reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

co dziś na obiad??nasze sprawdzone przepisy :)

reklama
Makaron z tuńczykiem (na 4-5dużych porcji) przygotowanie około 20-30min

1op. makaronu (świderki lub rurki)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałki
1 szt. brokułu duży
3 duże łyżki śmietany 12% lub 18%
3 duże łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wegety
pieprz

Makaron i brokuł gotujemy wg uznania i upodobań dotyczy twardości :tak:
Sos: do naczynia dodajemy śmietanę i majonez oraz czosnek (wyciśnięty lub drobno pokrojony), następnie dodajemy wegetę i pieprz do smaku.
Do dużego garnka wrzucamy ugotowany makaron, do tego dodajemy brokuł pokrojony w w cząstki, następnie dodajemy odcedzony z sosu tuńczyk i sos :)
Danie gotowe do podania :tak:
 
Może to nie na obiad ale tak pyszne, że mogłabym codziennie wciągać (tylko cena mleka w proszku ciut odstrasza no i kalorie :-)):

Masa kakaowa do wafli

1 szkl cukru
kostka masła
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1/3 szkl mleka

To wszystko rozpuścić w garnku na małym ogniu, wymieszać, poczekać aż ostygnie. Potem powoli dodawać mleko w proszku mieszając, aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Poprzekładać wafle i pokroić w kostkę. Smacznego :-).
 
Przepis na makaronową zapiekankę ala Marta :-) Składniki na 2 duże porcje

Składniki-generalnie ja robię ją z tego co mam w lodówce.Niezbędne składniki podkreślam :-)

Kukurydza z groszkiem i papryką-ja używam mieszkanki Mexico Bonduelle bądź Kukurydzę z czerwoną fasolą Bonduelle
Pomidory 2szt
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
Szczypiorek jak jest
1 mała papryka czerwona żółta zielona-kolory wg uznania
Tuńczyk w sosie własnym albo mięso mielone,albo pierś z indyka
2 ugotowane jajka
1 duża śmietana ja używam z Piątnicy
Tarty ser
1/2 opakowania makaronu ja używam Lubelli kokardek bądź rurek



Przygotowanie

Ugotować makaron al dente.Jeżeli robię zapiekankę z mięsem to wcześniej mięsko podsmażam na patelni.Pokroić warzywa,cebulę zawsze wyparzam-zalewam wrzącą wodą.Jak już wszystko jest pokrojone to mieszam tuńczyka bądź mięsko z pokrojonymi warzywami dodaje sól majeranek i troszkę papryki w proszku.W osobnej miseczce mieszkam całą dużą śmietanę z pieprzem+garść żółtego tartego sera. Wszystko wkładam do naczynia żaroodpornego najpierw makaron na to warzywa z mięsem lub tuńczykiem i śmietanę z żółtym serem i pieprzem.Przekładam to do momentu aż mi się naczynie nie skończy-przeważnie 2 warstwy.Samą górę posypuję tartym serem i jeżeli robię zapiekankę z tuńczykiem to kładę na to 4 połówki ugotowanego jajka.

Zapiekankę piekę w naczyniu z przykrywką jakieś 50-60 minut od momentu włożenia do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Generalnie robi się ją bardzo szybko.Ja po prostu wrzucam do niej to co mam w lodówce.Przyprawiam wg własnego uznania.Do tego sosu można zamiast pieprzu dodać inną przyprawę.
 
Wrzucam bo Jolcia ma chrapkę ;-)

SNICKERS

składniki:
mleka słodzone 2 puszki
5 dkg masła
7 łyżek mleka
3 łyżki miodu
szkl. cukru
0,5 kg mąki
1 jajo,
czubata łyżeczka sody
2 łyżki żelatyny,
1/2 litra śmietany kremówki (36%)
orzechy do udekorowania


Mleka słodzone (2 puszki) gotować 2,5 godziny (nie krócej i nie dłużej) na wolnym ogniu zanurzone w wodzie w pozycji leżącej. Po tym czasie odstawić do ostudzenia i otworzyć puszki.

Spody - rozpuścić w garnuszku 5 dkg masła, 7 łyżek mleka, 3 łyżki miodu, szkl. cukru. Jak wystygnie dodać 0,5 kg mąki, 1 jajo, czubata łyżeczka sody. Połączyć składniki, wymieszać aż powstanie konsystencja plasteliny (jak za bardzo się klei po dłuższym ugniataniu, dodać trochę mąki). Podzielić na 4 części, cienko rozwałkować. Piec w piekarniku średnio rozgrzanym (szybko dochodzą - uważać aby nie przypalić!).

W 1/3 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, do tego ubić 1/2 litra śmietany kremówki (36%), a następnie połączyć z żelatyną płynna i chłodną.

Przekładamy w następujący sposób: spód, kremówka, spód, karmel, spód, kremówka, spód i na wierzch karmel obsypany lub obłożony orzechami całymi lub rozdrobnionymi.

PS: Ja ostatnio udekorowałam wierzch siateczką z białego lukru, wyglądało to bardziej odświętnie i tortowo :) Przepis troszkę czasochłonny, ale za to efekt - paluszki lizać heh.

SMACZNEGO WSZYSTKIM !!!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzięki Izuniu :-)
a tu dla smakoszy marchewkowego :-p



Ciacho Marchewkowe:biggrin2:


0,6litra mąki
0,35ml cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,25ml oleju
3 jajka
0,15mlmleka
0,5litra marchewki startej na drobno
0,3litra wiórek kokosowych
0,2litra siekanych drobno orzechów
0,1litra rodzynek
1 łyżeczka soli


ja wszystko wrzucam do miski i merdam rękami;-)
piekę w 170stopniach tak koło godzinki:biggrin2:


Polewa


0,2litra serka homogenizowanego naturalnego
0,1litra serka waniliowego
0,1litra cukru pudru
a tę pajęczynkę robię z
rozpuszczonej czekolady dodaję tylko troszkę kremówki i masełka coby bardziej leista była;-)


a to przepis na tortownicę o średnicy 26cm
na dużą blachę robię podwójnie;-)
smacznego:biggrin2:
Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)
 
Indyk w pomidorach

1kg piersi z indyka bądź kurczaka
1 opakowanie złocistej przyprawy do kurczaka lub jakąś do drobiu
5 dużych łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
2 puszki pomidorów bez skórki

Piersi pokroić w kostkę paseczki jak kto woli wrzucić do miski.Dodać przyprawę wg uznania,majonez,musztardę.Wszystko wymieszać.Przykryć i wstawić do lodówki na min 3 godziny.Jak już mięsko sobie postoi dodać pomidory wymieszać.Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego,włożyć do rozgrzanego piekarnika .Piec w temp ok 180 stopni 1h.
 
Sernik Podobno każdemu wychodzi :)

Składniki
8 żółtek
2szkl.cukru
250g margaryny
1kg twarogu
2op budyniu waniliowego
1 aromat cytrynowy mały
2łyżeczki proszku do pieczenia


8żółtek+ 2szkl curku zmiksować do tego dodać 250g miękkiej margaryny-lub rozpuścić ją na patelni + 1kg twarogu na sernik.Wszystko razem zmiksować.
2op. budyniu waniliowego 1 aromat cytrynowy+ 2 łyzeczki proszku do pieczenia dodać do reszty.Oosbno zmiksować białka na sztywną pianę dodać do tego bakalię-tylko wymieszać nie miksować.Piec 1h w 180 stopniach
 
Ciasto migdalowe z zoltym kremem

150 ml migdalow bez skorki
50 ml orzechow laskowych
150 ml cukru
4 bialka

krem:
4 zoltka
100 ml cukru
150 ml mleka
50 ml smietanki (kremowki, ja dalam 22%)
2 lyzeczki maizeny
150 gr niesolonego masla

do posypania platki migdalowe i krokant (grylaz)

Blachy do pieczenia wylozyc papierem, narysowac okregi o ? 23 cm.
Migdaly i orzechy zmielic, bialka ubic, dodac cukier, ubijac az masa stanie sie gesta i
lsniaca. Wsypac migdaly z orzechami, wymieszac delikatnie, wylozyc na blachy i piec przez
40 min w temp 150 stopni.

Wszystki skladniki kremu z wyjatkiem masla podgrzewac na wolnym ogniu az powstanie
gesta masa, zdjac z kuchenki, dodawac po kawalku maslo i starannie wymieszac.
Przestudzic.

Jeden z krazkow posmarowac polowa kremu, posypac grylazem, przykryc drugim
krazkiem, ozdobic reszta kremu. Posypac platkami migdalowymi i grylazem.
 
reklama
chleb z susznymi pomidorami i ziolam

800 g maki
500 ml wody
2.5 lyzeki drozdyz instant
0.5 lyzecki soli
1/4lyzeckzi cukru
10 suszonych pomidorow albo wiecej , fajne sa te z liwy w sloickzu, pokrjone
2 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzeczka konentratu
pryprawy oregano. bazylia, ziola prowansal, papryka jak kto lubi


do polowy wody dodajemy 2.5 lyz drozzdzy i cukier, czeakamy az babelkuje tj 5min

dodajemy reste wody, make, sol, oliwe pomidory, konentrat, pryzprawy, wsio do miski mieszamy, wyrabiamy z 5min i robimy kulke
ja uzywam masyzny do chleba:-p
kulke przykrywamy sciereczka lniana najlepiej i niech se rosnie ok 2 godzin

kulke po 2 godzinach znowu wyrabiamy, formujemy chlebek ,kladziemy na papier do pieczenia w brytwance i zostawiamy na koljene 30min pod przykryciem - lniana sciereczka

piekarnik nagrzeamy do 220C i chlebek piezemy 30-35min

po 15min mona kroic i jehanko cieply chlebek z maselkiem i serkeim mniamniam;-);-)
 
Do góry