• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

dila jezeli chodzi o ubrania to na rozmiar 56 mam tak naprawde bardzo malo i nie zamierzam dokupowac, moim zdaniem szkoda pieniazkow bo malenstwo tak szybko rosnie ze nawet jak ubranko na rozmiar 62 bedzie troche za duze to w ciagu 3,4 tyg bedzie juz dobre.moja corcia urodzila sie 50cm a te ubranka na 56 byly idealane wiec chyba te rozmiarowki nie sa tak do konca dokladne.
co do czapeczek to nie pomoge bo wszystkie dostalam, i byly to chyba najmniejsze mozliwe rozmiary, tylko ze moja mala miala malenko glowke.
moze kup po 1 czy dwie z rozmiaru 36/38 i dwie 40/42 . wrazie czego zawsze mozesz meza z karteczka do sklepu dzieciecego wyslac. a jestem pewna ze swiezo upieczony dumny tatus nie bedzie mial nic przeciwko.

pieszczoszka spodnie bardzo fajne

Ostatnia edycja:
reklama
dila tych najmniejszych ubranek nie kupuj dużo bo ona są dosłownie na moment. 2-3 tyg i dzieciaczek z nich wyrośnie. Ja miałam dosłownie kilka szt tych malutkich a jak ubierzesz kila razy za duże to przecież się nic nie stanie a nawet się nie obejrzysz jak dzieciaczek już do nich dorośnie.

może się wydawać, że przesadzam, ale bartka urodziłam we wrześniu, było siarczyście zimno i padał deszcz. jeden ciepły sweterek nie zaszkodzi mieć na takie właśnie okazje. oczywiście nie widomo jak będzie z majem 2012, ale przezorny ubezpieczony.. ten pajac welurowy nie jest jak kombinezon:) może źle się wyraziłam:)
też słyszałam, że dziecko ubiera się jak siebie plus jedna warstwa..

co do rozmiarów.. na początek warto mieć i 56 i 62, ale tylko po "dwa" ciuszki (śpiochy x2, pajac x2, body x2 itd), mój syn urodził się mając 57cm, kiedy przyjechaliśmy do domu okazało się, że wszystkie 56 go krępują i nie ubraliśmy mu ich ani razu na dłużej niż przymierzenie. z kolei moja znajoma kupowała dopiero od 62, a urodziła córkę z 50cm, więc musiała dokupywać i to już, bo wszystko było wielkie. my jeszcze nie kupujemy, będę wysyłać męża - "dumny tatuś w sklepie dziecięcym" sam decyduje:P

A ja dziś w secondhandzie zakupiłam dwie pary śpioszków i trzy pary bodów :) w sklepie dwie czapeczki na 56 i do tego niedrapki. To mój pierwszy zakup :)
A dla siebie sukienkę H&M za 3 zł :D

Ja slyszalam ze niedrapki sa niewskazane....podobna zaburzaja naturalny odruch chwytania i czucia(jakis lekarz pediatra sie wypowiadal w TV)moje dziecko przetrawalo okres niemowlecy bez niedrapek.Opanowalam do perfekcji manewry z obcinaczkami:o)

ależ się temat zakupowy rozwinął.
Powiem tak.
Na razie nie mam nic z ciuszków :no:
Z innych rzeczy mam 2 maty edukacyjne,podgrzewacz,trochę zabawek edukacyjno-rozwijających (sensorycznych) i grzechotek -to mi zostało po Kubusiu.
Z doświadczenia wiem ,że na 56 nie kupię nic ,bo moje dziecko starsze w 62 się ledwo mieściło tuż po urodzeniu.
Jak wyciągnęła nogę to się śpiochy rozpinały :-D:-D:-D
Kuba od początku 62 też był ,pomimo tego,że on się urodził długości 55 cm.
Zakłada się skrpeteczki na nóżki rękawek się podwija i jest git ,bo dziecko ma luz.;-):-):-)
Pierwsze zakupy planuję pewnie na grudzień ,no chyba ,że wcześniej mi coś odbije :szok::szok::-D:-D:-D

A więc wstawiam moja listę. Pierwszy raz będę mamą więc mam nadzieję, że dopiszemy lub skreślimy to co potrzebne i niepotrzebne.

WYPRAWKA:

body krótki rękaw- 2 szt -rozm.56 i 5-6 szt -rozm.62
body długi rękaw 3 szt- rozm.56 i 4-5 szt rozm. 62
Pajacyki bawełniane (lub śpioszki)- 5 szt. - rozmiar 56 i 7 szt -rozm.62
czapeczki cieniutkie bawełniane po kąpieli 1-2 szt (rozm. 36 i 2x 42)
skarpetki 4-5 szt (też zamiast niedrapek)
2 sweterki lub rozpinane bluzy- rozmiar 0-3
2-3 pary spodenek- rozmiar 0-3
2 welurowe pajacyki- rozmiar 0-3
2 czapeczki

10 pieluch tetrowych,
5 pieluch flanelowych
ręcznik z kapturkiem

Do spania:
Łóżeczko, materacyk, poduszka, kołederka,, 2 zmiany poszewek, 4 prześcieradła, cerata, kocyk gruby i kocyk cieńki,becik lub rożek.
Akcesoria:
przewijak na łóżeczko, karuzela , lampka nocna, zamykany kosz na zużyte pieluszki, wanienka, termometr do wody, 2 smoczki, 2 butelki, podgrzewacz do pokarmu, szczoteczka do włosów, nożyczki z zaokrąglonymi szpicami do pazurków, Aspirator do nosa FRIDA, szczotka do czyszczenia butelek, leżaczek, chusta
Kosmetyki:
płyn do kąpieli, oliwka, gaziki jałowe, sól fizjologiczna, balsam i kremu do twarzy, sudocrem lub linomag, chusteczki do pupy w pudełku, pampersy dla noworodka, proszek do prania dla niemowląt, spirytus do dezynfekcji pępka
Na spacer:
wózek, podusia i kocyk do wózka, fotelik samochodowy,

MAMA (do szpitala)
SZLAFROK CIEŃKI,
KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC,
KOSZULA ROZPINANA X2,
STANIK MIEKKI x 2
WKŁADKI DO STANIKA,
MAJTKI JEDNORAZOWE 6 SZT
PODPASKI MAXI ,
KSIĄŻKA, GAZETA,
DOWÓD OSOBISTY,
KARTA CIAZY,
PRZYBORY TOALETOWE,
RECZNIKI,
SZTUĆCE, KUBEK,
ŁADOWARKA DO TELEFONU,
APARAT FOTOGRAFICZNY,
DROBNE PIENIĄDZE,
UBRANKA DLA DZIECKA ,
UBRANIA NA WYJSĆIE ZE SZPITALA

TATA (do szpitala)
pieniądze na polepszenie humoru pielęgniarkom (czyt. łapówki)
rozum
ubranka dla dziecka na wyjscie ze szpitala

Ostatnia edycja:
a pamietacie ostatni maj???? najcieplejszy miesiąc w roku i ponad 30 stopniowe upaly? jja się raczej na to nastawiam poza tym uważam, że lepiej jak dziekcu chlodniej nż ma się przegrzac.

Zaneta ja rodziałam w listopadzie 2 razy i ubierałam dzieci podbnie do twojej sugestii na maj (kocyk był gruby)
ale nie da się powiedziec jak będziemy ubierały, bo nie wiadomo jaka będzie pogoda, w sumie trzeba mieć wszystkiego po trochu.

Niedrapki trzeba mieć ale 1-2 sztuki, bo nie powinno się dziekcu obcinac pazurków przez pierwszy tydzień - sa mięciutkie, rozmiękczone i może się zrobić zastrzał czy coś takiego, a dzieci zwykle rodzą się z długimi panokciami i ranią sobie twarzyczki. Jak obetniemy paznokcie to niedrapki już do wyrzucenia.

dila ja czapeczki dla noworodków kupuje takie bawełniane, one są nieco rozciagliwe i mają numery 1, 2 itd. Oczywiście 1, starcza na dośc długo.
A obwód glowki bywa róznyy, zwykle w okolicach 36

ciuszków na 56 mam doslownie kilka i nic nie dokupię, bo po tygodniu, dwóch będa juz za male.

Ja tak myslę, ze po 5 sztuk body, śpiochów, pajacyków by wystarczyło. Tylko wtedy trzeba chychlać ręccznie, bo na pół pralki się nawet brudów nie uzbiera a mniej to nieco problemowo, bo dzieciak a to uleje, a to kupa wyjdzie bokiem, czasme te 5 sztuk starczy na 5 dni a czasem na 1

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry