reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Alexandra, Sylwia - ja też, jak na razie przynajmniej, mogę :-) U mnie, co prawda, zmienia się plan tygodnia jak w kalejdoskopie, ale to styczeń w końcu, więc bądźmy dobrej myśli! :)

Darii - ale przeżycia, trzymaj się!

Ostatnia edycja:
reklama
Darii, biedactwo, współczuję Ci zawrotów głowy. To na prawdę nic przyjemnego. Ale jesteś pod dobrą opieką i najważniejsze,
że z Julką wszystko dobrze. Trzymaj się dzielnie. Buziaczki.

[FONT=&amp]malinuś DZIĘKI WIELKIE:happy:[/FONT]

[FONT=&amp]Fusun ja myślę że to musieliby być jacyś rzeźnicy nie lekarze gdyby Ci kazali rodzić naturalnie! Wszystko będzie dobrze, nie zamartwiaj się.[/FONT]

[FONT=&amp]darii kochana trzymaj się !

Dziewczyny na jaki rozmiar kupić ciepłą czapuchę na wyjście ze szpitala? I czy będzie mi potrzebny rożek do szpitala? On już będzie w nim na oddziale czy to tylko na wyjście?

A jeszcze coś, prowadzę sobie dziennik ciąży i już się pogubiłam bo wg obliczeń tygodniowych, licząc 4 tygodnie w miesiącu przecież to mi wychodzi że 32 tc. to już koniec 8 miesiąca a nie początek, już zdurniałam :/
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Maja jak liczysz miesiące, że każdy ma 4 tygodnie to liczysz tzw. miesiące księżycowe i wtedy wychodzi takich miesięcy 10 podczas ciąży (40/4=10). Miesiące w ciąży liczy się inaczej. Jest wiele szkół na ten temat, ale rozbieżności między nimi są niewielkie. Przykładowy rozkład miesięcy ciąży względem tygodni to:
0 - 4,5 pierwszy miesiąc
4,5 - 9 drugi
9 - 13,5 trzeci
13,5 - 18 czwarty
18 - 22,5 piąty
22,5 - 27 szósty
27 - 31,5 siódmy
31,5 - 36 ósmy
36 - 40 dziewiąty

Oczywiście można też liczyć względem pierwszego dnia OM (w naszym przypadku to raczej odliczanie wieku zarodka i 2 tyg od daty transferu) i co miesiąc od tej daty zaczynasz kolejny miesiąc. Oczywiście to jest mniej więcej, bo rozbieżność paru dni jest. U mnie pierwszy dzień OM wypadał 8 czerwca, ale według transferu obliczają mi od 10 czerwca. I teoretycznie różnica w moim przypadku jest siedem dni, bo mam termin na 17 marca (15 marzec to według pierwszego usg).

Fuson uszy do góry, na pewno będzie cesarka. W przypadku warszawskich szpitali, to zazwyczaj wybiera się lekarza względem szpitala w jakim pracuje. Ja tak wybrałam swoją dr, na podstawie gdzie pracuje i jaki ma stosunek do pacjenta. Moja siostra chodzi do innego lekarza, który też pracuje w Zofii, jednak on od razu zastrzegł, że lepiej trzymać się novum bo on boi się prowadzić takich ciąż po in vitro. Dlatego moja siostra chodzi podwójnie - do dr Obuchowskiej i od tego miesiąca także do Stokłuski. Ja jednak wolałam opcję jeden lekarz. ale bardziej obeznany w temacie in vitro. Moja siostra nie musiałaby chodzić do innego lekarza i zostać w novum, jednak ona nie chce rodzić w MSWiA, tylko w św Zofii, a novum współpracuje niestety tylko z MSWiA.
Jeżeli wybierzesz kogoś rozsądnego z danego szpitala, to nie będziesz miała problemów z wyborem rodzaju porodu. Moja dr od początku była nastawiona u mnie na cc, jednak pytała się co ja bym preferowała i to mi się bardzo podobało, bo cc okazało się naszym wspólnym wyborem, a nie lekarza.

Darii trzymaj się , już niedługo, to już sama końcówka. I najważniejsze że jesteś pod dobrą opieką.

Lawendowy jak postępy w hodowaniu brzuszka :-). Bo ja już wyglądam jak kaszalot wyrzucony na brzeg (wielka, gruba, ledwo ruszająca się i dusząca się, a brzuch mi rośnie i rośnie...).

Maja też się nieźle nagłowiłam z tym przeliczaniem tygodni na miesiące:D

Sylwia teraz pewnie czas Ci przemknie jeszcze szybciej niż ostatnie 30 tygodni;)

darii zdrowiej! trzymajcie się cieplutko!

ostatnio przeczytałam artykuł, że okres ciąży powinno się poświęcić na robienie rzeczy niepraktycznych, na które potem nie będzie czasu:D mamuśki - faktycznie tak jest?

Fusun - nie wyobrażam sobie sytuacji, żebyś musiała rodzić sn. Powodzenia w załatwianiu formalności dotyczących cc.

darii - trzymam kciuki, żeby dolegliwości szybko się wyniosły.

reklama
Hej kobietki.

Pewnie mnie tu już nie pamiętacie. Za pięknych czasów ciąży byłam bardzo aktywnym użytkownikiem. Teraz mogę o tym pomarzyć... Moje gwiazdy są bossskie i nacieszyć się niemi nie mogę. Są tak kochane. Nie płaczą, nie marudzą, noce przesypiają prawie bez pobudek a jak już to tylko mleko przez sen i dalej ich nie ma. Nawet ząbki nie dały nam czadu. Już myślimy o następnym powiększeniu rodziny :-D Ale poczekamy jeszcze trochę. :-D

Nie jestem w stanie was wszystkich ogarnąć. Udało mi się wychwycić, że Lawendowy już po połowie i na Zosię czeka - gratuluję. Fusun w ciąży - kochana bardzo się cieszę!!!

Idę od kompa bo moja wesoła kompania się zaraz obudzi a ja przez tą paskudną pogodę mam migrenę.

Do góry