reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Mi od kilku lat strasznie wypadają, jakoś mocno mi się mimo tego wypadania nie przerzedziły, zawsze miałam dość cienkie włosy i takie są nadal. Próbowałam wszystkiego i nic nie pomogło, jak wcierałam płyny od dermatologa to tylko na czas wcierania przestawały wypadać a później ze zdwojona siłą. żadne suple, żadne szampony ani odżywki, tylko te wcierki, na krótko. Więc teraz już się za bardzo tym nie przejmuję, a nóż w ciaży mi się to zmieni w drugą stronę i zaczną rosnąć gęste i zdrowe ;) Tak właśnie miała moja siostra - po pierwszej ciąży bardzo jej się wzmocniły włosy i już tak zostało, na to liczę... :)))

reklama
A ja biorę tylko kwas foliowy 0,4mg od kilku miesięcy i nic więcej.
Z suplementami nie wiadomo czy to w ogóle się wchłania no i jest sztuczne, i jak któraś zauważyła nikt ich do końca nie kontroluje. Z kwasem foliowym biorę Folik, który jako jedyny nie jest suplementem tylko lekiem.
A inne witaminy czy żelazo to jak lekarz mi każe brać :)

0d1yhqvkorvfo1vd.png

obiecuję że wypytam dokładnie gina co i jak i z tym kwasem foliowym i z wit A i z suplementami i podzielę się z Wami :) w końcu za coś mu płacę na tych prywatnych wizytach, powinien rozwiać tego typu, jakże istotne wątpliwości ;) a jak to jest z ziołami, przyprawami? podobno rozmaryn, tymianek i niestety wiele innych ziół mają właściwości wczesnoporonne :( ta ciąża to same wyrzeczenia :(

obiecuję że wypytam dokładnie gina co i jak i z tym kwasem foliowym i z wit A i z suplementami i podzielę się z Wami :) w końcu za coś mu płacę na tych prywatnych wizytach, powinien rozwiać tego typu, jakże istotne wątpliwości ;) a jak to jest z ziołami, przyprawami? podobno rozmaryn, tymianek i niestety wiele innych ziół mają właściwości wczesnoporonne :( ta ciąża to same wyrzeczenia :(
Maliny maja takie dzialanie, herbatki malinowe i z liści malin są stosowane do przyśpieszania produ .

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

Nahia ja biorę jodid 200. Jod przy hashimoto nasila zapalenie tarczycy, jest bardzo potrzebny do prawidłowego ukształtowania muzgu u dziecka, a samym chorym na hashi szkodzi przez większą ilość przeciwciał w organiźmie i przez to zwiększa się stan zapalny tarczycy. Suplementowałam jod długo przed poczęciem dziecka. Co do kwasu foliowego spokojnie możemy brać 800.
Witamina A nie jest wskazana w suplementach dla kobiet w ciąży do ll trymestru. Dla zdrowych kobiet wystarczy przez pierwsze miesiące ciąży kwas foliowy i nic więcej. Witaminy dla kobiet w ciąży są zalecane od ll trymestru i wtedy odstawiłam jod, kwas foliowy i zmiejszyłam wit D adekwatnie do ilości tych witamin w suplemencie dla kobiet w ciąży.
Ja miałam duży nie dobór witaminy D i biorę ją w dawce 5000 jednostek czyli 10 kropel vigantolu. Przy tej dawce mieżyłam poziom wit D i był tylko na poziomie 35. Inna bajka, że ta witamina się najlepiej wchłania z witK2mk7. W ciąży przy hashimoto trzeba od razu podnieść dawkę w moim przypadku o połowe. Badanie hormonu TSH, Ft3 i Ft4 jest miarodajne co 6 tygodni ze względu, że tyle trwa zmiana hormonów po zwiększemiu lub zmejszeniu euthyroxu czy letroxu. W ciąży TSH miałam dużo poniżej normy i mimo to miałam zwiększany euthyrox ze względu na zaniskie Ft4. Dodam, że mam hashimoto bez niedoczynności.

Co do suplementacji u dzieci w drugim roku życia witaminy D to są zalecenia aby dawać 1000 jednostek ( 2 krople vigantolu w naszym przypatku) to jezt dawka podtrzymująca stan wit D w organiźmie.

Co do włosów w ciąży to prawie wogule mi nie wypadały. Hormony tak cudownie w tym czasie na mnie działały. Ten stan utrzymywał się przez 3 miesiące po porodzie, a potem włosy leciały garściami. Dopiero po roku wszystko się unormowało.

cb7wyx8d867elviu.png

Hej dziewczyny. Miałam dzisiaj rano lekkie plamienia, które mi się potem też pojawiły na wkładce. Niestety mieszkam w takim kraju gdzie nikt się tym nie przejmuje (Norwegia) i jedyne co mi zostaje to czekanie :( Wizyta dopiero 27... Trzymajcie kciuki żeby wszystko było dobrze. Nie było tam na szczęście krwi co mnie trochę uspokaja, ale i tak się stresuję. Ta ciąża mi daje niesamowicie w kość powiem wam, mdłości okropne, nie mam siły wstać z łóżka, gdyby nie mój mąż to chyba bym miała straszny syf w domu. Jeszcze jakieś dreszcze mi doszły wczoraj, pewnie zmiany hormonalne i dlatego organizm tak reaguje. Żyć nie umierać po prostu...

Maliny maja takie dzialanie, herbatki malinowe i z liści malin są stosowane do przyśpieszania produ .

ale w ogóle maliny , czy tylko liście z malin??? kurde teraz to się zmartwiłam bo od początki ciąży piję herbatę z prawdziwym sokiem malinowym ( teściowa zrobiła) i z miodem. lekarz rodzinny tak mi zalecił , żeby się nie przeziębić

ale w ogóle maliny , czy tylko liście z malin??? kurde teraz to się zmartwiłam bo od początki ciąży piję herbatę z prawdziwym sokiem malinowym ( teściowa zrobiła) i z miodem. lekarz rodzinny tak mi zalecił , żeby się nie przeziębić
Niestety nie mam pojęcia. Położna mi polecała przed porodem. Piłam i malinową i z liści z drugiej strony wgle na mnie nie działało .

reklama
Co do suplementów to ja biorę tylko kwas foliowy i witaminę D oraz magnez.
Wit i magnez biorę na własną rękę. Po pierwszej ciąży osłabiło mi się serducho, a że moja mam zmarła na zawał, choć nawet nie wiedziała ze ma problemy z sercem to teraz chucham i dmucham na te sprawy.
W pierwszej ciąży miałam brać tylko kwas przez I trymestr a dopiero potem dostałam zalecenie jakiś witamin ciążowych. W tej pewnie bedzie tak samo bo lekarza nie zmieniam.
Nie schizujcie się tym co pisze w necie. Słuchajcie tego co lekarz mówi, w końcu same go wybieracie na swojego lekarza od prowadzenia ciąży i to on powinien być dla Was autorytetem w tej sprawie, a nie inna osoba czy inny lekarz.

Co do włosów...ja jestem naturalną blondynką choć wspomagam się pasemkami. Zawsze miałam cienkie i sie słabe włosy. W ciąży przez większość czasu było ok. Pod koniec trochę się wykruszyły. Natomiast po porodzie , około 4 mce pózniej zaczęły wypadać okropnie. Przestraszyłam się, że juz całkiem łysa będę. Fryzjer polecił mi terapię ampułkami kerastase przeznaczonymi właśnie dla nietypowych sytuacji- ciąża, ciężkie choroby, stres. Trzeba używać około 30 ampułek- 1 sztuka dziennie. Są masakrycznie drogie dlatego ja używałam co drugi dzień. Włosy praktycznie od 2 ampułki przestały wypadać. I po jakimś czasie zaczęły rosnąć nowe- nie wiem czy obiecywane przez producenta 1000, ale sporo. Teraz mam niezłą grzywkę z tych odrostów:)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Do góry