reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Becikowe, Macierzyńskie i inne formalności

Dziewczyny, czy któraś z Was orientuje się jak to jest z zasiłkiem macierzyńskim przy własnej działalności? W marcu mija mi rok jak prowadzę firmę, płacę ZUS preferencyjny i opłacam chorobowe od początku. Słyszałam, że od preferencyjnego jest niski zasiłek, ale podobno da się zrobić tak, aby był wyższy i nie wiem jak mam się za to zabrać. Musze podjechać do ZUS-u ale czy mi tam udzielą informacji takich, żebym faktycznie zyskała to nie wiem...

reklama
Dziewczyny, czy któraś z Was orientuje się jak to jest z zasiłkiem macierzyńskim przy własnej działalności? W marcu mija mi rok jak prowadzę firmę, płacę ZUS preferencyjny i opłacam chorobowe od początku. Słyszałam, że od preferencyjnego jest niski zasiłek, ale podobno da się zrobić tak, aby był wyższy i nie wiem jak mam się za to zabrać. Musze podjechać do ZUS-u ale czy mi tam udzielą informacji takich, żebym faktycznie zyskała to nie wiem...

Kolorlove da się to zrobić, musiałabyś zacząc opłacać składkę na ubezpieczenie chorobowe od wyższej podstawy. Jako, że nie możesz podnosić tylko podstawy do chorobowego, musiałabyś zacząć opłacać składki od wyższej podstawy na ubezpieczenie społeczne. Czyli emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe. Minimum od jakiego możesz w twoim przypadku podnieśc podstawę to taka od jakiej płacą społeczne osoby prowadzące działalność bez warunków preferencyjnych. Czyli z ok 160 zł twoje społeczne wzrasta do ok 750zł. Na tym etapie ciąży niewiele to da, ponieważ ZUS naliczy Ci zasiłek ze średniej z okresu 12 miesięcy.
Możesz jeszcze wyrejestrować się z ubezpieczenia chorobowego odczekać 30 dni zarejestrować się od 31 dnia, do chorobowego, opłacać składki od wyższej podstawy - wówczas tracisz ciągłość i nie będą liczyć ze średniej z 12 miesięcy, tylko od momentu zarejestrowania. Z jednej strony jest to zgodne z prawem bo chorobowe jest dobrowolne i zawsze możesz z niego zrezygnować, ale nie wiem jak będzie na taką "akcję" będzie patrzył twój lokalny ZUS.

Abezela - dzięki :) faktycznie jest tak jak mówisz, byłam wczoraj też w Zusie dowiedzieć się co i jak i jak się wyrejestruję z chorobowego to wtedy liczą z ostatnich miesięcy płacenia tego chorobowego. Mogą być kontrole, ale że prowadzę już jakiś czas firmę, to Pani mówiła, że nie powinno być. Tak więc spróbuję coś zadziałać, bo zasiłek 300 zł, to niestety bardzo niewiele...

Ja już sama nie wiem jak to jest.... jedni mowią tak że becikowe liczy się dziecko które się urodziło a inni że nie? czy ktoś się orientuje? poród mam na koniec czerwca 2014. kolezanka mówiła że lepiej poczekać do nowego roku wtedy będzie liczone dziecko? że ja złoże od 2015 to wtedy dopiero będzie liczone dziecko? czy to prawda?

Napisane przez: kaskaleczna
[z listopadowek 2013: https://www.babyboom.pl/forum/dziec...-podobne-dylematy-listopadowek-2013-a-67765/]

Gdzie zatem trzeba się udać po narodzeniu dziecka?
- Do USC właściwego ze względu na miejsce urodzenia dziecka. Jeśli rodziłaś w szpitalu, zapewne jego pracownicy w ciągu 14 dni po narodzinach dziecka zawiadomią stosowny USC. Wówczas należy donieść tylko dowody osobiste rodziców i skrócony odpis aktu małżeństwa.
- Do urzędu miasta lub urzędu gminy właściwego ze względu na miejsce stałego zameldowania matki, by uzyskać numer PESEL dziecka. Zrób to kilka tygodni po rejestracji w USC. Weź ze sobą: akt urodzenia dziecka lub książeczkę zdrowia dziecka. Bywa, że skrócony akt urodzenia jest automatycznie przesłany przez USC (przy rejestracji urodzenia dziecka).
- Do biura meldunkowego właściwego dla miejsca stałego pobytu jednego z rodziców, by zameldować dziecko. Weź ze sobą oryginał odpisu skróconego aktu urodzenia dziecka. Jeśli jest to miejsce zamieszkania ojca, przy meldowaniu muszą być obecni oboje rodzice.
- Do spółdzielni mieszkaniowej, jeśli mieszkasz w lokalu należącym do jej zasobów, by zgłosić fakt zamieszkania w nim twojego dziecka.
- Do urzędu gminy lub ośrodka pomocy społecznej właściwym ze względu na miejsce zamieszkania, by uzyskać „becikowe”, czyli jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka, która przysługuje rodzicom lub opiekunom, których dochód w przeliczeniu na osoby nie przekracza 1922 zł netto miesięcznie.
- Do urzędu gminy lub ośrodka pomocy społecznej właściwym ze względu na miejsce zamieszkania, by uzyskać zasiłek rodzinny.
- Do urzędu miasta, jeśli twoja miejscowość uchwaliła dodatkowe świadczenie, tak zwane „becikowe samorządowe”.
- Do przychodni, by poprzez wypełnienie karty, wybrać (dla dziecka) lekarza i umówić się na wizytę położnej.
- Do kadr firmy jednego z rodziców, by zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego. Masz na to 7 dni.
- Do firmy ubezpieczeniowej, jeśli posiadasz ubezpieczenie na życie, a w nim zapis o jednorazowym świadczeniu z tytułu urodzenia dziecka.
- do ośrodka opieki społecznej, jeśli dochód waszej rodziny nie przekracza 504 zł miesięcznie (netto na członka). Wówczas przysługuje wam dodatek z tytułu urodzenia dziecka. W tym celu odwiedź urząd gminy lub ośrodek pomocy społecznej. Weź ze sobą: ksero dowodu osobistego, odpis skrócony aktu urodzenia dziecka, zaświadczenie o wysokości dochodów z Urzędu Skarbowego, zaświadczenie o opiece lekarskiej

Olga87 składając wniosek o zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego oraz o jednorazowa zapomogę z tytułu urodzenia dziecka wliczasz do składu rodzinny:
- mame
-ojca dzieci
- dziecko nowo narodzone
- oraz pozostałe dzieci (jeśli takie są) dochód jest dzielony przez ilość osób w rodzinie
1000 zł- dostajemy zapomogi z tytułu urodzenia dziecka przy spełnionym kryterium 1922 zł
kolejne 1000 zł do dodatek przy zasiłku rodzinnym z tytułu urodzenia dziecka kryterium 539 zł

jeśli mogę w czymś pomóc jeśli chodzi o zasiłek rodzinny to piszcie chętnie odpowiem. pozdrawiam

reklama
anna_kas to jest kryterium na osobe w rodzinie. Czyli dodajesz wszystkie dochody i dzielisz przez liczbe osób we wspólnym gospodarstwie domowym

Do góry