reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Czerwcowe mamy 2026

Właśnie dziewczyny jeśli macie jakieś złote rady na wyprawkę dla letniego dziecko to bardzo proszę bo pomimo że to moje 6 dziecko to pierwsze letnie 😀 z czego niesamowicie się cieszę. Dzieci mam z jesieni wszystkie :)
Przewiewna gondola, ciuszki lekkie i oddychające. Wełniany kocyk, który super się sprawdza jak jest ciepło i zimno
Syna mam majowego i jego pierwsze lato było mega upalne. Ciężko było :/

reklama
Ja to się teraz czuję jak mama pierwszego dziecka i to jeszcze córeczka będzie nie wiem jak ją obsłużyć 😅 ubranka po synkach już dawno poszły w świat bo mają 11 i 9 lat nic nie mam dla takiego maluszka
Heh, to masz podobnie jak u mnie. Jak się nowy maluch narodzi, to moje chłopaki będą mieć 11 i 8.
Ja trzymam kciuki, że też się u mnie dziewczynka okaże, ale to może na usg za kilka tygodni się dowiem.

Brawurka,
świetnie że krwiak się zmniejsza :)

Ja wczoraj byłam na pobraniu krwi - prawdopodobnie robili test PAPP-A , bo większość innych badań mam zrobione.
W przyszłym tygodniu czekam na USG genetyczne - to będzie już 13 albo nawet 14 tydzień. Wizyta w czwartek, a ja już nie mogę się doczekać.
Jeszcze na prywatnej wizycie u ginekolog dostałam zlecenie na cały szereg dodatkowych badań. Z tego powodu w przyszłym tygodniu idę znów na pobranie krwi.

W tej chwili mam ciążę prowadzoną na NFZ i prywatnie i każdy chce mnie widzieć co 4 tygodnie, co w praktyce wychodzi że co 2 tygodnie jestem na wizycie.... Z jednej strony uważam, że to już dużo (chociaż fajnie widzieć tak często maleństwo), z drugiej nie chcę rezygnować z wizyt na NFZ bo przynajmniej nie muszę za wszystko płacić.

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie prenatalnych, bo trochę się gubię. Jestem umówiona na USG prenatalne, skierowanie od swojego lekarza też mam. W internecie czytam, że zazwyczaj jest połączenie USG + wyniki z krwi (test pappa?). I tak się od kilku dni zastanawiam, czy trzeba się jakoś osobno umawiać na pobranie krwi, żeby przyjść już z wynikami? Czy też wyniki z krwi nie są obowiązkowe i może być samo USG?
Wizytę u swojego lekarza mam kilka dni przed prenatalnymi i boję się, że to już będzie za późno, żeby zdążyć z pobraniem krwi.

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie prenatalnych, bo trochę się gubię. Jestem umówiona na USG prenatalne, skierowanie od swojego lekarza też mam. W internecie czytam, że zazwyczaj jest połączenie USG + wyniki z krwi (test pappa?). I tak się od kilku dni zastanawiam, czy trzeba się jakoś osobno umawiać na pobranie krwi, żeby przyjść już z wynikami? Czy też wyniki z krwi nie są obowiązkowe i może być samo USG?
Wizytę u swojego lekarza mam kilka dni przed prenatalnymi i boję się, że to już będzie za późno, żeby zdążyć z pobraniem krwi.
Ja mam prenatalne na godz. 16.20, a Pani w rejestracji na 13:00 kazała mi jechać na pobranie krwi do laboratorium współpracującego z pracownią badań prenatalnych, zeby wyniki byly do tej godziny. Więc to chyba dość szybko sprawdzają, oczywiście wszystko zależne jest od laboratorium, podpytaj moze w rejestracji gdzie będziesz miała robione prenatalne.

reklama

Generalnie wszystko zależy gdzie robisz bo czasem pobierają w dniu USG i wtedy czekasz na ryzyka około tygodnia. Ja mam prenatalne jutro i wyniki z krwi już mam bo lekarz mi powiedział że mogę sobie je pobrać wcześniej i od razu będę mieć wynik w dniu wizyty

Do góry