Cześć Dziewczyny:-)
NAJLEPSZE ŻYCZONKA DLA NASZYCH SOLENIZANTÓW: ZUZI I MICHAŁKA
Witam po dwudniowej przerwie-wczoraj nie było mnie w pracy a moja Milenka była na tyle zajmująca że nawet nie było czasu zasiąść do kompa.Teraz wieczorami dochodzi mi jeszcze szykowanie jedzonka dla małej na drugi dzień-to w ramach zaleceń pani dietetyk że oprócz piersi mała ma jeść tylko robione jedoznko a nie gotową butlę.
zuzkus byłam wczoraj na badanich krwi na obecność przeciwciał IgG i IgA dwa rodzaje,to ma zdiagnozować celiaklię (głuszek napisała że można tą chorobę stwierdzić tylko na podstawie biopsji jelita?już sama nie wiem,poczekam na wyniki, za miesiąc mają być)mam nadzieję że jest szansa że jej nie mam.
bbakania chciałam podziękować za wsparcie bo myślę że ważne jest doceniać pomoc innych i fajnie jak oni wiedzą że ich pomoc ma duże znaczenie
aniknulka narazie poczekam na wyniki badań a potem skonsultuję diagnozę swoją i małej
głuszek dzieki wielkie za zainteresowanie tematem dietetyczki ,celiakii(ewentualnie mojej) i nietolerancji glutenu mojej małej.
Wiem że kom. tłuszcz. te wyhodowane na mleku mainym-zanikają z wiekiem,ale generalnie jak dzidzia jest za gruba to rozpycha ją cukier i za duże ilości białka,gluten może z kolei powodować zarówno tycie jak i chudnięcie dziecka,tak samo u dorosłych,bo on utrudnia ogólnie trawienia-tak mi powiedziano.Wiem że dzieci się ni odchudza i nie o to chodzi u mojej Milenki,tylko o to żeby zmienić jej nawyki żywieniowe i żeby dalej nie tyła-ona jest ponad 97 centylem także to mnie jakoś zaniepokoiło,tym bardziej że co jakiś czas miałam info zwrotne od ludzi lekarzy na temat wagi małej.....Chciałam się po prostu upewnić że wszystko z mała dobrze,ze ja nie popełniam jakiegoś błędu.Stanęło na tym że u Milenki mam zrobić badania na cukier i wątrobowe enzymy alat aspat itd.
A z tym dorosłym jedzonkiem to chodzi o tol że mam jej wprowadzać warzywka gotowane, kasze, ryż,mięsko zamiast butli.Ja poza tym mam świadomość że muszę skonsultować diagnozę z kimść jeszcze i napewno tak zrobię:-)
Muszę wracać do pracy,odezwę się poźniej dziewczyny jak poczytam wasze newsy i będę na bieżąco.
Pozdrowionka i słonecznego dnia Wam życzę.