reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badanie nasienia - seminogram, interpretacja wyników

reklama
Niestety wyniki słabe. Ruch, ilość, morfologi poniżej normy. Do tego podwyższona lepkość i aglutunacja.

Na pewno wizyta u androloga, usg jąder. Do tego czasu można wprowadzić suple, luźne gacie, chłodny prysznic, orzechy.

Wizyta u androloga na bank.
Ale niestety w mojej opini z takimi wynikami to warto pomyśleć o in vitro, bo są bardzo słabe.
My mieliśmy podobne i pamiętam, że prawie się obraziłam na lekarza, który mi zasugerował in vitro.
Cóż, kilka lat później i jestem w trakcie procedury.

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi! ♥️ Mąż wprowadził suplement ,,Fertlil Man", dotąd nie brał żadnych, nie ma nałogów, ma siedzącą pracę. Mocno liczy, że kolejne badanie wypadnie lepiej, ale ja tak wewnętrznie chyba nie spodziewam się spektakularnych zmian. Jesteśmy na początku drogi diagnozowania niepłodności, moje badania wypadły jak dotąd ok, przede mną jeszcze histerolaparoskopia. Badania te zleciła mi moja ginekolog, mężowi również, choć już odpłatnie. Natomiast termin na pierwszą wizytę w Klinice Leczenia Niepłodności wyznaczono nam na połowę 2025r. W temacie inseminacji i invitro kompletnie zielona. 🫣 Macie może jakieś rady?

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi! ♥️ Mąż wprowadził suplement ,,Fertlil Man", dotąd nie brał żadnych, nie ma nałogów, ma siedzącą pracę. Mocno liczy, że kolejne badanie wypadnie lepiej, ale ja tak wewnętrznie chyba nie spodziewam się spektakularnych zmian. Jesteśmy na początku drogi diagnozowania niepłodności, moje badania wypadły jak dotąd ok, przede mną jeszcze histerolaparoskopia. Badania te zleciła mi moja ginekolog, mężowi również, choć już odpłatnie. Natomiast termin na pierwszą wizytę w Klinice Leczenia Niepłodności wyznaczono nam na połowę 2025r. W temacie inseminacji i invitro kompletnie zielona. 🫣 Macie może jakieś rady?
Tak naprawdę jeśli się już zdecydujecie na inseminację lub in vitro, to lekarz Wam wszystko powie i Was pokieruje.
Możecie narazie próbować podciągnąć te wyniki, może też zdarzyć się 'cud' po dordze, i takie historie się zdarzają :) ja mówię tak ze swojego i wielu dziewczyn doświadczenia - słabe nasienie i czynnik męski jest cięzki, bo nie za bardzo wiadomo jak to leczyć.

Dzięki za słowa otuchy! 😊 Będziemy próbować, zbadamy co wymagane i zobaczymy jak to się potoczy, trzeba stawić temu czoła. Mam w głowie, że na niektóre rzeczy mamy wpływ, a na inne nie. Zaczniemy działać w kierunku wizyty u andrologia, to chyba priorytet po konfrontacji z wynikami. Dopóki nie sprawdziliśmy, nie wiedziałam, że lekarze tej specjalności są tak oblegani... 😀

Do góry