• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Kasiula222 uwierz mi, ze te chleby razowe,
Zytnie itp maja czesto niedozwolone dla nas skladniki. Maki pszennej powinnas unikac, maki z niskimi typami nawet zytniej tez... ja przeszlam prawie wszystkie piekarnie w miescie i w zadnej nie ma dla mnie chleba. Pisze, ze razowy a tam.maka pszenna, bywa i slod... czasem i cukier ;/
Jem tylko chleb z biedronki pakowany i Lidla pakowany. Juz nie umiem na nie patrzec, wiec upieklam sobie swoj.
Dobrze, ze zwracasz uwage na sklady, ale czasem nazwy nas gubia :(
Właśnie ma mi kupił chleb graham i on ma make przenna . Muszę upiec sama mam mąkę orkiszowa . Masz przepis na ten chleb to podeślij jak możesz?

reklama
Kasiula222
Link do: Baika w kuchni: Chleb orkiszowy na drożdżach

Pieklam z tego przepisu, ale dalam make pszenna pełnoziarnista 2000, bo taka mialam. Nie dawalam cukru ani soli (nie mialam). Jak masz orkiszowa to idealnie do tego przepisu , tylko sprawdz typ - musi byc od 1850 w gore, podobno taka zasada przy cukrzycy i IO ;)

Roki1991 pracujesz w sieciowce? Pytam , bo sie zastanawiam czy w piekarniach sa wgl jakies chleby, ktore sa na makach tylko typu 1850w gore albo tylko na zakwasie ?

Tak wygladal moj po upieczeniu, byl trochę wilgotny, ale to moze wina innej maki. Zawinelam w papier i dzis na sniadanie byl idealny ;) jak z piekarni.

20181008_093454.jpg

Załączniki

• 20181008_093454.jpg
    20181008_093454.jpg
    44,7 KB · Wyświetleń: 347
@kasiula222 graham to specjalny typ pszenicy, także ona zawsze będzie w składzie ;) nie istnieje żytni graham :)
@Oczekujaca123 myślę że można to nazwać sieciowka, bo mają ponad 35 sklepów. U nas nie ma chleba który byłby na samym zakwasie. Każdy jest na zakwasie ale każdy też ma w swoim składzie drożdże. Są też takie robione na mące z pełnego przemiału, ale tak szczerze mówiąc to nigdy nie masz 100% pewności na co trafisz jeśli sama tego nie zrobisz...

Tak wygladal moj po upieczeniu, byl trochę wilgotny, ale to moze wina innej maki. Zawinelam w papier i dzis na sniadanie byl idealny ;) jak z piekarni.

Zobacz załącznik 905431
Super ja ostatnio w sobote próbowałam robić ale mi nie wyszedł siedział godzinę w piekarniku a był tak jak by nie dopieczony . Ale to wina tego za na początku przy rozczynie przegrałam drożdże . Teraz znów sobie zrobiłam rozczyn może wyrośnie . Wyślij mi jak możesz przepis na priv . A i jak tak się zastanawiam czy nadciśnienie to czasem nie z tego cukru mam się robi ?

@kasiula222 graham to specjalny typ pszenicy, także ona zawsze będzie w składzie ;) nie istnieje żytni graham :)
@Oczekujaca123 myślę że można to nazwać sieciowka, bo mają ponad 35 sklepów. U nas nie ma chleba który byłby na samym zakwasie. Każdy jest na zakwasie ale każdy też ma w swoim składzie drożdże. Są też takie robione na mące z pełnego przemiału, ale tak szczerze mówiąc to nigdy nie masz 100% pewności na co trafisz jeśli sama tego nie zrobisz...
Ogolnie maka pszenna moze byc tylko z tym wysokim typem.

Roki1991 no wlasnie... dlatego sama upieklam , ostatnio bulki teraz chleb. U mnie niby w piekarni (klos) pojawil sie chleb z maka zytnia...pomyslalam.o super.. zero cukru zero maki pszennej itp.. no i co? Po napisaniu do nich okazalo sie, ze wszystkie chleby robia na mace 720;/ wiec jakkolwiek by sie nie nazywał i tak bedzie do du.. w moim przypadku.

A jesli juz nawet znalazlam chleb gdzie byla maka razowa to i tak byl dodatek pszennej z niskim typem... wiec odpuscilam.

Super ja ostatnio w sobote próbowałam robić ale mi nie wyszedł siedział godzinę w piekarniku a był tak jak by nie dopieczony . Ale to wina tego za na początku przy rozczynie przegrałam drożdże . Teraz znów sobie zrobiłam rozczyn może wyrośnie . Wyślij mi jak możesz przepis na priv . A i jak tak się zastanawiam czy nadciśnienie to czasem nie z tego cukru mam się robi ?
Wrzucilam Ci przepis wyzej. ;* ja zrobiłam z suchych drozdzy i udał sie.

Co do nadcisnienia to nie wiem, bo mam je od zawsze, ale choroby podobno czesto ida w parze, wiec byc moze.

Z tym pieczywem jest bardzo ciężko. Ja akurat kupowałam u siebie zwykły biały chleb, bo po wszystkich żytnich cukier mi wskakiwał ponad normę, a o dziwo po białym nie - więc się jego trzymałam. Ale dopiero po czasie zrozumiałam, że te żytnie to rzadko kiedy 100-procentowo żytnie są. A jeszcze często mają dodatek karmelu w celu zabarwienia.
@kasiula222 Ja ze względów swojej wagi z chęcią się do Ciebie przyłączę do diety cukrzycowej. Jak masz ochotę, to możemy się wymieniać spostrzeżeniami ;-) Przynajmniej będę sama miała motywację.

reklama
Dziewczyny, ja dzisiaj z mężem jadę na badanie nasienia + posiew + antybiogram
Tej nocy bromergon 1/2 tabletki dał mi popalić. Tak mi się kołowało w głowie, że masakra. Ale usnęłam i rano taką tępą głowę mam. Na szczęście dzisiaj mam wolne.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry