• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

cukrzyca ciążowa

reklama
Anna25 pisze:
Aga, zalezy jakiej firmy - markowy dużo ponad stówkę, ale taki zwykły (i w dodatku na receptę) coś koło 40-50 zł

dzieki...bo już tak profilaktycznie pytam bo trzeci raz nie zniose tego badania....po wczorajszych utratach przytomności nie jeste poprostu w stanie......zobaczymy co jutro mój gin powie bo w internecie przeczytałam , że jeśli po 2 h po obciążeniu glikozą 75 wynik jest ponad 140 (ja mam 143) to jest to cukrzyca ciążowa.....więć mój gin może znowu chcieć powtórzyć badania.........ale ja już ich nie zrobię

Aga, wspólczuje tych przykrości. Ja pewnie też "chlapnę" przy tym badaniu ;) badanie glukometrem jest znośne, wystarczy ukłuć się igiełką i za 10 sekund jest wynik.

Margolis pisze:
Aga! Przykro mi ale na pewno wszystko będzie dobrze. A przed badaniem trzymałaś dietę cukrzycową?? Nie jadłaś jakiś słodyczy albo np. winogron??

Margolis...raczej nie...a poza tym widzisz badanie na czczo dobre, po obiążeniu 75 po godzinie dobre a po dwóch godzinach złe....(zastanawia mnie to tylko dlaczego ja miałam obciążenie 75 a Ty też masz ciążę bliźniaczą i nie miałaś ...a podobno dużo wyższe jest ryzko w bliźniaczej ciązy...)
...martwię się tylko czy po ciąży wszystko wróci do normy i że dzieciaki zdrowe będą

Aga nie martw się ;) tzn rozumiem że jesteś zdenerwowana, ale wydaje mi się że przy dzisiejszych możliwościach medycyny można wiele!! ważne to dobry lekarz prowadzący!! ;) będzie dobrze!

Aga! Źle mi wyszło po obciążeniu 50g i powtarzałam już z obciążeniem 75g. Poza tym naprawdę ważne co jadłaś przez 2 dni przed badaniem - mój lekarz nalegał na tą dietę i przez dwa dni bardzo uważałam na to co jem. Niektóre rzeczy mogą podwyższać cukier i dawać nieprawidłowy wynik. Jedne z najgorszych to winogrona .

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry