Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Zgadzam się, że należy udać się do endokrynologa. Ale odniosłam się do innej kwestii - „że bardzo często wyższe tsh jest powodem poronień”. I wyobraźcie sobie, że np jesteście zielone w temacie. Dostajecie taki wynik, lekarz na spokojnie wysyła Was do endo, a Wy pierwsze co robicie szukacie informacji w internecie. I trafiacie na taki wpis (!). Ja się nie dziwię, że ciężarne są później takie zestresowane.Nie chodzi o straszenie ,tylko o to że przy wyższym tsh, trzeba jak najszybciej idąc się do endokrynologa, a takie informacje mam od mojego gina, i nie tylko jego ,koleżance lekarz tez tak powiedział
Mam 5,3 ale rządem z lekarzy nie wydawał się tym przejmować pierwszy powiedział ze nie ma obaw bo to wczesny etap ciąży natomiast drugi zapisał euthyrox N 50 ale bez żadnej kontroli po braniu zero zaleceńKochane panie, trafiłam do endokrynologa z pilnym skierowaniem, z TSH na wysokości 3.37 (dodam, że laboratorium ma normę 0.33-4.59 dla pierwszego trymestru ciąży). Ginekolog, który dał mi skierowanie nie straszył ani nie mówił o skutkach niedoczynności. Sama się naczytałam i zupełnie niepotrzebnie. Nie piszmy tak prosto z mostu o najgorszych scenariuszach, kwestię tarczycy najczęściej wystarczy odpowiednio kontrolować u specjalisty (to jest konieczne).
U mnie przy TSH 3.3 endo zapisał euthyrox 50 (brać rano, na czczo, nie mniej niż 30 min przed posiłkiem). Za 5 tygodni badanie TSH, antypo itd. Jeśli TSH będzie poniżej 2.5 to na wizytę przyjść za kolejne 5 tygodni, a jak nie to od razu i pewnie zwiększy dawkęMam 5,3 ale rządem z lekarzy nie wydawał się tym przejmować pierwszy powiedział ze nie ma obaw bo to wczesny etap ciąży natomiast drugi zapisał euthyrox N 50 ale bez żadnej kontroli po braniu zero zaleceń
Proponuję znaleźć dobrego endokrynologa, który zleci rozszerzone badania. Ja wizyty u endo w ciąży mam co 4 tyg i kontrolujemy poziom tsh, ft3, ft4 za każdym razem. Kontrola jest potrzebna do tego, aby zobaczyć jak reagujesz na leki. I czy należałoby zwiększyć czy zmniejszyć dawki. Da się to szybko wyregulować tylko skrupulatnie podchodź do przyjmowania leków.Mam 5,3 ale rządem z lekarzy nie wydawał się tym przejmować pierwszy powiedział ze nie ma obaw bo to wczesny etap ciąży natomiast drugi zapisał euthyrox N 50 ale bez żadnej kontroli po braniu zero zaleceń
W czwartek mam wizytę u endokrynolog czy myślisz ze powinnam jutro z rana powtórzyć tsh i dodatkowo zrobić ft3 i ft4Proponuję znaleźć dobrego endokrynologa, który zleci rozszerzone badania. Ja wizyty u endo w ciąży mam co 4 tyg i kontrolujemy poziom tsh, ft3, ft4 za każdym razem. Kontrola jest potrzebna do tego, aby zobaczyć jak reagujesz na leki. I czy należałoby zwiększyć czy zmniejszyć dawki. Da się to szybko wyregulować tylko skrupulatnie podchodź do przyjmowania leków.![]()
Mam 5,3 ale rządem z lekarzy nie wydawał się tym przejmować pierwszy powiedział ze nie ma obaw bo to wczesny etap ciąży natomiast drugi zapisał euthyrox N 50 ale bez żadnej kontroli po braniu zero zaleceń
A kiedy miałaś robione ostatnio tsh i jak długo przyjmujesz euthyrox?W czwartek mam wizytę u endokrynolog czy myślisz ze powinnam jutro z rana powtórzyć tsh i dodatkowo zrobić ft3 i ft4
Robiłam w czwartek 9 styczniaA kiedy miałaś robione ostatnio tsh i jak długo przyjmujesz euthyrox?
To nie rób na razie, idź do endo w czwartek, pewnie będzie Ci kazał zrobić badania za jakieś 3-4tyg + te dodatkowe. Bo ten tydzień brania leków to stanowczo za krótko, żeby powiedzieć czy to za mała dawka, za duża czy odpowiednia. Ważne, ze już bierzesz.Robiłam w czwartek 9 stycznia
A leki przyjmuje od wtorku 14 stycznia czyli tydzień dzisiaj mija
Dziękuje ci bardzo za pomoc , jestem kompletnie pogubionaTo nie rób na razie, idź do endo w czwartek, pewnie będzie Ci kazał zrobić badania za jakieś 3-4tyg + te dodatkowe. Bo ten tydzień brania leków to stanowczo za krótko, żeby powiedzieć czy to za mała dawka, za duża czy odpowiednia. Ważne, ze już bierzesz.jeżeli nie miałaś jeszcze usg tarczycy to tez może Ci zlecić i prawdopodobnie zaleci Ci jeszcze suplementację jodu, ale jeżeli bierzesz już jakieś ciążowe „leki” to możliwe, ze już tam to masz.