reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Ciąża bliźniacza

No piękne brzucholki macie dziewczyny :) Dzięki za podpowiedź o tych siateczkowych, za bardzo nie wiem jeszcze jak tą rozmiarówkę rozgryźć, ale pewnie elastyczne sa i czy L czy XL będzie ok.
Różyczko dziękuje za linka do staników, teraz tylko muszę znaleźć jakiś sklep by na zywca przymierzyć, no chyba,że tabelka z aukcji jest w miarę dokładna ? Macie doświadczenie ze stanikami alles ? To jest dobra firma, z tego co słyszałam, tylko jak u nich z rozmiarówką ?

Miałyście może cholestazę ? Od 2 dni chcę się zadrapać i to szczególnie na stopach na podbiciu i koło kostek a poprzedniej nocy cała byłam jedną wielką łaskotką :szok: Pewnie niepotrzebnie dziś naczytałam sie co to może być. Od razu pobiegłam na badania, niestety już byłam po małym sniadaniu, ale ponoć powinno przejść (tak mnie poinformowała Pani w rejestracji) . Zrobiłam próby watrobowe na Cito: ALT,AST,ALP,BIL,GGTP i teraz czekam jak na szpilkach na wyniki, dopiero koło 17 mają być :/
To co wyczytałam w necie na temat cholestazy mnie przeraziło, przeciez dopiero wyszłam z 3 dniowego pobytu w szpitalu. Ech, mam nadzieję, że to nie to .....

Ostatnia edycja:
reklama
Dytko - trzymam kciuki żeby to nie była cholestaza....wiadomo że to nic przyjemnego.i..może jakaś alergia Ci się przyplątała... Trzymam kciukasy za dobre wyniki. A co do biustonoszy z alles - moje koleżanki z większym niż ja bagażem doświadczeń w tej dziedzinie bardzo je sobie chwalą. Ja w szkole rodzenia je mierzyłam - jakbym miała przez internet zamawiać to bym wzięła 75C, a okazało się że 75F jest dobre :szok::szok: w szoku byłam bo biust u mnie taki była zawsze że skromne B nosiłam....i nie wydaje mi się żeby jakoś bardzo urósł - a tu niespodzianka :D

Kupiłaś może butelki dla swoich Maluchów? Cały czas się na Dr Browna nastawiałam, a ostatnio położna laktacyjna mi w głowie namieszała i sama już nie wiem. Zachwalała bardzo Avent Naturals... Wiem że co dziecko to inna butelka - ale jakieś 2 na start muszę kupić i już nie wiem jakie :/

Mamusie rozpakowane już - a Wy jakie butelki polecacie????

Kupiłaś może butelki dla swoich Maluchów? Cały czas się na Dr Browna nastawiałam, a ostatnio położna laktacyjna mi w głowie namieszała i sama już nie wiem. Zachwalała bardzo Avent Naturals... Wiem że co dziecko to inna butelka - ale jakieś 2 na start muszę kupić i już nie wiem jakie :/

Mamusie rozpakowane już - a Wy jakie butelki polecacie????

Różyczko butelki mam od siostry. Dostałam je razem z laktatorem Aventu Naturals były w komplecie, więc na razie nie kupuje innych tylko w smoczki się zaopatrzę. Jak nie będzie im odpowiadał avent wtedy zacznę testowac inne.

Rozyczko - ja uzywam tommee tippee I jestem zadowolona. Na poczatku mialam inne ale zmienilam. No I jak chlopaki mieki kolki to uzywalam tt antykolkowe. Pomoglo. Ale prawda jest taka ze sama zobaczysz ktore beda najlepsze dla twoich dzieci. Kupie jakies wedle uznania I poczekaj na rezultaty. Z doswiadczenia powiem ze przydaja sie jednak jakies z opcja antykolkowa.
Dytko - ja mialam cholestoze ale mnie glownie dlonie po wewnetrznej stronie I rece do lokci swedzialy. Jak juz sie zaczelam drapac to przestac nie moglam I później to juz mnie wszystko swedzialo

Maggi, brzuszek masz spory, ale o gigantyzm się nie martw ;) Po urodzeniu w miarę szybko znika, zwłaszcza przy karmieniu piersią. Ja jak zobaczyłam moich chłopaków po porodzie, to zrozumiałam, że w brzuchu o rozmiarze XXXXXL mieściło się ponad 6 kg i metr "człowieka" ;)
Masz jak domowo monitorować ciśnienie? mi chyba od gwałtownego wzrostu zaczął się poród... A z opuchlizną może być gorzej po porodzie, taka fizjologia...
Trzymaj się dzielnie, życzę dużo sił na dźwiganie kochanego brzucholka :tak:

Polka
, trudno o ładny i elegancki biustnik do karmienia, ja takiego jeszcze nie znalazłam, a sporo oglądałam... W moim sklepie mają alles tylko z fiszbinami, zamówiłam z katalogu inny, ale już miesiąc na niego czekam... Na "wyjścia" zakładam więc klasyczny, bawełniany ze sztywniejszymi miseczkami i karmie "od dołu" :) Może inne mamy coś podpowiedzą?

mona, rozumiem, że masz swoje poglądy na ten temat, ja również. Tak, wolę sn, bo można po nim normalnie funkcjonować, a majac troje dzieci moja kondycja ma znaczenie - to w kwestii "praktycznej". Natomiast dla dzieci poród fizjologiczny też jest najlepszym wyjściem, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.
W moim przypadku poród sn wchodził w grę, bo II gi chłopiec długo był ułożony główkowo, ale na 4 dni przed porodem obrócił się (prawdopodobnie z braku miejsca). Mój lekarz z ponad 30sto letnim doświadczeniem powiedział,że wchodzi w grę poród pośladkowy (rozważał to dużo wcześniej, gdy mały zaczął "fikać" koziołki) . Ponieważ nie byłam do tego przekonana, skonsultowałam się z drugim lekarzem, również z "...dziestoletnim" doświadczeniem, który mi powiedział, że przy ew."utknięciu" poprzecznym można dziecko zewnętrznie lub wewnętrznie obrócić. Problem polegał na tym, że żaden z nich nie mógł być obecny przy porodzie, a młodsi stażem lekarze wolą zrobić cc, bo pewnych rzeczy nie potrafią i nie chcą mieć spraw w sądzie o błąd w sztuce.
Ponieważ miałam wątpliwości i nie chciałam ryzykować zdrowia IIgo chłopca podjęłam decyzję o cc, choć było to podyktowane strachem, bo mój instynkt mówił co innego. Nie czuję się złą czy nierozsądną matką, rozważałam przede wszystkim nasze ogólne dobro - i moje i dzieci. Jeśli od razu bym usłyszała, że tylko cc wchodzi w grę, to bym się z tym pogodziła, ale nawet na skierowaniu do szpitala miałam wpis od lekarza "do próby porodu sn", stąd moje nastawienie i nadzieja, że się uda...

Maggi cukrzyca minęła (muszę jeszcze zrobić krzywą za 3 tyg), a z moimi nadgarstkami niestety bez zmian :-(. Mam wizytę u ortopedy 20 maja. Prawa ręka jako tako, ale na lewej za bardzo mi narosło. Będę prosić o jakąś terapię. Do bólu już się przyzwyczaiłam, jakoś sobie radzę przy dzieciach, choć kąpać się nie zdecydowałam, bo musiałabym bardzo ryzykownie wygiąć rękę i to lewą.

Dytko jak wyniki ?

Różyczka
ja już pisałam o butlach. Mi doradca laktacyjny polecił Avent Naturals i takich używam. Browna na razie trzymam na potem.

Kurcze, zaczyna mi zanikać mleko :-(. Staram się ściągać, ale coś ostatnio na wszystko czasu mi brakuje i jakoś to zaniedbałam:wściekła/y:. A o dostawianiu dzieciaków nie wspomnę.

Tigla niestety nie wyglada to dobrze :/ cos czuje, ze jutro powroce do szpitala :/
Wyniki próby wątrobowe:
AST 308 U/l (Norma: 5-34)
ALT 893 U/l (Norma: 0-55)
Bilirubina całkowita 14,5 µmol/l (Norma: 3,40-20,50)
Fosfataza zasadowa 158 U/l (Norma: 40-150)
GGTP 34 U/l (Norma: 9-36)

Hej:-):-)witam serdecznie po dluuugim majowym weekendzie,

Dydko znawca wielkim nie trzeba byc aby zorietowac sie ze Twoje wyniki wskazuja jednak na cholestaze. Smigaj jutro z samego rana do lekarza I nich cie klada na oddzial I lecza. Zycze aby szybko doprowadzili was do porzadku. Wytrzymaj jeszcze kilka tygodni.
Tigla - szkoda ze rece ciagle bola I nie widac poprawy, choc podziwiam ze dajesz sobie rade przy blizniakach z niesprawnymi nadgarstkami. Skoda ze pokarm zanika - moze jeszcze uda sie uratowac walcz I staraj sie jak najwiecej sciagac moze jeszcze powroci.
Ja mam 3 butelki TT na poczatek (choc zamierzam karmic piersia) zobaczymy jak sie sprawdza.

U nas jak zwykle czas leci pracowicie, ale pokoj dla maluchow prawie gotowy. Jeszcze mebelki skrecic I poustawiac ;-).
W srode mam wizyte u gina. Mam nadzieje ze zaczna cos przebrzdakiwac o porodzie bo poki co to nie mam pojecia co? Jak?Gdzie? Kiedy? Choc tak na prawde nigdzie mi sie jeszcze nie spieszy. Tak naprawde plakac mi sie chce jak pomysle ze to juz koncowka I ze nie dlugo nie bede czula tych wszystkich wybigasow w brzuszku.Szkoda ze nie da sie tak ciazy przedluzyc na zyczenie.

Elala - ja tez strasznie tesknie za brzusiem... Strasznie sie czulam w ciazy, ale teraz tylko dobre dni pamietam :)
Rozyczka - z butelkami same dzieciaki zdecyduja... Ja przerabialam aventa, tt i dr browna - zgadnij jakich uzywam? Najbardziej ohydnego smoczka moje chlopaki wybraly - paskudnego lateksowego zoltego NUKa! Przez miesiac na avencie bylo ok, a potem sie zaczela jazda - rzyganie, dlawienie i plucie... Dopiero w szpitalu pielegniarka mi powiedziala, zebym sprobkwala NUKa (oni tu wlasnie takich uZywaja - albo silikonowe albo te wstretne lateksowe). Masakra - strasznie nie lubie tych butelek a smoczki jak z PRLu... No ale skoro dzieciaki chca, to niech maja.... ;)

reklama
Onloye moja Lenka też tylko i wyłącznie lateksowy NUK Szymkowi jest to obojętne byle płyneło mleko
A poza tym u nas istne szaleństwo maluchy obraziły się na spanie nie wiadomo czasem gdzie ręce włożyć.Na szczęscie ,pogoda się poprawiła więc staram się jak najwięcej czasu na spacerach spędzac choć z tym czasem różnie bywa

Ostatnia edycja:
Do góry