hej,
sorki, że się wtrącę, spacerowałam sobie po forum i natrafiłam na ten wątek :-)
Kasia131 na forum ogólnym jest też wątek Cukrzyca ciążowa i życie po niej ... (
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/cukrzyca-ciazowa-i-zycie-po-niej-21291/) tam siedzi sporo mamusiek po cukrzycy z różnymi doświadczeniami (także te, które ostro walczyły na insulinie) więc jakby co zapraszamy (chociaż tutaj Silvanca jak widzę super rad Ci udziela).
Co do tych rzeczy dla cukrzyków to ja bym odradzała - one często są słodzone słodzikami, które w ciąży (i generalnie) są mało zdrowe.
Jeśli chodzi o słodycze to musisz uważać, bo one bardzo często "wywalają" cukier szybko i po godzinie może być ok ale po pół godzinie cukier jest sporo za duży. Generalnie ja jak "grzeszyłam" to "za karę" badałam się częściej.
Ale jeśli naprawdę lubisz słodycze to od czasu do czasu pozwól sobie na małą przyjemność - gorzką czekoladę 2 kosteczki można spokojnie, dobrej jakości lody też zwykle są ok (najlepiej w trakcie spaceru :-)), u mnie przechodzily też sorbety i od czasu do czasu ptyś.
Co do pomiaru z różnych palców to to nie powinno mieć znaczenia ale mi zdarzały się kilka razy różnice po ok. 20 przy pomiarze z różnych rąk (kwestia lekko przyhamowanego krążenia)
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :-)