• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Tak. Państwo dorównuje do 1000 zł. A to dlatego że teraz 1000 zl dostają kobiety które wogole nie pracowały więc dla pracujących to byłoby niesprawiedliwe gdyby dostawały mniej

Napisane na MotoG3 w aplikacji Forum BabyBoom
A jak ktos mial pol etatu, to macierzynski wyplaca 1000zl?
Bo ja czytalam gdzies o tym i ludzie pisali ze jak ktos mial pol etatu, to macierzynski dostanie jak za pol etatu.
A jak ktos nie pracowal to dostanie tys. zl.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jak sie gdzies zarejestrujesz, to i tak wezma Ci srednia z ostatnich 12 miesiecy.

Jeśli to inna firma to podobno nie, bo zmienia się płatnik składek, więc kasę liczą od pocazatku umowy. Średnia dotyczy sytuacji gdy pracowałaś w jednej i tej samej firmie i tam się zmieniło wynagrodzenie/wymiar etatu. Tak przynajmniej twierdzi nasza księgowa.

A jak ktos mial pol etatu, to macierzynski wyplaca 1000zl?
Bo ja czytalam gdzies o tym i ludzie pisali ze jak ktos mial pol etatu, to macierzynski dostanie jak za pol etatu.
A jak ktos nie pracowal to dostanie tys. zl.

Wydaje mi się że to byłoby niesprawiedliwe i chore . Bo dlaczego kobieta która nie pracowała wogole ma dostać więcej niż ta która pracowała chociaż na pół etatu.

Wydaje mi się że to byłoby niesprawiedliwe i chore . Bo dlaczego kobieta która nie pracowała wogole ma dostać więcej niż ta która pracowała chociaż na pół etatu.

Dla mnie tez to by bylo niesprawiedliwe.
Ale kiedys o tym szukalam informacji i tak wlasnie pisali.
Tez sie wkurzalam, bo lepiej wyjda na tym bezrobotni.
Za jakies pol roku sie przekonam jak to bedzie

"Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się z uwzględnieniem wynagrodzenia uzyskanego u płatnika składek w okresie nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, w trakcie którego powstała niezdolność do pracy." - tak brzmi wyciąg z ustawy. To byłoby mega krzywdzące inaczej, bo wyobraź sobie taka sytuacje - od stycznia do czerwca, pracujesz w kiepskiej firmie za 1400, znajdujesz od lipca nowa super prace, zarabiasz np 5000zl, umowa na czas nieokreślony i we wrześniu łamiesz nogę, a do tego czasu zdążyłaś np wziąć kredyt bo pojawiła się zdolność i nagle ZUS Ci wlicza w zasiłek pensje od poprzedniego pracodawcy w większości. Automatycznie dzięki temu nie stać Cie na spłatę. Zasiłek chorobowy jest po to, żeby w czasie niezdolności do pracy moc się utrzymać na podobnym poziomie. To przykre, że trzeba tak kombinować w tym kraju :/

"Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się z uwzględnieniem wynagrodzenia uzyskanego u płatnika składek w okresie nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, w trakcie którego powstała niezdolność do pracy." - tak brzmi wyciąg z ustawy. To byłoby mega krzywdzące inaczej, bo wyobraź sobie taka sytuacje - od stycznia do czerwca, pracujesz w kiepskiej firmie za 1400, znajdujesz od lipca nowa super prace, zarabiasz np 5000zl, umowa na czas nieokreślony i we wrześniu łamiesz nogę, a do tego czasu zdążyłaś np wziąć kredyt bo pojawiła się zdolność i nagle ZUS Ci wlicza w zasiłek pensje od poprzedniego pracodawcy w większości. Automatycznie dzięki temu nie stać Cie na spłatę. Zasiłek chorobowy jest po to, żeby w czasie niezdolności do pracy moc się utrzymać na podobnym poziomie. To przykre, że trzeba tak kombinować w tym kraju :/
No to trzymam kciuki zeby Ci sie udalo znalezc nowa prace[emoji6]
Myslisz ze cos znajdziesz teraz jak juz jestes w ciazy i jeszcze przepracowac 3 miesiace?
Ja sie poddalam. W lutym znalazlam nowa prace, chcialam byc uczciwa i powiedzialam ze sie lecze i bede podchodzic do in vitro.
Popracowalam 2 tygodnie bez umowy, od marca mieli mnie zatrudnic i nagle sie babie odwidzialo i tak mnie potraktowali...szkoda gadac. Jeszcze wisza mi kase, ale olalam, szkoda mi bylo nerwow i zdrowia na szarpanine z nimi.

Strawbelka mamy dwie firmy rodzinne, po prostu przeniosę się do drugiej. I tak usługi dla obu świadczyłam tak naprawdę.

A i w obcej firmie raczej bym znalazła od ręki, raczej jestem dość pożądanym nabytkiem, zw na doświadczenie ;) Ale to już mega zamieszanie i po co to komu, musiałbym zataić fakt o ciąży. I tak mnie wkurza, że muszę kręcić coś, kurde krasnoludki za mnie tych lat nie przepracowały. A kasa pójdzie na pensje pierwszej damy i podwyżki dla posłów..

Ostatnia edycja:
Strawbelka mamy dwie firmy rodzinne, po prostu przeniosę się do drugiej. I tak usługi dla obu świadczyłam tak naprawdę.

A i w obcej firmie raczej bym znalazła od ręki, raczej jestem dość pożądanym nabytkiem, zw na doświadczenie ;) Ale to już mega zamieszanie i po co to komu, musiałbym zataić fakt o ciąży. I tak mnie wkurza, że muszę kręcić coś, kurde krasnoludki za mnie tych lat nie przepracowały. A kasa pójdzie na pensje pierwszej damy i podwyżki dla posłów..

Zebys przez to nie miała problemów. Dla Zusu to bedzie tak trochę wyglądało jak wyłudzenie pieniędzy, a wiem, ze za takie osoby maja sie szczególnie "zabrać" ostatnio czytałam o takich sytuacjach i jak zobaczą, ze płaciłeś składki od najniższej i nagle będąc juz w ciazy płacisz od duzo większej pensji w innej firmie to podobno i tak maja prawo przyznać od najniższej bo jest podejrzenie wyłudzenia i zostanie Ci tylko sad. Takie sytuacje sie zdążają wiec trzeba uważać.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Tak wiem o tym. Ale w sumie nie mam za bardzo innej opcji. Z reszta z l4 nie bede się spieszyć, kilka ms minie, a poza tym wcześniej zarabiałam z innych źródeł, legalnie - mam
przecież umowy, wymiana kilku na jeden etat to nie jest aż takie dziwne, wielu freelancerów przechodzi na etat. A i od śmieciówek jakieś częściowe składki są odprowadzane. Nie wspomnę o tym, ze przez kilka lat podwójne składki płaciłam bo miałam DG i pełny etat jednocześnie. Też znam z bliskiego otoczenia sytuacje, że ZUS cofał świadczenia. Firmę znam i pracowników z biura, oni mnie też, w razie kontroli nie powinno być wtopy. Oby.. Nie uśmiecha mi się ta sytuacja, nie lubię i nie chcę kręcić, ale biedowanie za 600zl tym bardziej..

reklama

No zeby tylko Ci sie Zus nie przyczepil.
Bo z firmy rodzinnej do firmy rodzinnej i nagle jeszcze Cie zatrudnia na wysoka stawke i do tego juz w ciazy. Zus sobie obliczy kiedy zaszlas.
Ja Ci dobrze zycze;) Ale rozegraj to tak zeby bylo wiarygodne, bo na bank bedziecie miec kontrole.
No chyba ze popracujesz kilka miesiecy, to moze Zus sie nie przyczepi;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry