reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czerwiec 2012

Dzięki Dziewczyny!
P. wrócił z jakims Microlife...głosne to cholerstwo...no ale moze wszystkie takie...a chcielismy ją zinhalowac na spiocha, zeby przynajmniej rurke przyblizyc do noska...mamy ten berodual (5 kropel) w 1ml soli, czyli w 1/5 ampułki soli...przeciez to tyle ile kot napłakał...naparstek...a ja myslałam, ze tam bede 0,5l płynu wlewac...:/
A inhalujecie w maseczce, czy podtykacie tą rurke pod nosek? Sorry, ale ja jeszcze laik...

Kasiek, z kołami rozumiem, no i fakt - opcja 1 wózka tez uzasadniona w tym wieku ;) jak D. sie urodziła to P. mial 1 i 5msc, wiec inaczej.

Moja sąsiadka jest teraz w ciazy z 3 dzieckiem...pierwsze - sierpien 2012, drugie (jak Daria) - listopad 2013, a trzecie bedzie w marcu 2015, róznica miedzy 1 i 2 dzieckiem - rok i 3 msc, a 2 i 3 bedzie rok i 5 msc ;) mówiła mi, ze tez są wózki na 3 dzieci ;))) no bo jej pierworodny bedzie miał w marcu 2015 - 2,5 roku, wiec mimo, ze najstarszy to jeszcze troche bobas i pewnie tez bedzie chciał jeszcze przysiasc sobie na spacerze....to dopiero niezła opcja ;)

reklama
hatszept ja właśnie mam ten microlife. Buczy, P zawsze to buczenie usypiało;) Też tak robiłam że 5 kropli w ampułce soli. Daje to kilka minut inhalacji. Masz do tego smoczek załączony? Jak nie to ja pod nos tylko tą plastikową końcówę. Maseczki w życiu nie dałaby sobie zalożyć. Widziałem te wózki na 3:D

Zinhalowalismy małą na śpiocha!!! :-D w ogole jej nie obudził ;-) tzn. P. trzymał ją na rekach - kołysał z uniesioną główką, a ja podtykałam rurkę najpierw z jednym, a pozniej z drugim specyfikiem...
Kasiek, tylko nam kazała rozpuszczac w 1ml soli fiz...a to 1/5 te malutenkiej fiolki z solą...wiec 5 kropel lekarstwa i realnie - kilkanascie kropel soli...moze ta lekarka sie pomyliła...bo te malenkie fiolki plastikowe niby maja 5ml...

Hatszept my poki co tylko nebulizacje sola fizjologiczna ... nigdy sterydowo , co do nebulizatora warto patrzec na to jaka wielkosc maja kropelki rozpylanego leku, bo w zaleznosci od wielkosci zmienia sie miejsce wchlaniania,

• > 8 μm – wchłanianie w górnych drogach oddechowych np. nosie, gardle.
  • 5 - 8 μm – wchłanianie w tchawicy i dużych oskrzelach.
  • 2 - 5 μm – wchłanianie w oskrzelach i oskrzelikach.
  • 0,5 - 3 μm - wchłanianie w pęcherzykach płucnych.

no i tez zeby mial maseczke dla malych dzieci bo podtykanie rurki pod nos czy jakkolwiek to ucieka wiele na bok i tak naprawde w tym wdechu tego leku idzie do srodka baaaardzo niewiele .... probuj ja czyms zajac jak jest nebulizowana ... ksiazeczka nawet bajka w kompie i spokojnie wysiedzi ok 10 minut ....

Inhalator nebulizator tłokowy Philips Respironics Family
Inhalator CN-02 WD

najlepszy wydaje sie mi ze ten
INHALATOR NEBULIZATOR MEDEL FAMILY NOWOŚĆ +SMOCZEK (4804655940) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

niemniej jednak najwazniejsze zeby patrzec na wielkosc czasteczek ...

Kasiek
a no to jak tak to zdecydowanie wozek :) moj juz chodzi caly czas, tez spi ale to wole w lozku niz w wozku a jak chce pojezdzic to mloda do nosidelka bierzemy :)

Ostatnia edycja:
Hejka :)
Kasiek przynajmniej mi powiesz czy ta podstawka dla Polki ci sie sprawdziła. Moze moja do kwietnia zrezygnuje z wózka - jak na razie nic na to nie wskazuje. Ma etapy ze nie chce na nim jeżdzić ale w wiekszości przypadków wózio jednak rządzi. A tym bardziej bedzie chciała ze młodsze bedzie w wózku to dlaczego ona nie.

Hatszept - w zakresie sprzetu nie pomoge bo nie uzywałam ani raz. Tyska z tych dzieci co to najwyzej katar łapią. A jak cos innego sie przyplacze to nie siada jej na oskrzela/płuca.
Jak byłysmy w szpitalu z rota to na sali leżały dzieci z zapaleniem płuc i krztuścem. I pamietam ze to dziadostwo buczało. Wiec chyba nie ma cichych

Kasiek, Aylin nie doradzę Wam z tymi wózkami bo nie miałam z takowymi do czynienia

Kasienka zdrówka dla dzieciaczków

Hatszept również dla Was dużo zdrowia.

U nas też niedawno oboje byli chorzy ale już jest ok...ciekawe jak długo?
Młody jeszcze śpi, Olka w szkole a ja zamiast wziąć się za coś pożytecznego to na bb siedzę;-)

Zdrowka dla wszystkich chorowitkow!

Wczoraj myslalam, ze wyjde z siebie i stane obok. Normalnie sobie tabletki ziolowe zaaplikowalam na uspokojenie, bo mlody mial chyba apogeum buntu dwulatka. Caly dzien w pizamie, nic zdrowego jesc nie chcial - co chwila krzyczal o ziziaka (lizak), a jak mu nie chcialam dac to dziki ryk. Proba ubrania - dziki ryk, proba umycia zebow - wrzask, proba posprzatania klockow - histeria. Na szczescie dzisiaj juz lepiej - wstal z usmiechem i oby mu zostalo.
Poza tym powoli rezygnuje z drzemki. Tzn jest w takim etapie przejsciowym, ze bez drzemki mu sie wlacza mega maruda o 17 i chetnie by sie polozyl (ale juz za pozno), a o 12, 13, 14 (kiedy moze spac bez przeszkod) to dla niego za wczesnie.

Jesli chodzi o wozki to wlasnie kolezanka baaaaardzo chwalila ten phil and teds. Mowila tez, ze warto sie rozejrzec na angielskim ebayu, bo czasem taniej.

reklama
Do góry