• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Kate z liczeniem to różnie bywa, jedni każą liczyć inni nie. Normalnie zaczyna się liczyć od ok 30 tc (choć słyszałam też że od 28 tc).
Co do sposobów liczenia to też są dwie szkoły:
1. 1 x dziennie o tej samej porze (chociaż niektóre źródła podają 3 x dziennie) w ciągu godz powinnaś naliczyć min 10 ruchów maluszka i nie wliczamy w to czkawki
2. zapisujemy godz pierwszego ruchu i dziesiątego i powinno się to zmieścić w ciągu 2 godz.

a no i każą udać się do lekarza jeśli:Jeżeli twój maluszek wykonał mniej niż dziesięć ruchów w ciągu dwóch godzin albo jeśli ruchy dziecka się zmieniły, np. stały się gwałtowne lub zauważyłaś jakąkolwiek inną zmianę.
Jakbym miała tego słuchać to bym non stop na izbie przyjęć siedziała bo mam czas kiedy mała 3-4 godz się nie melduje a innym znowu razem tak mnie kopie że nie mogę wysiedzieć a za godz np. tylko leciutko puka...

Mi lekarz nie kazał liczyć i nie liczę tylko jak mała ma dłuższy czas ciszy to ja ją zaczepiam i wymuszam reakcję czymś słodkim albo jakąś niewygodną dla mnie pozycją i wtedy mała się melduje
:-)

łooomatko:szok: ale elaborat popełniłam....:zawstydzona/y:

reklama
Dziewuszki,
Wlasnie wrocilam od lekarza i szybko do Was pisze. Lekarz zrobil mi usg i z malenstwem wszystko dobrze, ma 6,5cm
I teraz cos co mnie powalilo : karze mi odstawic wszystkie leki czyli kwas foliowy,progesteron, i zastrzyki antyzakrzepowe. Twierdzi ,ze moje wczesniejsze badania nie kwalifikuja mnie do tych zastrzykow,czyli zaprzeczyl temu co mowila mi lekarka prowadzaca do in vitro.:szok:
Musze napisac maila do lekarki i mocno zastanwaiam sie,czy zostane u tego lekarza. Napiszcie mi prosze Dziewczyny co Wy o tym sadzicie i jak jest u Was.

Agapl gratuluję zdrowego maluszka. Co do leków to ja nadal biorę luteinę 2x2 tabletki a od środy już tylko 2x1 tabletka, kwas foliowy 2 dni temu przestałam brać ale nadal biorę witaminy femibion natal 2 i tak do końca karmienia. Fraxiparine (clexane) muszę brać do końca ciąży za względu na poronienie, które miałam w 2009r. Zastrzyki te rozrzedzają krew i zapewniają lepsze dotlenienie maluszka.
Musisz koniecznie napisać do swojej lekarki od in vitro i się jej poradzić. Na razie nie odstawiaj żadnych leków.

agapl, ja jestem prowadzona przez lekarkę, która robiła ivf więc nie mam problemu 2 zdań ale wydaje mi się, że radykalne odstawienie nie jest dobrym pomysłem.
Luteinę brałam długo (do 24 tc), przeciwzakrzepowe odstawiłam w 12 tc (o ile dobrze pamiętam) a zamiast kwasu foliowego - już w czasie stymulacji przeszłam na Femibion 1, teraz Femibion 2 (oba zawierają kwas foliowy).
A masz możliwość skonsultować te zalecenia z innym gin / lekarzem przeprowadzającym ivf?

Agapl mysle tak jak Madzielanek, bys jak najszybciej napisala do swojej poprzedniej dr.i narazie nie odstawial nic.. pozatym nie powinno sie tak z dnia na dzien odstawiac Ja za 2 tyg bede brac juz tylko euthyrox i witaminy. clexan odstawiam tez za nie cale 2 tyg. bo lozysko juz praktycznie jest w pelni wytworzone, nie ktorzy lekarze karza w 12 tc juz odstawac.
Gratuluje duego i zdrowego malca :tak:
Dziewczyny wiem ze to wczesnie ale ja juz zaczynam czuc jak mały sie porusza, dzis w pracy szczegolnie na spotkaniu tak mnie gilgotalo ze musialam sie powstrzymywac od reakcji smiechem :-) juz nie moge sie kopow doczekac
Madzielanek Ty juz czujesz kopniaczki?

Agapl...gratuluje na początek zdrowego maluszka!:tak: jaki już duzy...:-) ja tak jak dziewczyny pisza nie odstawiałabym zadnych lekow. mój prowadzący od razu kazal mi odstawiać progynove, luteinę itd... ale ja przed odejściem z kliniki pytałam się jak kiedy i co mam odstawiać i dostałam taka rozpiske. nigdy bym się nie zgodzila na odstawienie tak ważnych lekow, lozysko ksztaltuje się do 16tc, wiec do wtedy na pewno luteina...potem pomysl. ja w II trym przeszłam na femibion II z kwasami DHA, ale wydaje mi się ze tam kwas foliowy nadal jest...jakby nie było radze konsultacje Adus...oczywiście, ze możesz już czuc maluszka, szczególnie jeżeli np. masz lozysko na tylnej scianie...ja czułam już w 14tc a chyba w 17tc kopniaki, a teraz już Marcel daje niezle czadu, az brzuch się rusza:-p ostatnio jak lezalam na boku maly tak się opuscil, ze po jednej stronie brzucha miałam bule a po drugiej pusto:szok::rofl2: trochę się przestraszyłam, ale wszystko wrocilo do normy za chwile:sorry2:

Ostatnia edycja:
reklama
agapl tez chodze do dr od in vitro i na NFZ dodatkowo ale ta z NFZ sie nie wtraca, wspiala po prostu w karte to co biore i juz- clexane mam brac do konca i potem jeszcze troche chyba, kw foliowy biore nie tylko w witaminach ciazowych ale tez dodatkowo i mnostwo innych witamin, leki na cisnienie, luteine odstawilam jakos kolo 13 tygodnia, ale teraz ze wzgledu na krotka szyjke biore znow 2X2, do tego nospa i magnez. pytalam kilka razy dr kiedy poodstawiam te leki, to powiedziala ze bierzemy do konca.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry