reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

Ollena - zgodzę się z Tobą jeśli chodzi o koszulki i kaftaniki - nie kupię ich na początek wcale, bo w naszym przypadku podwijały się i gniotły, ale kiedy dzieciak będzie większy (kiedy będzie siedział) to tylko koszulki. Natomiast nie powiem, że śpiochy są niepotrzebne! As też ma rację:) śpiochów będziemy mieć dużo i nie wydaje mi się, żeby były tylko do spania, noworodek jest moim zdaniem za mały na dresiki - a przynajmniej na spodnie z gumką, która z pewnością będzie uciskać. Może jakiś jeden welurkowy będziemy mieć na chłodniejsze dni i tylko i wyłącznie na wychodne z domu (Bartek miał dresik r.74 i przysięgam, że ubieraliśmy go prawie przez rok), ale królować u nas będą śpiochy, pajace i body.

reklama
Ollena to mam zapisane w wyprawce szpitalnej z konkretnego szpitala
Dla noworodka
  • 3-5 szt. ciepłych i cienkich kaftaników,
  • 3-5 szt. śpiochów , body,
  • skarpetki,czapeczki najlepiej bez wiązania, ewentualnie rękawiczki,
  • kocyk lub śpiworek, jasiek przydatny przy karmieniu,
  • kosmetyki do kąpieli, krem do pupy nie puder, chusteczki do pielęgnacji, ręcznik,
  • paczkę pieluch jednorazowych dla noworodka „ New born ”.
Ubranka powinny być uprane w proszku do prania dziecięcej bielizny oraz wyprasowane. Bielizna noworodka powinna być wykonana z bawełny.

http://www.praski.waw.pl/og.php

A to z innego szpitala
Przyjęcie do porodu

Trzy tygodnie przed planowanym terminem porodu powinna Pani spakować torbę z następującymi rzeczami:

Dla Siebie:
- wygodna nocna bielizna umożliwiające karmienie piersią (3 sztuki);
- szlafrok, skarpetki, klapki;
- biustonosz do karmienia piersią;
- dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch;
- przybory toaletowe, w tym stosowany dotychczas preparat do higieny intymnej;
- dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły);
- ręczniki papierowe;
- woda mineralna niegazowana;
- karta magnetyczna lub telefon komórkowy;
- rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu;

Dla Dziecka:
- trzy batystowe kaftaniki (cienkie);
- trzy bawełniane kaftaniki (ciepłe);
- dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych;
- dwie bawełniane czapeczki bez wiązania;
- dwie pary śpiochów;
- dwie pary skarpetek;
- kocyk lub śpiworek (rożek);
- ręcznik;
- mały jasiek przydatny przy karmieniu;

Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny być najpierw wyprane

Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych):
- wygodne ubranie na zmianę;
- buty na zmianę (klapki, kapcie);
- coś do jedzenia;
- aparat fotograficzny;
http://www.szpitalzelazna.pl/poradnik-pacjenta/co-zabrac-do-szpitala/przyjecie-do-porodu
U nas każdy szpital na na stronie lub w informacji wpisane swoje wymagania i trzeba się dostosować .

Ostatnia edycja:
Ja rodząc w Międzylesiu musiałam mieć dla malucha pieluchy jednorazowe, chusteczki oraz kosmetyki do przewijania. Ubranka tylko na wyjście. Ale nie bardzo uśmiecha mi się tam ponownie rodzić ;/

u nas tylko pampersy i nawilżane chusteczki, ubranie na wyjście.

As rozumiem w zupełności. A nad tym pępuszkiem też się zastanawiam, może jednak skuszę się na jakąś koszulkę, ale tylko w ciągu najbliższych dni po porodzie.. Powiedz mi Kochana, pisałąś, że Twoje dzieci były duże, Bartek miał 57cm jak się urodził i zastanawiam się, czy kupić coś na 56.. Bartkowi ludzie kupili takie małe, ale ubrałam mu chyba tylko jedne śpiochy..

Te listy do szpitala to dla mnie w ogole czarna magia i glupota, bo ja najlepiej wiem co wziac dla siebie i dla dziecka.
AS nie chcialam Cie obrazic nie o to chodzilo:)

A lekarz po co ma zagladac dziecku na pepek? u nas czegos takiego nie ma i polozna jedynie juz na wizytach w domu oglada dziecko to widzi, ale raczej nie specjalnie patrzy na pepek.

Dresiki niewygodne? no ja kupuje duzo legginsow albo plspiochow, zobaczcie w H&M jest mnostwo tego i specjalnie dla noworodkow tez.
Stare malenkie? Nie mowie, zeby od razu zakladac falbany czy jeansy, mowimy o wygodnych rzeczach dla dziecka i mamy...bo jednak my sciagamy, przebieramy co chwile maluchy.

ale co jest trudnego w ubraniu śpiochów? :):-D

Ollena - w jakim kraju Ty jesteś? u nas dzieciątko oglądają ze wszystkich stron - czy nie ma żółtaczki, ciemiączka, nóżki, pępuszek. sprawdzają słuch dzięki aparaturze od WOŚP. a mój szpital jest zacofany! nie wyobrażam sobie, że nikt by się nie interesował stanem zdrowia dziecka, zwłaszcza, że młode matki mogą nie zauważyć nieprawidłowości!

co do listy. Ty wiesz, co zabrać, bo już rodziłaś, ale pierworódka nie ma o tym pojęcia. z resztą w różnych szpitalach mają różne "wymagania"

Ostatnia edycja:
Jestem w Irlandii.
No i nie mowie, ze dziecka nie badaja i nie ogladaja bo robia to wszystko i mysle, ze w tyle za PL nie sa;) Ale np zaden lekarz mnie nie oglada, dziecko ogladaja ale dopiero w domu jak przyjezdzaja na wazenie itd. W sensie pepek..czy wszystko dobrze sie goi.
Zreszta tu w IE nie ma w sklepach kaftanikow czy spiochow, nie znaja takich wynalazkow to chyba nasze wymysly, pozostale z dawna, dawna. W USA tez takich rzeczy nie widzialam a zamawiam ubranka czesto z tamtad.

W ubraniu spiochow nie ma problemu, ale sciaganie, przewijanie z tego...nic wygodnego. Zreszta jak czasami nie ubralam bodziaka na pampera (bo mi braklo;)) to zaraz kupa albo siku bylo poza..nie ma opcji zalozyc samego kaftanika. Juz takiemu 2-3 miesieczniakowi zakladalam body z krotkim, bluzeczke i dresiki.

Ollena moim zdaniem trzeba poprostu nabrac wprawy:tak:Ja nie mialam problemu szybko zdjac spiochow:tak: Jak to sie mowi praktyka czyni mistrza:-D
As chyba dam sie skusic na kaftaniki,dopoki kikut nie odpadnie:tak:Nie pomyslalam o tym:-p
Co do wyprawki do szpitala to u nas jak ja rodzilam nie trzeba bylo ubranek dla dziecka,szczegolnie po cc to i tak dziecko nie bylo ze mna:tak:Dla matki to chyba wszedzie tak samo(tak mi sie wydaje)Kosmetyki owszem dla dziecka trzeba przynosic. Niedlugo bede musiala sie isc zapytac co teraz trzeba zabrac ze soba do szpitala:tak:

a właśnie mi się wydają łatwiejsze w obsłudze śpiochy. mają zatrzaski w kroku, otwierasz je, przewijasz i zapinasz. nie trzeba nic ściągać.

wylewanie z pampersa.. hmm.. też mi się zdarzyło, ale może to wina złego zapięcia lub po prostu pampersa? czasem dziecko zrobi ponad miarę i wtedy nic nie pomoże. z resztą nie wiem, czy takie uciskanie żeby nic nie wypłynęło jest zdrowe. Moje dziecko dużo razy leżało bez niczego i wietrzyło pupkę. dodam, że nigdy nie był odparzony.

co do oglądania w szpitalu - matkę też "sprawdzają", czy się dobrze cięcie goi, czy obkurcza się macica, czy krew nie ma dziwnego koloru. kontrolują też wypróżnianie tj sprawdzają, czy chodzisz siku i kupę, bo wiele kobiet boi się, że podrażni ranę. moja przyjaciółka nie mogła sikać. doszło do silnych bóli brzucha, cewnik i leki. więc mogą być jakieś powikłania.

każda matka ma swoje sposoby i przyzwyczajenia. dla mnie wygodne są body zamiast koszulek (wygodniejsze dla dziecka), ale na początku bałam się przebierać dzidzie i nie wyobrażałam sobie przeciągania główki przez body, robił to mąż - teraz wiem i się nie boję tak bardzo. zdecydowałam, że kupię ze dwie koszulki - żeby nie podrażniać pępuszka - AS dzięki Tobie:)

Ostatnia edycja:
reklama
Ale ja nie zauwazylam zeby body podraznialy mojemu malemu pepek...szybko odpadl bez zadnych problemow.

Moj tez wietrzyl pupe, odparzen nie mial a czasami dziecko zrobi w pampersa za duzo, fakt. Ale jak nie ubieralam bodow to zawsze wychodzilo bokiem, bo pampersy sa w tym wieku zazwyczaj za duze i bodziak musi je trzymac. Nie zdrowe? przeciez nie uciskasz tak ze dziecku oczy wychodza, to normalne ubranie jest, nie ciasne przeciez.

Ja rany nie mialam, nic mi sprawdzac nie musieli, dotykali brzucha czy sie macica obkurcza ale wiecej nic a mnie tez nic nie bylo wiec nie mialam ich o czym informowac.

przeciaganie glowki przez body? przeciez sa body na zatrzaski przez cala dlugosc brzucha, znowu polece H&M, tam maja mnostwo takich.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry