reklama

ciaza w uk

u nas tez dobrze, poza jedna rzecza - musialam zrezygnowac z karmienia piersia niestety, moje sutki nie sa do tego chyba stworzone, ale widze ze karmienie butla tez ma wiele plusow. Nacirpialam sie bardzo dlugo przy pierwszej corce i obiecalam sobie ze jesli tym razem znowu tak bedzie to przejde na butle. Karmilam 2 dni, teraz walcze z pokarmem. Piersi bola bardzo ale z dnia na dzien jest coraz lepiej i mam nadzieje ze wkrotce to przejdzie. Jesli chodzi o aspekt poporodowy to doszlam bardzo szybko do siebie, szybciej niz po pierowszej ciazy nawet, chyba w ciagu 3 dni :-)
Starsza corka bardzo cieszy sie siostrzyczka, jest grzeczna, uwielbia ja calowac i pomagac gdzie tylko moze. Nadia jest spokojna i taka malusia :-) Mam nadzieje tylko ze nie dopadna nas kolki....

reklama
Joanna- uwielbiam czytac te twoje opisy, sa bardzo optymistycznie nastrajajace :-) Ja marze o karmieniu piersia :tak:

mummy2- super, ze wszystko sie uklada, zwlaszcza jesli sie ma 2 dzieci pod opieka :-) Ja jak pisalam chce karmic cycem, ale rozumiem jak kobiety wybieraja butle. Najwazniejsze jest to, by mama byla szczesliwa i zrelaksowana, wtedy dzidzia tez jest :-)

Mummy chyba z kazdym porodem jest lepiej ;)
ja po pierwszym dlugo nie moglam dojsc do siebie,po drugim bylo lepiej a teraz jest rewelacja :-D
godzine po ,bylam na nogach,mimo naciecia i tak mam do teraz...nic nie boli a ja czuje sie super :))
u nas jeszcze nocki sa ciezkie,Pyska to taki nocny marek...zupelnie jak w brzuszku :-D,ale mysle ze z czasem wszystlko sie unormuje i moje dziecko bedzie lepiej spalo w nocy :tak:
starszaki szczesliwe,zajmuja sie mala i skacza kolo niej..jakby mogly to by caly czas trzymali ja na raczkach...
a ja dzisiaj wcisnelam sie w swoje jeansy,jaka radosc :-D:-D
pozdrawiam i uciekam z moim krzykaczem na spacer ;-)
milego dnia mamsuki :tak:

muffy ja bardzo chcialam karmic piersia, przygotowalam sie na to pod roznymi wzgledami - odpowiednie topy, pidzama, wkladki do stanika, masc na sutki, herbatka laktacyjna ale przede wszytskim mnostwo przeczytanych artykulow, obejrzanych zdjec i filmikow o odpowiednim przystawianiu bobasa. Niestety nie wyszlo, gdy zaczelam bac sie karmien, wtedy pomyslalam o butli. Bylam zestresowana i obolala, z cycow zaczely plynac krople krwi a placz malej przyprawial mnie o ciarki na plecach....pomyslalam ze wszyscy lepiej skorzystamy na tym jesli przejde na butle i tak tez sie stalao. Ja jestem spokojniejsza, bardziej zrelaksowana i mysle ze dzidzia na tym korzysta rowniez. Walka z pokarmem tez latwa nie jest ale wiem ze za kilka dni wszytsko wroci do normy. Piersi mam jeszcze napelnione, obrzmiale i bolesne, nie moge np. malej odbic po jedzeniu bo piersi bola, niestety tu nie dostaje sie tabletki na znaik pokarmu, trzeba czekac az naturalnie sam zaniknie, ale mysle ze jestem juz w polowie drogi.
madlen zazdroszcze wcisniecia sie w jeansy, juz! ja sprobuje w sobogte bo mamy wizyte w szpitalu i trzeba bedzie sie w cos normalnego ubrac hihi Narazie tylko dresy bo ze wzgledu na cyce zostaje w domu jeszcze.

Mummy a nie myslalas o sciaganiu? Piszesz ze masz duzo pokarmu, moze byloby warto?? W sumie nie wiem jaka jest dokladnie twoja sytuacja. Tak sobie tylko pomyslalam

Ja pierwsze slysze o szerokim pieluchowaniu :szok: Wit D kazali kupic w aptece a o K nic nie mowili, wiem ze dostala w zastrzyku zaraz po narodzinach, ale to w irlandii a w uk to nie wiem.

Dziewczyny, ja strasznie przepraszam, jeśli łamię jakieś forumowe zasady savoir vivre, ale chciałabym Was prosić o pomoc.
Otóż, jestem psychologiem, w trakcie pracy nad doktoratem. Moja ciąża doświadczana w Wielkiej Brytanii zainspirowała mnie do zaprojektowania badań, na temat różnic w ocenie jakości opieki medycznej w Polsce i na Wyspach, oraz wynikającego z tego poczucia bezpieczeństwa i zadowolenia z życia.
W związku z tym chciałabym prosić te z Was, które mieszkają w Wielkiej Brytanii o wypełnienie krótkiej ankiety na temat tego, jak oceniacie i doświadczacie swojej ciąży.
Ankieta jest krótka i jej wypełnienie nie powinno zająć za wiele czasu.
W dalszej perspektywie założeniem takich badań jest umożliwienie tym z nas, które żyją na emigracji i nie czują się odpowiednio zaopiekowane w ciąży stworzenie odpowiednich warunków i otrzymanie pomocy i wsparcia, któego czasem się potrzebuje.
Badanie jest prowadzone w porozumieniu z uniwersytetem Gdańskim, Brunel University w Uxbridge, oraz Polish Psychologists Association z Wielkiej Brytanii, ma też wszelkie możliwe akceptacje etyczne i metodologiczne.

To co? Pomożecie?
Poniżej link do ankiety:

https://www.surveymonkey.com/s/Polki-w-ciazy

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam,
Agnieszka

Witaminy d nie podawalam Mayi teraz tez nie, ja z tych co uwazaja ze dlugie spacery swoje robia. Witamine k Dostaly obie w kilka min Po urodzeniu w zastrzyku.

A szerokie pieluchowanie? Z tego co ja sie orientuje to jesli nie ma wskazan medycznych to sie tego juz nie praktykuje.

reklama
joanna dzięki, a co do wit. K to tylko jedna dawka i to wszystko? w Pl z tym pieluchowaniem to do poradni preluksacyjnej a tutaj to kto powie czy bioderka dziecja są ok?
Sorki za te pytania bo może głupie ale po prostu martwię się:zawstydzona/y:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry