reklama

co dziś na obiad??nasze sprawdzone przepisy :)

Temat na forum 'Trójmiasto' rozpoczęty przez mama w boju, 11 Marzec 2009.

  1. mama w boju

    mama w boju jest ich troje :-)

    zgodnie z prośbą zakładam wątek z przepisami:-):-D
     
    Ostatnia edycja: 11 Marzec 2009
  2. minka_12

    minka_12 Majowe mamy'08 Mama i Macocha ;-)

    Makaron z tuńczykiem (na 4-5dużych porcji) przygotowanie około 20-30min

    1op. makaronu (świderki lub rurki)
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałki
    1 szt. brokułu duży
    3 duże łyżki śmietany 12% lub 18%
    3 duże łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka wegety
    pieprz

    Makaron i brokuł gotujemy wg uznania i upodobań dotyczy twardości :tak:
    Sos: do naczynia dodajemy śmietanę i majonez oraz czosnek (wyciśnięty lub drobno pokrojony), następnie dodajemy wegetę i pieprz do smaku.
    Do dużego garnka wrzucamy ugotowany makaron, do tego dodajemy brokuł pokrojony w w cząstki, następnie dodajemy odcedzony z sosu tuńczyk i sos :)
    Danie gotowe do podania :tak:
     
  3. reklama
  4. Izabelinda

    Izabelinda Mama Dominisia i Patrysi

    Może to nie na obiad ale tak pyszne, że mogłabym codziennie wciągać (tylko cena mleka w proszku ciut odstrasza no i kalorie :-)):

    Masa kakaowa do wafli

    1 szkl cukru
    kostka masła
    3 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    1/3 szkl mleka

    To wszystko rozpuścić w garnku na małym ogniu, wymieszać, poczekać aż ostygnie. Potem powoli dodawać mleko w proszku mieszając, aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Poprzekładać wafle i pokroić w kostkę. Smacznego :-).
     
  5. Marciaag

    Marciaag Styczniowa mama Oliwi

    Przepis na makaronową zapiekankę ala Marta :-) Składniki na 2 duże porcje

    Składniki-generalnie ja robię ją z tego co mam w lodówce.Niezbędne składniki podkreślam :-)

    Kukurydza z groszkiem i papryką-ja używam mieszkanki Mexico Bonduelle bądź Kukurydzę z czerwoną fasolą Bonduelle
    Pomidory 2szt
    1 mała cebula
    1 mały ząbek czosnku
    Szczypiorek jak jest
    1 mała papryka czerwona żółta zielona-kolory wg uznania
    Tuńczyk w sosie własnym albo mięso mielone,albo pierś z indyka
    2 ugotowane jajka
    1 duża śmietana ja używam z Piątnicy
    Tarty ser
    1/2 opakowania makaronu ja używam Lubelli kokardek bądź rurek



    Przygotowanie

    Ugotować makaron al dente.Jeżeli robię zapiekankę z mięsem to wcześniej mięsko podsmażam na patelni.Pokroić warzywa,cebulę zawsze wyparzam-zalewam wrzącą wodą.Jak już wszystko jest pokrojone to mieszam tuńczyka bądź mięsko z pokrojonymi warzywami dodaje sól majeranek i troszkę papryki w proszku.W osobnej miseczce mieszkam całą dużą śmietanę z pieprzem+garść żółtego tartego sera. Wszystko wkładam do naczynia żaroodpornego najpierw makaron na to warzywa z mięsem lub tuńczykiem i śmietanę z żółtym serem i pieprzem.Przekładam to do momentu aż mi się naczynie nie skończy-przeważnie 2 warstwy.Samą górę posypuję tartym serem i jeżeli robię zapiekankę z tuńczykiem to kładę na to 4 połówki ugotowanego jajka.

    Zapiekankę piekę w naczyniu z przykrywką jakieś 50-60 minut od momentu włożenia do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni.
    Generalnie robi się ją bardzo szybko.Ja po prostu wrzucam do niej to co mam w lodówce.Przyprawiam wg własnego uznania.Do tego sosu można zamiast pieprzu dodać inną przyprawę.
     
  6. Izabelinda

    Izabelinda Mama Dominisia i Patrysi

    Wrzucam bo Jolcia ma chrapkę ;-)

    SNICKERS

    składniki:
    mleka słodzone 2 puszki
    5 dkg masła
    7 łyżek mleka
    3 łyżki miodu
    szkl. cukru
    0,5 kg mąki
    1 jajo,
    czubata łyżeczka sody
    2 łyżki żelatyny,
    1/2 litra śmietany kremówki (36%)
    orzechy do udekorowania


    Mleka słodzone (2 puszki) gotować 2,5 godziny (nie krócej i nie dłużej) na wolnym ogniu zanurzone w wodzie w pozycji leżącej. Po tym czasie odstawić do ostudzenia i otworzyć puszki.

    Spody - rozpuścić w garnuszku 5 dkg masła, 7 łyżek mleka, 3 łyżki miodu, szkl. cukru. Jak wystygnie dodać 0,5 kg mąki, 1 jajo, czubata łyżeczka sody. Połączyć składniki, wymieszać aż powstanie konsystencja plasteliny (jak za bardzo się klei po dłuższym ugniataniu, dodać trochę mąki). Podzielić na 4 części, cienko rozwałkować. Piec w piekarniku średnio rozgrzanym (szybko dochodzą - uważać aby nie przypalić!).

    W 1/3 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, do tego ubić 1/2 litra śmietany kremówki (36%), a następnie połączyć z żelatyną płynna i chłodną.

    Przekładamy w następujący sposób: spód, kremówka, spód, karmel, spód, kremówka, spód i na wierzch karmel obsypany lub obłożony orzechami całymi lub rozdrobnionymi.

    PS: Ja ostatnio udekorowałam wierzch siateczką z białego lukru, wyglądało to bardziej odświętnie i tortowo :) Przepis troszkę czasochłonny, ale za to efekt - paluszki lizać heh.

    SMACZNEGO WSZYSTKIM !!!
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 6 Kwiecień 2009
  7. JKRZYMKA

    JKRZYMKA sie95,wrze05,lip07

    Dzięki Izuniu :-)
    a tu dla smakoszy marchewkowego :-p



    Ciacho Marchewkowe:biggrin2:


    0,6litra mąki
    0,35ml cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    0,25ml oleju
    3 jajka
    0,15mlmleka
    0,5litra marchewki startej na drobno
    0,3litra wiórek kokosowych
    0,2litra siekanych drobno orzechów
    0,1litra rodzynek
    1 łyżeczka soli


    ja wszystko wrzucam do miski i merdam rękami;-)
    piekę w 170stopniach tak koło godzinki:biggrin2:


    Polewa


    0,2litra serka homogenizowanego naturalnego
    0,1litra serka waniliowego
    0,1litra cukru pudru
    a tę pajęczynkę robię z
    rozpuszczonej czekolady dodaję tylko troszkę kremówki i masełka coby bardziej leista była;-)


    a to przepis na tortownicę o średnicy 26cm
    na dużą blachę robię podwójnie;-)
    smacznego:biggrin2:
    Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)[​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  8. Marciaag

    Marciaag Styczniowa mama Oliwi

    Indyk w pomidorach

    1kg piersi z indyka bądź kurczaka
    1 opakowanie złocistej przyprawy do kurczaka lub jakąś do drobiu
    5 dużych łyżek majonezu
    1 łyżka musztardy
    2 puszki pomidorów bez skórki

    Piersi pokroić w kostkę paseczki jak kto woli wrzucić do miski.Dodać przyprawę wg uznania,majonez,musztardę.Wszystko wymieszać.Przykryć i wstawić do lodówki na min 3 godziny.Jak już mięsko sobie postoi dodać pomidory wymieszać.Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego,włożyć do rozgrzanego piekarnika .Piec w temp ok 180 stopni 1h.
     
  9. Marciaag

    Marciaag Styczniowa mama Oliwi

    Sernik Podobno każdemu wychodzi :)

    Składniki
    8 żółtek
    2szkl.cukru
    250g margaryny
    1kg twarogu
    2op budyniu waniliowego
    1 aromat cytrynowy mały
    2łyżeczki proszku do pieczenia


    8żółtek+ 2szkl curku zmiksować do tego dodać 250g miękkiej margaryny-lub rozpuścić ją na patelni + 1kg twarogu na sernik.Wszystko razem zmiksować.
    2op. budyniu waniliowego 1 aromat cytrynowy+ 2 łyzeczki proszku do pieczenia dodać do reszty.Oosbno zmiksować białka na sztywną pianę dodać do tego bakalię-tylko wymieszać nie miksować.Piec 1h w 180 stopniach
     
  10. reklama
  11. mama w boju

    mama w boju jest ich troje :-)

    Ciasto migdalowe z zoltym kremem

    150 ml migdalow bez skorki
    50 ml orzechow laskowych
    150 ml cukru
    4 bialka

    krem:
    4 zoltka
    100 ml cukru
    150 ml mleka
    50 ml smietanki (kremowki, ja dalam 22%)
    2 lyzeczki maizeny
    150 gr niesolonego masla

    do posypania platki migdalowe i krokant (grylaz)

    Blachy do pieczenia wylozyc papierem, narysowac okregi o ? 23 cm.
    Migdaly i orzechy zmielic, bialka ubic, dodac cukier, ubijac az masa stanie sie gesta i
    lsniaca. Wsypac migdaly z orzechami, wymieszac delikatnie, wylozyc na blachy i piec przez
    40 min w temp 150 stopni.

    Wszystki skladniki kremu z wyjatkiem masla podgrzewac na wolnym ogniu az powstanie
    gesta masa, zdjac z kuchenki, dodawac po kawalku maslo i starannie wymieszac.
    Przestudzic.

    Jeden z krazkow posmarowac polowa kremu, posypac grylazem, przykryc drugim
    krazkiem, ozdobic reszta kremu. Posypac platkami migdalowymi i grylazem.
     
  12. Anja78

    Anja78 matka superstar

    chleb z susznymi pomidorami i ziolam

    800 g maki
    500 ml wody
    2.5 lyzeki drozdyz instant
    0.5 lyzecki soli
    1/4lyzeckzi cukru
    10 suszonych pomidorow albo wiecej , fajne sa te z liwy w sloickzu, pokrjone
    2 lyzki oliwy z oliwek
    1 lyzeczka konentratu
    pryprawy oregano. bazylia, ziola prowansal, papryka jak kto lubi


    do polowy wody dodajemy 2.5 lyz drozzdzy i cukier, czeakamy az babelkuje tj 5min

    dodajemy reste wody, make, sol, oliwe pomidory, konentrat, pryzprawy, wsio do miski mieszamy, wyrabiamy z 5min i robimy kulke
    ja uzywam masyzny do chleba:-p
    kulke przykrywamy sciereczka lniana najlepiej i niech se rosnie ok 2 godzin

    kulke po 2 godzinach znowu wyrabiamy, formujemy chlebek ,kladziemy na papier do pieczenia w brytwance i zostawiamy na koljene 30min pod przykryciem - lniana sciereczka

    piekarnik nagrzeamy do 220C i chlebek piezemy 30-35min

    po 15min mona kroic i jehanko cieply chlebek z maselkiem i serkeim mniamniam;-);-)
     

Poleć forum