reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Ciąża bliźniacza

Pachnąca - powodzenia życzę - i trzymam za Was kciuki &&&&
NovaMama - dzięki za obszerną relację :) Super że dobrze sobie radzicie, że masz pokarm, że umiesz jednocześnie karmić - z tego co piszesz masz grzeczne Maluszki :) No i dobrze że na cc się zdecydowałaś...zdrowie dzieci jest najważniejsze...
Dawaj nam znać czasami co i jak u Was :) Pozdrawiam ciepło :)
Lilionka - jakie śliczności!!! Fajne zdjęcie :-) i jak rosną szybko słodziaki....kurcze czas leci :-) Pozdrawiam Was ciepło :)

Dziewczyny - tak długo z Was ciekło po cc?? Aż miesiąc???? Myślałam że góra 2 tygodnie....:/ to muszę się zaopatrzyć w dużą ilość podpasek... A lepiej Wam się sprawdzały te wysokie czy niskie majtki??

reklama
Nova Mama dzięki za relację :*

Pachnąca dajesz radę w tym "SPA" ? Wypuszczą Cię, czy dłuższy pobyt się szykuje ?

Ja dziś wyszłam i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona opieką i w ogóle tym szpitalem, który w necie ma nieciekawe opinie (doszłam do wniosku, że opinie na forach piszą w większości chyba te niezadowolone;). Oddział świeżo po remoncie, dopiero oddane 3 sale każda po 3 osoby z własną łazienką z prysznicem. Opieka rewelacyjna (bardzo sympatyczne położne). No może minusem jest to, że nie dali pospać ;-) ale takiej ilości badań to w życiu nie miałam. Codziennie KTG (tylko 1 maszyna do podwójnego, więc często leżałam na pojedynczym po pół godziny na jednego człowieka i się ganiałam z nimi), pobrali mi już wymazy, badanie ginekologiczne codziennie, magnez kroplówką przez 2 dni (dziś już odmówiłam, bo straszne jazdy i odpływy po nim miałam ;), 2 razy usg (w tym jedno ponad godzinne), pobranie krwi 2 razy + raz mocz, no i 2 sławne zastrzyki ze sterydami na rozwój płuc (nic nie bolało).
Jedyne jazdy jakie miałam to z tą cukrzycą, wychodziły mi straszne wyniki na glukometrze, już nawet własne żarcie zaczęłam jeść, bo to szpitalne wiecie jakie jest, niby chleb razowy a okazuje się, że zabrawiony słodem. Jednak dziś uświadomiono mnie przy wypisie, że w tych zastrzykach ze sterydami w składzie jest czysta glukoza i stąd te nieprawidłowe wyniki + na dodatek ketony w moczu.
Minusem kuracji sterydami i jeszcze kroplówką z magnez to późniejsze straszne uczucie uderzenia gorąca i czułam sie czasem jakbym była na haju i te wypieki ruskiej laleczki i w związku z tym bezsenność. Akurat trafiłam na salę z dziewczyną, która drugi dzień brała ten zestaw i już to przerabiała, więc całą pierwsza noc obie nie przespałyśmy, mimo, że okno cały dzień było otwarte a ciepełka nie było ;)
No "SPA" to nie było i jak mi ktoś powie, że w szpitalu da się wyspać i odpocząć to go zabiję śmiechem :tak:
Jak dziś mój mnie przywiózł do domu to zaliczyłam ponad 2 godzinną drzemkę i nadal nie czuję się wyspana.

Z wypisu, szyjka twarda, zamknięta, nic się nie dzieje, ułożenie pierwszy podłużne miednicowe (jak się nie przesunie to wskazania do cc) a drugi "prawek" ułożony prawidłowo głową w dół i dostaje od brata/siostry nogami po głowie. Czemu pisze brat/siostra, bo znów się okazało, że prawek ma skłonności ekshibicjonisty i jajca wywala od razu przy każdym usg a dolniak tym razem dostał status dziewczynki. He he czuję, ze dopiero przy urodzeniu dowiem się, czy mam 2 synów czy jednak parkę :-D
[FONT=arial, sans-serif]
[/FONT]

Dziewczyny - ja kupilam majtochy takie z siateczki ale wysokie. Przewiewne bardzo a rany nie podraznialy mi gumki od dresow.
Właśnie napiszcie mamy rozpakowane co z okresem po cc. Ze mnie lecialo 4 tyg. Teraz już ponad 2 mce i nic... ???

Onlyone - okres sie sam unormuje. Ze mnie tez lecialo jakis czas a pozniej zylam w slodkiej nieswiadomosci kiedy. A ty karmisz piersia albo sciagasz (wybacz nie pamietam) bo w czasie lakjtacji mozesz nie miec okresu. Pozniej jak dostalam okres to mialam przez dwa miesiace ale to dlatego ze mi wsadzili implant antykoncepcyjny,teraz od dwoch miesiecy nie mam.
NovaMama - najwazniejsze ze wszystko dobrze sie skonczylo, chlopaki super wage maja, cc nie zaszkodzilo. Ja cala ciaze nastawialam sie na cc dzien przed tym jak mi wody odeszly nastawilam sie na sn a skonczylo sie na sn i cc. Dobrze ze podjelas decyzje o cc, nie ma co ryzykowac skoro ustawienie synka pozostawialo wiele do zyczenia. Gratuluje dwoch super donoszonych, dorodnych mezczyzn. Starszy brat musi byc zachwycony.

NovaMama gratulacje :-). A to że jednak była cesarka to się nie przejmuj. Najważniejsze, że z dzieciakami wszystko dobrze-waga powala na kolana :tak:. U mnie od początku była mowa tylko o cc ze względu na bezpieczeństwo dzieci, przyjęłam to jako fakt i nawet nie myślałam o sn.

Marcikuk - praktycznie od samego początku karmie butelkami - cyckiem tylko 3 dni...
No ciekawe kiedy przyjdą te trudne dni... Aż sie boje ;)
Marcik od kiedy wprowadzalas dzieciom pokarmy inne niż mleko? Mi wczoraj lekarka (z polskiej przychodni) powiedziała, ze po 6 mcu! Tak późno??? Ja już kupiłam kleik ryzowy i próbowałam raz nakarmić ich z lyzeczki (nie bardzo im smakuje). Nie chce czekać aż do 6 mca, bo potem to w ogóle będzie masakra z nowymi smakami ...

Całuje was wszystkie! Trzymajcie brzucholki!

Polka, mój synek bardzo fajnie reaguje na braci, jest ich ciekaw, ale nie "zamęcza". Lubi ich dotykać, pozwalamy mu trzymać po jednym na kolanach i w asyście jednego z rodziców gdy siedzi. Pokazuje im swoje zabawki i mówi o sobie per "starszy brat". Wczoraj zadziwił nas, że sam bez przypominania pobiegł umyć ręce żeby brata podotykać :-). Przed porodem opowiadaliśmy mu jak nasze życie się zmieni, że bobasy będą wymagały dużo atencji, że częściej nasza uwaga będzie skupiona na nich, a od niego będziemy wymagać ciut więcej samodzielności. Myślę, że pomogła mu wizyta babci, która poświęciła sporo czasu na zabawy tylko z nim. Przygotowaliśmy również prezenty dla niego od młodszych braci i vice versa. Proszę również odwiedzających o jakiś drobiazg, żeby nie czuł się pominięty. Na razie jest ok, nie widzę oznak zazdrości, zobaczymy jak będzie dalej.

co do majtek po cc - zwróćcie uwagę jakie "siateczki" macie, bo nie wszystkie się nadają. Odpadają te z małymi oczkami, bo nie przepuszczają powietrza. Ja chodziłam w swoich bawełnianych zrolowanych b.nisko, bo ranę mam na spojeniu - nawet położne się dziwiły, że tak nisko, ale "pierwszy" tak "zjechał główką do wyjścia"

poduszka do karmienia się przydaje, ale można poradzić sobie z "obłożeniem" kołdrą jeśli karmi się w łóżku. Ja używam dużej do karmienia " synchronicznego" i pojedynczej (motherhood) gdy karmię osobno.

gdzieś padło pytanie o szlafrok - zdecydowanie cienki, na oddziałach, gdzie są dzieci jest cieplutko, a jak będziecie miały "lokatora" pod lampą w swojej sali jak ja, to będzie 30 stopni... Często w nocy spałam w staniku i majtkach, bo nie dało się wytrzymać.

biustonosza do karmienia nie trzeba mieć na początku, ale warto - jeśli mleko zacznie wcześnie podciekać, to łatwiej umieścić wkładkę, poza tym "trzyma" powiększony biust (mi było niewygodnie bez), a rozmiar to już kwestia indywidualna - ja mam 3 rozm.większy niż "przed".

NovaMama super ze starszy brat jest taki pomocny i ze pomaga, z tymi prezentami to bardzo dobry pomysl i tez to wciele w zycie:)
cos u nas pustawo sie zrobilo ale pogoda wygania nas od komputera, bynajmniej u mnie slonecznie i cieplo, dziewczyny w szpitalach trzymajcie sie cieplutko i trzymam za wszystkie &&&&

milego dnia mamusie!!!!:)

reklama
Ja również gorąco pozdrawiam :-)

NovaMama dziękuje za wszelkie porady, na pewno się przydadzą :tak:

( pytania nie było, bo odpowiedzi raczej się nie spodziewam)

Ostatnia edycja:
Do góry