reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

Te listy do szpitala to dla mnie w ogole czarna magia i glupota, bo ja najlepiej wiem co wziac dla siebie i dla dziecka.
AS nie chcialam Cie obrazic nie o to chodzilo:)

A lekarz po co ma zagladac dziecku na pepek? u nas czegos takiego nie ma i polozna jedynie juz na wizytach w domu oglada dziecko to widzi, ale raczej nie specjalnie patrzy na pepek.

Dresiki niewygodne? no ja kupuje duzo legginsow albo plspiochow, zobaczcie w H&M jest mnostwo tego i specjalnie dla noworodkow tez.
Stare malenkie? Nie mowie, zeby od razu zakladac falbany czy jeansy, mowimy o wygodnych rzeczach dla dziecka i mamy...bo jednak my sciagamy, przebieramy co chwile maluchy.
Ollena myslę, że nawet doświadczona mama chętnie z takiej listy skorzysta. Przecież takie listy są robione dla naszej wygody, żeby wszystko mieć i o niczym potrzebnym nie zapomnieć.

Ja kaftaników nie kupuję, ale jak się okaże że sa wymagane to zakupię przed porodem.

reklama
Kiedyś body wcale nie było tylko koszulki batystowe ,a na to był kaftanik i śpiochy i dzieci też się chowały .
Jasne ,że przy Kubie używałam już body ,ale to nie znaczy ,że rzeczy po małej powyrzucałam.
Śpioszki i kaftaniki są uniwersalne ,więc obydwoje w tym chodzili i problemu nie było.:-p
Wiesz ja uwielbiam pajace bo są luźne i dziecko ma w nich swobodę .
U nas wiele osób z bardzo małymi dziećmi wychodzi normalnie w samych pajacykach na dwór na spacer i jakoś to nikomu nie przeszkadza ;-)
Jeśli Ty masz inne zdanie to oki ,ale nie pisz mi proszę ,że to jest zbędne.:-p
Co dla Ciebie zbędne ,dla innej osoby może stać się niezbędne ,bo jak ktoś dostanie od kogoś zestaw super śpiochów i kaftaników czy pajacyków to nie wierzę ,że z powodu niewygody jak piszesz przy ubieraniu wyrzuci do kosza i zakupi same body i legginsy czy dresiki .
Te ciuszki są na chwilę dosłownie ,bo dziecko prawie natychmiast z nich wyrasta.
Ja bym tego nie zrobiła :no::no:
Najzwyczajniej w świecie szkoda by mi było .:happy2:
Zwykle nawet te gorsze ,których nigdzie nie założę bo moim zdaniem się nie nadają ,chętnie zawsze przyjmą gdzieś w domu małego dziecka czy domu samotnej matki ,więc nie pisz mi ,że tego się nie używa.
Ty możesz nie używać ,ale inni tak i pozwól ,że każdy będzie miał swoje zdanie na ten temat .;-):-):-)
:tak::tak::tak: świerzbi mnie od dłuższego czasu i w końcu się wypowiem co mi leży na wątrobie, najwyżej dostanę upomnienie od moda (dostanę:confused:)
Ollena masz nas za prowincjonalnych, zacofanych głupców. Mimo, ze wiele z nas ma dużo większe doświadczenie niż ty traktujesz nas z góry i protekcjonalnie. Narzucasz nam swoje zdanie, mieszasz w głowach mlodym matkom które nie daj Bóg skorzystaja z twoich niezbyt postępowych niestety rad. Bo te nakazy i zakazy służą właśnie temu by wszystko przebiegło bezproblemowo a nie an odczepnego. Nie zawsze nasza wygoda jest najwazniejsza. Trzeba by czasem jednak postawić dobro dziecka na pierwszym miejscu. I nie najwazniejsze jest by ładnie wyglądało na spacerze.
Poza tym moim zdaniem celowo siejesz ferment, by narobić zamieszania.

Te listy do szpitala to dla mnie w ogole czarna magia i glupota, bo ja najlepiej wiem co wziac dla siebie i dla dziecka.
AS nie chcialam Cie obrazic nie o to chodzilo:)

A lekarz po co ma zagladac dziecku na pepek? u nas czegos takiego nie ma i polozna jedynie juz na wizytach w domu oglada dziecko to widzi, ale raczej nie specjalnie patrzy na pepek.

Dresiki niewygodne? no ja kupuje duzo legginsow albo plspiochow, zobaczcie w H&M jest mnostwo tego i specjalnie dla noworodkow tez.
Stare malenkie? Nie mowie, zeby od razu zakladac falbany czy jeansy, mowimy o wygodnych rzeczach dla dziecka i mamy...bo jednak my sciagamy, przebieramy co chwile maluchy.
matko jedyna! ja bym się bała rodzić w takim miejscu. Widać nie bez pwodu większośc dziewczyn z IE przyjeżdża na poród po Pl. Przez pepek moze dojśc do zakażenia calego organizmu dziecka, w ciągu kilku godzin i w efekcie do zgonu.

Dzisiaj wyciągnęłam W na oglądanie wózków. W jednym ze sklepów polecono nam Sojan X6. Nam się bardzo spodobał, a Wy co o nim myślicie:
Wózki wielofunkcyjne - Wózek wielofunkcyjny SOJAN X6
Może któraś miała już wózek tej firmy?
mi się podoba barzdo podobny Wózek trzyfunkcyjny HiTreec firmy EmJot - EmJot

a jeszcze co do listy do szpitala to one nie są uniwersalne. Trzeba się dowiadywac w szpitalu gdzie chcemy rodzic, bo maja rózne wymagania. u mnie np trzeba było mieć dokładnie wszystko od ubranek dla dziecka po sztućce dla mnie

kilolek...nie daj Boze, niech nie korzystaja. Nigdy nie ubralam mojego dziecka niewygodnie..nie mowie o jeansach tylko o spodenkach/polspiochach :/

Duzo dziewczyn przyjezdza do PL rodzic z IE? ja slysze wrecz przeciwnie...mnostow moich znajomych mowi, ze nie wyobraza sobie rodzic gdzie indziej a juz na pewno nie w PL! zakazy, bo zadnych majtek po porodzie, zadnych pidzam, znieczulenie platne a jak darmowe to nie chca dawac, lezenie w szpitalu minimum 3 dni itp. Nie zdecydowalabym sie, no sorry.
Ale kazdy broni swoich racji, oczywiscie.

No i moze sa bardziej dosiwadczone mamy ale przy P. wyprobowalam wszystkiego, pisze co sie nie sprawdzilo a co sie sprawdzilo i co bylo najwygodniejsze. Jak ktos skorzystac to dobrze, nie-tez dobrze.

Ostatnia edycja:
ja dla Xav zakładałam tylko body, śpiochy i pajacyki. Dresy z kapturem mi nie odpowiadały - miałam chyba z jedne czy ze dwa. kaftaników tez nie miałam - kiedys siostra zakladała dla swoich dzieci i strasznie podchodziły pod szyje {zwijały się}. kazdy ubiera zreszta dziecko jak chce, wazne żeby dla maluszka było wygodnie w tych ciuszkach.

a co do rodzenia - czy to w Polsce czy za granicą to wszędzie znajdą się plusy i minusy opieki nad nami i dziecmi po porodzie.

Ostatnia edycja:
zgadzam sie z czarnula...do konca nikomu nie dogodzi ;)

Ja bluzy z kapturem zakladalam jak maly mial jakies 4 miesiace i wiosna przyszla. Wtedy taka bluza i na to kurtka byly idealne.

ja powiem szczeze że ze spiochami mam największy dylemat kupować czy nie jezeli już sie na nie zdecyduje to napewno do nich tylko kaftaniki ze względu na pepuszek i dla własnej wygody po co rozpinać i śpiochy i bodziaki noi kafatnika nie trzeba wkładac przez główke. Ja bardziej myślałam nad pajacami bo sa lużne i dziecku napewno wygodnie i nad rampersami na ciepłe dni bo są idealnym rozwiązaniem :-) wózki dziewczyny oba sa super z wyglądu ale trzeba by było popytac jak sprawują się w praktyce :)Ja dzisiaj zrobiłam małe zakupki dla maszej niuni mało co prawda praktyczne ale będą na wyjścia zestaw zielony jest mniejszy na 56 a drugi na 62 a dzinsy sa super mięciutki i cieniutkie :-)

Załączniki

• DSC00553.jpg
    DSC00553.jpg
    21,6 KB · Wyświetleń: 137
  • DSC00554.jpg
    DSC00554.jpg
    21,9 KB · Wyświetleń: 122
  • DSC00555.jpg
    DSC00555.jpg
    20,4 KB · Wyświetleń: 138
reklama

Nowe wątki