Florentyna
Fanka BB :)
Florentyna witajnie było mnie chwilę na forum na początku stycznia, w związku z czym życzę sobie byś powiedziała który to tydzień ciąży, czy biegałaś dookoła ratuszplacu ze śpiewem na ustach (to warunek przyjęcia do grona naszych geriatryczek) i ile masz lat ;-)
Odpowiadam: po pierwsze 19 tydzień, po drugie... no, niby nie po 40, ale oscyluję, choć nawet termin porodu mam jeszcze przed 40, ale nie wyrzucicie mnie co? W kwestii biegania ze śpiewem na ustach i ratuszplacu - chodzi o jakąś szczególną okoliczność, czy w ogóle kiedykolwiek?
I jeszcze w kwestii bolącego kręgosłupa : kładziemy się na plecach - lepiej na przykład na dywanie czy kocu niż na łóżku, bo nie powinno być za miękko. Kolana ugięte, stopy stoją na podłodze, ręce luźno leżą wzdłuż boków. Staramy się mocno przycisnąć cały kręgosłup do podłogi, szczególnie jego lędźwiowy odcinek i to co samo z siebie nie przylega. Chwilę trzymamy ( parę sekund) i rozluźniamy się. I takie coś powtarzać kilka razy. Instruktor jogi zalecał takie ćwiczenie nawet przed wstaniem z łóżka, jeśli mamy z tym problem z powodu bólu pleców. Mi pomaga rewelacyjnie.
Ostatnia edycja:

Bieganie po ratuszplacu jest na okoliczność przyjęcia do naszego grona więc jakby specjalnie
Podobnie jak Ty mam pryzmę kompostu chociaż nie jestem wegetarianką, staram się w miarę normalnie prowadzić działkę i nie używam sztucznych nawozów do marchewki
:-)