• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Anika najwazniejsze ze teraz jest zdrowy:tak: musze przyznac ze naprawde wszystko sie go czepialo ale zawsze byl pogodnym dzieckiem i nie odczulismy az tak bardzo jego dolegliwosci a co do refluksu to moim zdaniem jeszcze nie przeszlo mu tak na 100% jemu sie nie ulewalo na zewnatrz tylko podchodzilo do gardla i z powrotem i z tego powodu mial ciagle katar a co za tym idzie czesto bronchite pediatra mowi ze z czasem powinno przejsc tak ze czekam a tak jak mowisz przy stalych pokarmach przewaznie przechodzi a dla Giulio sie ulewalo?moj siostrzeniec ulewal jak zfontanny to dopiero bylo uciazliwe.

Ostatnia edycja:
reklama
luczka,nie ulewalo sie Giulio,mial refluks wewnetrzny,tak jak lory,spacerowalo mu mleko su e giu,su e giu...zorientowalismy sie bo byl strsznie niespokojny,non stop ruszal nozkami,po pol butelki zaczynal plakac,chcial jesc ale nie dawal rady,u nas byl jeszcze problem z robieniem kupki,mleko ar bylo na refluks ale za to pogarszalo zatwardzenie,musielismy wybrac mniejsze zlo...
wybralismy mleko ar a na kupki uzywalismy ,sondino,a w ostatecznosci perette,ale po 5 miesiacach powoli wyszlismy z tego,z zatwardzenia w momencie jak zaczelismy jesc zupki i inne potrawy,a z refluksu po jakims miesiacu,pewnosci nie mam ze juz nie cierpi,mozliwe ze jakies minimalne dolegliwosci jeszcze ma,ale je wszystko i trawi znakomicie,lubi jesc...
wracajac do picia wody..
5 lat temu przyjechala do mnie moja siostra z kanady z 2 dzieci ,starsza wowczas miala 6.5 roku ,mlodsza niecale 3 latka,moj Ale mial 1.5 roku..
siadamy do obiadu i j wychodze z pytaniem...co dac dziewczynka do picia?wode,prawda?a moja siostra bardzo zdziwiona odpowiada mi..
moje dzieci maja wode pic?a nie masz jakiejs fanty czy coca-coli...rece mi opadly i szczeka tez....ciezko bylo przekonac Ale aby pil wode jak jego kuzynki przez tydzien czasu pily 7-up i coca-cole,ja w domu nie miaal ,ale na 2 dzien szwagier poszedl na zakupy i przytaral cale zgrzewki

?a nie masz jakiejs fanty czy coca-coli...rece mi opadly i szczeka tez....ciezko bylo przekonac Ale aby pil wode jak jego kuzynki przez tydzien czasu pily 7-up i coca-cole,ja w domu nie miaal ,ale na 2 dzien szwagier poszedl na zakupy i przytaral cale zgrzewki
Przyjezdzamy do Polski, dziadzio caly happy, wiadomo wnuk przyjezdza, ALE NIE PO RAZ PIERWSZY!!!, wie ze patryk tylko wode pije, on wypelnil spizarnie zgrzewkami coli, fanty, sprita, bo dla wnusia!!!!!:szok:
Patryk je obiad i popija woda, oczywiscie matka okrutna bo dziecko woda karmi!!! LUDZIE POMOCY:rofl2:

A w ogole, juz przestalam sie przejmowac moim okrucienstwem matki karmiacej dziecko makaronami, serami, woda a nie smazonymi kotletami, tlustymi sosami, salcesonem, jajecznica na sniadanie najlepiej jeszcze na tlustym boczku, albo po prostu ja sie zitalianizowalam za bardzo, albo wyciagnelam "okrutne" wnioski, ze dieta srodziemnomorska jest zdrowsza... To tak na marginesie :-).

Anika to tak samo mjal Lorenzo ale AR nie powoddowalo zatwardzenia za to teraz z nim walczymy:baffled:

Ta moja kolezanka wloszka ktora podowala mleko krowie od 6 miesiaca jak jej corka miala ok poltora roku wlewali jej coca cole do botelki ze smoczkiem i rozcieczali woda :szok:bo dziecko chcialo " Boze widzisz a nie grzmisz"

A w ogole, juz przestalam sie przejmowac moim okrucienstwem matki karmiacej dziecko makaronami, serami, woda a nie smazonymi kotletami, tlustymi sosami, salcesonem, jajecznica na sniadanie najlepiej jeszcze na tlustym boczku, albo po prostu ja sie zitalianizowalam za bardzo, albo wyciagnelam "okrutne" wnioski, ze dieta srodziemnomorska jest zdrowsza... To tak na marginesie :-).

eve tez z tym walcze w Polsce :rofl2::-D

Kurcze pisalam pisalam i zmazalo sie :baffled:
No wiec, zaczne od wstawienia linkow, do takiego krotkiego dokumenty o mleku, ciekawa jestem co o tym myslicie, pare lat temu ten niepozorny filmik wzburzyl w Polsce srodowisko medyczne jak i spoleczenstwo.
Co do mnie, ja lubie mleczko i dosc duzo go pije, tak mysle, ze 4litry tygodniowo (wliczajac mleko do gotowania), ale ja nigdy mialam przerwy, wiec mysle, ze nadal je trawie, choc moj ojciec zootechnik twierdzi, ze to niemozliwe i ze na stare lata (ja i siostra) po prostu sie trujemy.
w Polsce jest taka akcja rzadowa, pij mleko bedziesz wielki- dla dzieci- dostaja w szkolach 200ml mleka swiezego, codziennie- jest naprawde pyszne. A niedawno weszla akcja warzyw i owocow- dostaja mako deser kawalek marchewki, jablka, papryki- wszystko szczelnie oczywiscie zafoliowane, swieze i z organicznej uprawy.
Fajne sa takie akcje :tak: (chociaz tato mi opowiada, ze o ile mleko pili, o tyle marchewki i papryki potem fruwaja po korytarzach ihhihi)

Co do picia wody i slodkich rzeczy, wydaje mi sie, ze to zalezy od rodziny, nie od kraju, bowiem takze tutaj strasznie duzo dzieci biega nakreconych napojami na bazie cukru ;-) A tak mysle, ze w Polsce jednak zaczeto zwracac wieksza uwage na dobre odzywianie sie i picie wody (oczywiscie jakby nie bylo, oznacza to zdrade polskiej kuchni w kierunku srodziemnomorskiej hihihi)
Widze to po moich rodzicach, oliwa z oliwek (zamiast oleju) ocet winny woda, soki tylko 100%... ehh gdzie te czasy gdy pilo sie w domu oranzade grodziska ;)
Aha linki:
Mleko ukryta trucizna cz 1 - YouTube
Mleko ukryta trucizna cz 2 - YouTube

Ostatnia edycja:
moj tata w polsce bardzo dobrze gotuje i je tez..dobrze iwdac po brzuchu,ale jest on raczej za zdrowym zywieniem,no ale jak przyjechal do wloch to po 2 dniach powiedzial mi,jakis ziemniakow bys ugotowala a nie tylko pasta i pasta...
a z polski co bardzo mi sie nie podoba to nie przykladanie wagi do posilkow,jedzone sa ona przy lawie szwedzkiej ,z talezem na kolanach,o przroznych porach dnia,bardzo rzadko razem przy stole ..
rozumiem ze w polsce sa inne godziny pracy,ale jak obiad je sie o 17 tej to niech bedzie jedzony o 17 tej mniej wiecej a nie dzis o 17 tej a jutro o 14tej...a pojutrze razem z kolacja o 19tej..
sil ja w ciazy pilam prawie litr mleka na dzien,poza ciaza przez rok tyle nie wypije..
ja w podsatawowce tez pilam kubek mleka dziennie ,ppamietam ze bardzo bylo dobre..
Ale w szkole dostaje warzywa i owoce,zapakowane w malutkioch porcjach,to zalezy od comune,bo juz w nastepnym miasteczku praktycznie polaczonym z naszym takie czegos nie ma..
oczywiscie ze tu dzieci tez pija coca-cole i fante,ale zadko zdaza sie to aby pily do jedzenia,a w polsce do jedzenia to podsatawa,oczywiscie nie mowi sie tu ze kazda rodzina poi dzieci tym swinstwem,ale ogoly takie sa...
ja sama kupuje coca-cole,butelke na miesiac..lubie sobie wypic szklaneczke raz na jakis czas,moj Ale przepada,jak kazde dziecko ,ale jak bym mu dala litr dziennie to by wypil poltora

Ostatnia edycja:
Kosmitka, tez tak mysle, ze z dziadkami to gorzej niz z wnukami:tak:.
Patryk po raz pierwszy napil sie coli na urodzinach u swojego starszego o 4 lata kolegi, urodziny wiec wiadomo byla cola i inne paskudztwa, zobaczyl, ze inne dzieci upijaja sie tym czyms i on tez chcial...skosztowal i calej nocy mi nie przespal:confused:. Teraz tez czasami sie zdarzy, tak jak piszesz jakies wyjscie na miasto, mc donald, ale to okazjonalnie, mimo, ze w domu zawsze mam bo moj P stosuje na zgage:-).
Anika tak to co piszesz to prawda z tymi zwariowanymi porami posilkow, u mnie w domu tez tak bylo, kto wracal z pracy jadl obiad, razem to tylko w niedziele, tylko moj dziadzio z babcia byli zegarkowi, helnal grali w radio i oni do obiadu siadali, codziennie, mozna bylo zegarki regulowac. Dzisiaj znowu mialam akcje z moim tata, poludnie, a on wyskoczyl z prince polo i wpychal w dziecko, no przeciez cholera mnie bierze, o 13-tej obiad, a on mu ciastko wpycha, i jeszcze sie oburza, ze ja dziecku zabraniam, po prostu byle by cos jesc, niewazne co i o jakiej porze, byle by dziecko buzia ruszalo.

reklama
prawda,z tym jedzeniem cokolwiek i o byle jakiej godzinie,
moja tesciowa wpycha w dzieci ,poza porami posilkowymi,ciastka soki,lody(nie mowie tu o merenda,czy spuntino)a potem zamyka nos bo wymaga aby i posilek dziecko pochlonelo wszystkien...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry