Ja jestem dopiero po badaniach na obciążenie 50g glukozą, niestety z niekorzystnym wynikiem na czczo 74mg, a po 1h aż 160,7 mg. Z tego co czytam to powinnam teraz zostać skierowana na powtórkę z 75 mg. Ale oczywiście cała spanikowana pożyczyłam glukometr... I teraz godzinę po posiłku robię sobie badania. Wyniki mam różne w zależności od pokarmu po śniadaniu ok 120-142, po obiedzie 139-153. Dodam, że w oczekiwaniu na wizytę u lekarza nie stosuję żadnej diety i zjadam normalne sowite posiłki. Z tego co się naczytałam to norma jest niby do 120 po jedzeniu u kobiet ciężarnych - ze stwierdzoną cukrzycą... No i tu pojawiają się moje wątpliwości, bo jeśli teoretycznie nie będąc w ciąży normy są wyższe 140-160, to czy właściwie mam tą cukrzyce czy nie? No i druga rzecz, z tego co wyczytałam to norma po spożyciu 75g glukozy po 1h jest 180mg. Więc zakładając, że na obiad zjadłam b. dużo węglowodanów - bo był na słodko i popiłam szklanką słodzonego napoju to czy mój obiad nie był w przybliżeniu równy dawce jaką niesie z sobą 75g glukozy ? i wtedy norma rośnie ? Dodam, że już 2h po posiłku po którym po 1h miałam 153mg wynosił 112mg.