowac swoj organizm. Mozna samemu, ale poczatki czasem trudne, zwlaszcza po porodzie, wiec polecam spotkanie z instruktorem od metod npr.

reklama
Joasia zdaj mi relacje z mireny kurcze niewiem czy zakładac bo szkoda mi tyle kasy wybulic a z drugiej strony .....
a co chcesz wiedzieć? pytaj śmiało,chętnie odpowiem :)
Założyli mi ją dokładnie miesiac temu (20.07),samo założenie trwało ok 5-10 min,nie bolało ale średnio przyjemne było,taki dyskomfort odczuwałam. Przez resztę dnia brzuch mnie bolał jak na okres-ból minął wieczorem,potem po kilku dniach miałam plamienia(krwawienia)-uprzedzono mnie o tym,że takowe wystąpi i może trwać długo więc nie byłam zdziwiona.
No i dziś mnie dość mocno tak okresowo brzuch bolał,łyknśłam nospę i przeszło. Ponieważ mija miesiąc od założenia to domniemam,że okres mi się zapewne zbliża i stąd ten ból.
Poza tym nic mi nie dolega,czuję się dobrze,jazd hormonalnych nie mam,libido takie jak zawsze czyli nie narzekam :-) i TŻ też nie narzeka ;-)

Raz w miesiącu po okresie powinnam sobie palcem sprawdzić czy wyczuwam końcówki sznureczka-czyli sprawdzić czy spiralka tam jest.

Co do ceny to mam to szczęście,że w UK wszelaka antykoncepcja jest za darmo więc mnie Mirena kosztowała tylko czas spędzony na jej założeniu :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry