reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CZERWCÓWKOLAND ;D - Wątek Główny

reklama
Sto lat dla wystkich bobaskow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
my też się przyłączamy do życzeń
:tak::tak::tak::tak::tak:
Jest 17.50 a ja już staję na głowie i wymyślam, żeby Wojtka chociaż do 19.00 przetrzymać do kąpania i spać. Bawimy, nosimy, śpiewamy...Właśnie siedzę na emulu
i ściągam piosenki dla dzieci, typu jagódki, szczotka, pasta, pieski małe dwa... i śpiewam mu i tańczymy razem ale zaraz zabraknie mi pomysłów. Musze dodać, że jak tylko go położę to ryk:szok::szok::szok:

Wszystkiego najlepszego dla Emmy, Zosi i Alicji!
n035.gif
h035.gif

:-):-):-) gratulacje od NAS takze!!!
tak tylko powiem, ze u mnie juz normalniej i udalo sie nam z G znalesc obojgu prace taka jaka chcielismy. Zaczynamy ja -od piatku -pol etatu-3 dni tygodniu-on-od poniedzialku - pracujemy od siebie 2 bloki dalej- wracac z pracy bedziemy razem. Mieszkanie prraaawie jest. Znalazlam fajne miejsce tu nad morzem i trzymam tylko kciuki by nam je dali (agencja). Martwie sie tylko bo mala dajemy od przyszlego tygodnia do zlobka i nie wiem jak to zniesiemy obie. :no::-(
zaraz lece na odpowiedni watek i bede sie was wypytywac jak wy znosicie rozlake z waszymi pociechami.
Ja sie wacham - bo w domu juz mnie non stop szlag trafia - wiec, mysle ze 3 dni w tygodniu beda ok, a z drugiej strony nie wiem czy mala nie jest jeszcze...za mala - no bo jak ja jej wytlumacze, ze mamy nie bedzie caly dzien w domu:-(

troche was poczytalam kilka stron wczesniej co do siadania i powiem wam, ze mozecie myslec ze jestem wyrodna matka, ale ja mojej corce nie blokuje tego, ze probuje siadac. Wrecz przeciwnie. coz... ja osobiscie mysle i moge sie mylic, ze kazde dziecko jest inne i ma inne tempo itp no i natura wie co robi. Moja mala tak lubi siedziec, ze robi histerie jak jej nie sadzam na kolanach - przeciez nie bede dziecko sila do poziomu ustawiac i przytrzymywac jak ono mi sie drze ze chce inaczej:sorry2:.
Nie mowie zmuszac do siedzenia - bo to co innego...
Takze nie ma co sie za bardzo roztkliwiac nad tematem - jak chce to siada. Kropka. Poza tym wyrosly juz jej dolne dwie jedynki ;-) i uznalam ze to dobry okres na rozpoczecie normalnego papu - ale tez nie dlatego, ze pediatra kazal - tylko dlatego, ze moja corka sama sie zaczela przygladac jak jemy...otwierac pyszczek po jedzonko - no i te zabki - choc moje kolezanki jedne juz od miesiaca karmia - inne jeszcze nie - BRON BOZE! od 6 trzeba- hehehe wiec, jak mowie trzeba mi sie wydaje zdac sie na swoj instynkt i rozum.

Ja dochodze powoli do wniosku, ze nasze dzieci nie sa takie "porcelanowe" jak nam sie wydaje i takie dmuchanie na nie i chuchanie jak to bylo za czasow naszych mam i babc - ktorych apropos w wiekszosci zycie obracalo sie zupelnie w okol dziecka- to jest niezdrowe - nie tylko dla dziecka ale i dla nich samych. Bo katowac sie pytaniem czy to dobrze ze moje dziecko probuje siasc i czy mu w tym pomoc - hehehe ja mysle ze bardzo dobrze! :-) a nich probuje! znaczy ze sie prawidlowo rozwija i proba pomocy w tym dziecku wcale nie musi byc jakia tam mega tragedia, jezeli sie oczywiscie nie zmusza dziecka do rozwoju - tylko ze tak powiem...towarzyszy mu sie w tym! takie mam zdanie.

Buziaki dla 5-cio miesięczniaków!!! :-)

Blanes na makaronie Piotruś też juz pływał (cały raz ;-)) i też Małż trzymał za wąsy - chyba nawet gdzieś na zdjęciu jest. Ale ponoć nieźle się przy tym napocił, bo Piotruś to potrafi nagle łapkę pod siebie i trzeba się wykazać refleksem :-D

Dzisiaj Synek zachwyca się własnym głosem :szok: A płucka ma nie od parady (kurka, daje czadu aż uszy więdną) i prawie cały dzień krzyczał. Nie płakał, nie złościł się, tylko właśnie krzyczał. Czuję się jak po koncercie - szum w głowie...

wszystkim 5-miesięczniakom wszystkiego naj:tak:
Wczoraj jakby specjalnie wylądował u mnie w skrzynce 'twój maluszek' z przewodnim pytaniem 'czy Twoje dziecko powinno już siedzieć?' :-D

Artykułu całego cytować nie będę (jest na dwie strony) ale najważniejsze dla naszej dyskusji jest zdanie: Sygnałem ze malec juz pewnie siedzi (bez podparcia przyp.cyt.) jest to że potrafi swobodnie bawić sie obiema raczkami trzymajac w nich np. zabawki i przekladajac je. To chwila gdy bez obaw mozna zaczac sadzac dziecko do posilkow w wysokim krzeselku. (Artykuł 'autorstwa' prof. Januszewicza - prezesa Kolegium Lekarzy Pediatrów).
efilo mowa jest o zabawie w pozycji leżącej? chyba nie, ale jak sprawdzić czy dziecko bawi się na siedząco dwoma rączkami, jeśli się go nie posadzi:confused::baffled:
w tym temacie chyba zacznę podpisywać się pod postem Anni;-) bo jak mam zabronić Michałowi podnoszenia się, jak jest w leżaczku czy na rękach?
chociaż ostatnio na rękach zaczyna przybierać różne pozy - na topie jest: wyprostować się, lub wygiąć w łuk do tyłu (ta pozycja powoli zaczyna wchodzić w wersji leżącej - Michał odpycha się nogami np od moich nóg, głowa leży, pupa idzie w górę - taki sobie mosteczek:baffled:), zadrzeć głowę do góry (do tyłu) i niech się gimnastykują, żebym przyjął normalną pozycję - ja będę świat oglądał z innej perspektywy;-)
Słusznie prawisz Melaso :tak::-). Niektóre dzieci (chyba nawet Kachasek tak miał) opuszczają fazę raczkowania, co wtedy? Dziecko nie usiądzie dopóki się nie nauczy wstawać?
no właśnie muszę spytać mamy jak to było z moim siedzeniem, bo siadałam dopiero po tym jak zaczęłam wstawać
i tak jak przytoczyła Blanes, fazę raczkowania opuściłam, podobnie jak moja szwagierka
Kachasku, moja Karolina pod wpływem zmiany Twojego Miśka też się naprawiła :tak:;-). Od prawie 2-ch tygodni śpi w ciągu dnia zawsze dłużej niż 30 min (do tej pory drzemki powyżej 30 minut to były wyjątki).
Np. teraz śpi już od 12.00, czyli prawie 1 h 20 min.
Grzeczna dziewczynka - mamusia może nadrabiać forum BB :-D
super:tak: tyle, że ktoś mi zepsuł Michała
w dzień nadal kłopoty z zasypianiem, wieczorem podobnie, ale co do wieczorów to znam przyczynę - Misek budzi się z drzemki ok 16tej, więc do 19tej nie wytrzymuje, a jak zaśnie ok 18tej to potem mu się spać nie chce. dzisiaj położyłam go ok 18 ale po 15 min obudziłam. niestety po 1,5 godz już po kąpaniu i karmieniu, moje dziecię uhahane i spać nie ma zamiaru
potem zaczął się placz i jakoś daliśmy radę
wczoraj w ruch poszło brzydkie kaczątko i jakaś krótka bajeczka (raczej wieszyk) i też nie skutkowało
a ja sobie teraz wmawiam "nie kłaść dziecka spać ok 18tej":wściekła/y:

a propos czytania: co i w którym momencie czytacie swoim maluszkom? tzn przed karmieniem, po, jak są w łóżeczkach czy na rękach? i podobne pytanie ze spaniem w śpiworku: kiedy zakładacie? dzisiaj chciałam wypróbować spanie w śpiworku, żeby się Misiu nie rozkopywał w nocy, ale rozbawił się jego zakładaniem (założyłam po odłożeniu go do łóżeczka) w końcu mu go zdjęłam i przykryłam kołderką

Dzisiaj Synek zachwyca się własnym głosem :szok: A płucka ma nie od parady (kurka, daje czadu aż uszy więdną) i prawie cały dzień krzyczał. Nie płakał, nie złościł się, tylko właśnie krzyczał. Czuję się jak po koncercie - szum w głowie...
Misiek na szczęście nie krzyczy, on "kaszle" prawie całymi dniami ostatnio:baffled: od samego rana:dry: chyba zacznę stawać na rzęsach, żeby choć na chwilę zainteresować go czyms na dłużej, bo wszystko błyskawicznie mu się nudzi i włącza ten swój "kaszelek"
jak się nie nudzi to też go włącza, na znak protestu go włącza, w celu przyspieszenia łyżeczki z jedzonkiem go włącza... mam dość "kaszelku"!!!

Napisał efilo
Wczoraj jakby specjalnie wylądował u mnie w skrzynce 'twój maluszek' z przewodnim pytaniem 'czy Twoje dziecko powinno już siedzieć?' :-D

Szkoda że właśnie z tej gazety pomijasz fragment odnośnie dzieciaków 5-mięsięcy + (tak, tak, mi tez ją przynieśli więc moge przeczytać całość a nie wybiórczo).

Str. 80/ fragment ETAP2
" 5-miesięczne dziecko w leżaczku stara się unieść główkę i oderwać plecki od oparcia - ciągnie w ten sposób tułw do siedzenia.
O TYM PAMIETAJ: Połóż główkę dzieckoa i ramionka malca na poduszce. Podaj mu dwa palce, a podniesie się di siadu! Oczywiście długo nie wytrzyma w tej pozycji. Powtarzajcie te ćwiczenia. Są dobrym treningiem dla mięśni grzbietu i brzucha. Ciesz się, że smyk jest taki silny, jednak to jeszcze nie jest prawdziwe siadanie."

idźmy dalej:

"ETAP 3
Pod koniec pierwszego półrocza życia (czy aby logika nie podpowiada że to w trakcie VImiesiąca, a więc okresu który dotyczy części naszych dzieci???- przyp. Melasa) malce uczą się samodzielnego siedzenia. Z początku upadają lub podpierają się rączkami. Ale w siódmym miesiącu pewnie siedzą nawet kwadrans. (...)"

itd.

Nie doczytałam tam nigdzie by zalecane cwiczenie wzmacniające mięśnie (ww. Etap 2) miało jakiś destrukcyjny wpływ na kręgosłup. I ja palce dziecku podaję, a mimo to uważam się za "mądrą " mamę (co gdzies tu komuś zdarzyło się kwestionować w podtekscie).

Nie idzie ten tekst w parze także z teorią gdzie iż dziecko należy za wszelką cenę przetrzymywac w pozycji poziomej skoro samo nie potrafi brzuszka do konca zrobić i się posadzić. No bo jak w takim trybie przekonać się że dziecko siedzi minutę czy 15?

Tak więckażda mama niech robi po swojemu, ja Ani bandażami dołóżka nie przywiązuję, we wstawaniu jej pomagam, a ona się cieszy z tego niezmiernie i poczyna sobie coraz lepiej.
Poniżej fotka co sama robi w leżaczku (który do leżenia już coraz mniej służy ;-)

2769b64e33195ffe.jpg

reklama
super:tak: tyle, że ktoś mi zepsuł Michała
w dzień nadal kłopoty z zasypianiem, wieczorem podobnie, ale co do wieczorów to znam przyczynę - Misek budzi się z drzemki ok 16tej, więc do 19tej nie wytrzymuje, a jak zaśnie ok 18tej to potem mu się spać nie chce. dzisiaj położyłam go ok 18 ale po 15 min obudziłam. niestety po 1,5 godz już po kąpaniu i karmieniu, moje dziecię uhahane i spać nie ma zamiaru
potem zaczął się placz i jakoś daliśmy radę
wczoraj w ruch poszło brzydkie kaczątko i jakaś krótka bajeczka (raczej wieszyk) i też nie skutkowało
a ja sobie teraz wmawiam "nie kłaść dziecka spać ok 18tej":wściekła/y:

U nas podobny problem :( Po drzemce o ok. 16-16:30 odbieram Anię od babci, no i nie ma szans żeby dziecko dotrwało do 20. Ona wciąż uwielbia spać tak co 2h. I wszystko super gdyby o tej 18 ladnie zasnęła a ja za 30min bym ją obudziła (tak kiedyś robiłam). Teraz się jej wsyztsko przesuwa, marudzi i stęka, robi się 18:30-19:00 i już za późno by ją kłaść na drzemkę. Morduję się więc z idiotycznymi zabawami żeby tylko doczekać przyjścia mężulka i wykąpać naszego Mini Trola :-D Kąpiel jest zawsze super i dodaje jej tyle samo energii co spanie :-) Więc potem do 20, 20:30 dociągamy. Ale codziennie jest to męka! Ja się już boje z pracy wracać ;-)
Wczoraj męzu polazł do dentysty więc sama wzięłam się za kąpiel- JEZU! Nigdy więcej :-) Ona jest nie do utrzymania w pojedynkę:tak: Śmigała mi w tej wanience na brzuch non stop, jedną ręką ciągle ciągnie za krawęź, a ja zamiast ją myć to tylko kurczowo trzymam :tak:
Ech mam nadzieję, że wkrótce stwierdzi iż o tej 18 wcale jej się spać nie chce i przestanie marudzić.
Pobożne życzenie :-p

A przy okazji, WSZYTSKIEGO NAJ dla maluszków którym stuka pełne 5 miesięcy!

Do góry