Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Kochana, zwłaszcza w markecie to pracodawcy na rękę! Powiem tyle, że w jednym z tych słynnych marketówNo jasne - bardzo pracodawcy jest na rękę zapłacić za 33 dni zwolnienia, a potem jeszcze za 26 dni urlopu wypoczynkowego - nie mając w tym czasie pracownika![]()
Ja odnoszę się do konkretnej sytuacji autorki postu.
@ness. Skoro Twojego pracodawcę stać - to mi nic do tego.
A na komisji uzdrowią - nawet jeśli były wskazania do L4. Widziałaś kiedyś komisję ZUS?
@olka11135 Art 185 KP: Pracodawca jest obowiązany udzielać pracownicy ciężarnej zwolnień od pracy na zalecone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy. Za czas nieobecności w pracy z tego powodu pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia.
Przecież lepiej dla pracodawcy jest zapłacić za 33 dni i za ekwiwalent, niż za 9 miesięcy siedzenia w domu, bo nie bedzie miał jak zapewnić jej innego stanowiska do pracy.@ness. Skoro Twojego pracodawcę stać - to mi nic do tego
Teraz jest wiekszosc przypadków, ze nie maja umow na stałe wiec tak, o to mi chodziło. Wiec mozna sie dogadać.Nie można się dogadać na ekwiwalent. Urlop jest rzeczą niezbywalną.
Ekwiwalent można wypłacić jedynie jeśli skończy się umowa o pracę![]()
A ja nie mowilam o autorce posta tylko zboczyliśmy z tematu.Na pewno ten pracodawca chce się dogadać z autorką posta wręczając kilka dni temu jej wypowiedzenie![]()
Praca w markecie jest bardzo ryzykowna w ciąży, chodzi tu o dźwiganie i wogole...Na miejscu lekarza w tej sytuacji bez wskazań nie wystawiłabym L4.
Zgłoszenie kontroli zwolnienia przez pracodawcę do ZUS jest niemal pewne.![]()