reklama

Ciąża po 40

Podpowiedzcie coś w temacie fotelików samochodowych, bo się czuję ogłupiała.
Mamy taki najmniejszy. Niby ma nośność do 13 kilo, ale na długość Maks zaczyna z niego wystawać, a pasy za chwilę zrobią się za krótkie. Jak jest z tym montowaniem w stosunku do kierunku jazdy? Do kiedy to ma być tyłem, a kiedy może już być przodem? I w ogóle będę wdzięczna za wszelkie sugestie , bo coś muszę kupić. Nie żeby w tej sekundzie, ale jakoś muszę się w tym temacie zorientować.

reklama
Flo, do 13kg robi sie juz za maly?? Jaki typ fotelika masz? U nas najzwyklejszy Britax do 13 dopiero niedawno przestal sie nadawac, Karol do konca mial glowke ladnie podparta, z tym ze jezdzil tylem. Teraz mamy taki: Bebehut Convertible Car Seat & Booster Group 1-2-3,9-36 kg 1001D: Amazon.co.uk: Baby Wybralam go ze wzgledu na funkcjonalnosc - on rosnie razem z dzieckiem i praktycznie dokad dziecko nie bedzie moglo jezdzic jak dorosly, to on juz zostaje. Z tym ze jest wpinany przodem do kierunku jazdy i za skarby ziemi nie dalabym do niego dziecka ktore jeszcze nie siedzi dobrze i dlugo samo.

Moze czym sie kieruje w doborze fotelika... Powinien byc gleboki, zeby w razie uderzenia bocznego dziecko mialo z boku stabilizujace oparcia, musi byc odchylany choc troche bo maly jeszcze maly, poza tym czesto spi w samochodzie, wiec niech nie wisi na pasach. Musi byc wygodny i musi miec dobre zapiecie pasow. Pasy z "bipcykiem" odpadaja bo to wyje jak tylko sie tknie, nie tylko jak dziecko rozepnie. Wielofunkcyjnosc tez jest nie od rzeczy - kupuje raz i mam fotelik, ktory wystarczy "na zawsze", finalnie odpinam oparcie i mam podkladke pod tylek. Na tej samej zasadzie dziala Bebe Confort, tyle ze w cholere drozszy byl.

Ostatnia edycja:
Tak, najbezpieczniejsze to Maxi Cosi.

Te foteliki do 13kg musza starczyc przynajmniej do roku bo jednak foteliki te typowo siedzace nie nadaja sie dla niemowlaka a niemowlak nie powinien siedziec przodem do kierunku jazdy.
Patryk jezdzil w foteliku Chicco do roku, Mia tez ma teraz z Maxi Cosi zmieniony na Chicco i jest gleboki i szeroki wiec starczy na dluzej, do 13kg chyba jest a ja nie mysle, ze ona 13kg bedzie miala w wieku roku.

Flo albo kup od kogos wiekszy taki do 13 albo przeczekaj. Swoja droga jaki masz, ze juz Max wyrasta?!

U nas choroby ciag dalszy, Mia ma okropny katar, juz jej swiszczy w oskrzelach, nie dostala antybiotyku na szczescie ale cos przeciwzapalnego-przeciwalergicznego. Dodatkowo jest troszke odwodniona wiec musze jej co chwile dawac pic (tylko zeby chciala!).
JA sie zabije..

Zabawa trwała do 6 a potem spanie do 8. Wykorzystałam okazję i walnęłam się od razu do łóżka. Spałyśmy jak dwa susły. Po pobudce dziecko wyglądało jakby dostało odłamkowym w buziaka, rzuciłam się w poszukiwaniu pcheł na dywanie, bo przecież coś ją pogryzło. Winowajcą okazały się niedobitki komarów... Postanowiły żerować na Wandzi i jest pokąsana straszliwie - antykomar już włączony w jej pokoju...
My jeszcze mamy fotelik do 13 kg ale powoli Wanda zaczyna w niego nie wchodzić na szerokośc, szczególnie w kombinezonie. Jezdzi na tylnym siedzeniu przodem do kierunku jazdy rzecz jasna i z tego co wiem nie wolno trzymać dziecia na przednim fotelu przodem gdy w aucie są poduszki powietrzne.
Flo my rzadko się tak bawimy środkiem nocy, mimo pogańskiej pory zasypiania :-D Teraz mogę przypuszczać, że to komar ją obudził i dlatego brykała radośnie. Normalnie spi po napchaniu brzuszka:))

Ollena, Karol juz sie w foteliku do 13kg po prostu nie miesci. Moze by wlazl jakos w samym bodziaku, ale w normalnych ciuchach jest mu ciasno i wystaje mu glowa, a chlopakowi do roku jeszcze brakuje. Jezdzi w wiekszym foteliku bo po prostu tamten jest za ciasny i za krotki, z nozkami tez nie bylo co zrobic jak byl zapiety tylem do kierunku jazdy. W sumie wolalabym zeby jeszcze tak jezdzil, ale... Ktos wymyslil ze dziecko do pol roku nie przekracza 9kg, do roku 13... Lipa.

Aniu jak to Wanda jezdzi w malym foteliku (pierwszym) przodem do kierunku jazdy? Tak sie nie da z tym fotelikiem i nie wolno.. KOlejny jest przodem do kierunku.
No i fotelik nr 1 tak jak piszesz nie moze byc umieszczony z przodu jesli jest poduszka w samochodzie.

klaczku rozumiem, bo Mia tez w kombinezonie czy kurtce siedzi pokurczona i sie wkurza.

leżę i kwiczę. Odwaliłam kawal roboty. Umyłam okna , poprałam firanki, poprasowałam górę ciuchów, poprałam pokrowce z poduch z rogówki w salonie bo waliły piwem, poprasowałam firanki i zawiesiłam, wysprzątałam chałupę, zrobiłam obiad. Chłop poszedł an spacer z Julą i śpią .Oboje bardzo zmęczeni a ja leżę na dywanie i prostuję kręgosłup bo chyba przegięłam z pracami domowymi.

Kupiłam kawałki łososia. Rewelacja. Nie trzeba mielić bo jest tak miękkie mięsko ze z dodatkami ładnie się skleiło i kotleciki wyszły pierwsza klasa. 18 zł/ kilo - nawet spoko jak na świeżego łososia :)

My jak Julka jedzie z mm autem wyłączamy poduszkę przednia i wtedy jedzie na przednim siedzeniu. Normalnie to za kierowcą , tyłem do kierunku jazdy.

Foteliki są 0-13 i 0-18 te pojedyncze. Nasz ma naklejkę ,ze do 10 kilo mimo ze producent pisał w opisie ze do 13. Jak dla mnie dziecko w nim nie jest zbyt bezpieczne bo to mały fotelik i nie zasłania boków dobrze. Julce główka jeszcze nie wystaje ale jest ciasnawo.

http://uwaga.tvn.pl/32657,news,niebezpieczne_foteliki_samochodowe_dla_dzieci,reportaz.html

http://moto.wp.pl/kat,106078,title,...2012,wid,14708540,wiadomosc.html?ticaid=1f808

kłaczku nie bądź uparciuchem - skuś się na GZ. Wrzucamy tam zdjęcia nasze i naszych facetów. Fajnie jest nas wszystkie zobaczyć. Tylko Ciebie nam brakuje.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Fotelik mamy bebe confort, ale model sprzed kilku lat, więc w sumie taki bardziej muzealny egzemplarz. Dostałam go po dziecku przyjaciółki, a że ma wszystkie atesty co trzeba i wiedziałam, że choć używany to absolutnie bezwypadkowy to wzięłam z radością. Maks jeździ w nim na tylnym siedzeniu, tyłem do kierunku jazdy. Wystające nogi to nie problem, ale za chwilę łeb nam zacznie wystawać! Poza tym pasy są dość krótkie, przy dziecku zapakowanym w grube zimowe ciuchy mam trudności z zapięciem.
Maks waży w tym momencie 8 kilo ( no , pewnie trochę ponad 8 już) i nie mówię, że muszę już natychmiast zmieniać fotelik, ale mam wrażenie że nas to czeka w nieodległej przyszłości. A problem w tym, że Maksio jeszcze sam nie siedzi, a z tego co widzę to te większe foteliki są montowane przodem do kierunku jazdy i zdecydowanie bardziej pionowe.
Anko - komar i zabawa? Nie ryk i rozpacz na skutek pogryzienia, tylko chęć na nocne życie? No to masz złote dziecko i nie narzekaj!
Ollena - współczuję, biedna ta Mia, co chwilę jakaś zaraza ją dopada, a przy okazji Ty dostajesz za swoje.

reklama
Flo przeczekajcie chwile bo niesiedzacy Max musi sie nauczyc siedziec ;-) poza tym pasow do fotelika 'przodem' moze miec na glowie..
A biedna Mia fakt...starego katar wykancza a co dopiero maluszka. Patryk sobie jakosvradzi,Mia koszmar. Duxo dzis spi. Dostala dodatkowo na noc leki przeciwzapalne i alergiczne wiec usypiajace dodatkowo wiec padla jak kawka...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry