• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

super wiesci kosmitko nam przynosisz:-D.ciesze sie razem z toba:-).
jak sie zacznie sezon to zapraszam na swierze owoce i warzywka i to bez kolejki:-).wpadajcie kiedy macie ochote.

reklama
Ale sobie poczytalam....
Kosmitko super, fajnie:-) terzo maschietto!!! jak na razie samych chlopakow rodzimy:-).
Teraz kolej na Sicilpol, masz jakies przeczucia??
Ja dzisiaj przesiedzialam 3 godziny na fotelu u dentystki, leczenie kanałowe trzech zebow brrrrr, szczeka to mnie tak boli, ze az mi sie jesc odechcialo, przestalam byc głodna na dzien dzisiejszy:confused:.

Witajcie!

na wstepie wielkie gratki dla ciebie kosmitka! super! bardzo sie ciesze, ze jestes zadowolona z usg i ze bobo sie ukazal nie tylko caly i zdrowy, ale w pelnej krasie ;-)

eve- ja przeczuc jakos nie mam, podswiadomie mowie on, go, ale nie wiem, ogolnie jest mi wszystko jedno, naprawde, ale pisze jeszcze na forum czerwiec2012 i tam limit na chlopcow zostal juz wyczerpany i teraz leca same dziewuchy ;-), ale masz racje, przewaga chllopcow jest niesamowita, naliczylam 9:1 dla Was, tylko Ivy ma rodzynka, a raczej, rodzynke ;-)
U nas jedyny zonk to podejcie mojego meza (pisalam juz o klasztorze i zazdrosci tatusia?) co do wybranego przeze mnie imienia dla dziewczynki? Dostal wysypki, nie podoba mu sie Matylda i juz. Chcialby Julie, ale u mnie w rodzinei juz jest jedna Julka, wiec odpada. Wczoraj wymyslilam Maje, ale nie wiem...

agatka13- super, fajnie, ze tak lubicie ogrodek, ja chcialabym miec taki :tak: poki co musze sie zadowolic miejscem na tarasie meza, plus moim malym tarasikiem, problem w tym, ze boje sie teraz babrac w ziemi a i do tego trzeba jednak sily, czego tez nie moge naduzywac :( A ogolnie jak sie maja sprawy z remontem? papierki macie juz za soba?

strega, anika, luczka- no mi kolezanki w Polsce opowiadaly, ze sa tam takie szczepionki ktore sa dosc kontrowersyjneba (chyba te, ktore robi sie w pierwszych godzinach zycia malenstwa), ale ja wlasciwie to sie nie znam i pewnie podaze za wskazowkami pediatry o ile znajde takiego, ktory wzbudzi moje zaufanie, bo do tej pory jak widze metody jednego tutaj (chodzi do niego moja kolezanka,polka) to oczy mi wychodza na wierzch :no: na czkawki poleca cytryne, cukier na lyzeczce (juz niemowlakowi) wode do picia, jak matka karmi, sposob na przemywanie noska polecany przez niego, to udusic prawie dziecko wlewajac mu roztrow wprost do nosa :baffled:
Jak to bylo u Was? Od razu zaufalyscie pediatrom? Czy byly jakies rzeczy, ktore Was dziwily, ktore w Polsce robi sie inaczej?

Ivy- jak tam malenstwo? Jak Ci ogolnie idzie? Mialam sie pytac, znajdujesz pomoc w rodzinie meza? Bowiem zdaje sobie sprawe, ze pewnie niezle Ci daje malenstwo do wiwatu tak samej ;-)

Milego dnia Wam zycze, moj maz dzis w domku, bedzie dogladal mistrzow, ktorzy przyjda konserwowac i sprawdzac okna (nie wiem co z nimi, albo za szczelne, albo za nieszczelne, bo skrapla sie troche wody, ale np tez ciekna od dolu dwa i oczywiscie zbiera sie plesn...), bo ja nie mam nerwow, zreszta oni i tak bab nie sluchaja...

Ostatnia edycja:
Dzien doberek:-)

sicilpol ja swoja pediatre wybralam bo miala miejsca wolne i na poczatku jak poszlam to nie bylam do niej przekonana ale jak juz opisywalam Lorenzo mial troche problemow i po wypisaniu ze szpitala chodzilismy tez co jakis czas na kontrole do szpitala gdzie lezal w na intensywnej terapi az w koncu przekonalam sie do mojej pediatry a wkurzali mnie tamci ze szpitala;-) iteraz ufam tylko pediatrze jest naprawde dobra w tym co robi
Co do przemywania nosa tak jak mowisz to wcale nie jest to takie straszne i ja tez to stosuje juz chyba to kiedys pisalam i jak sie nie myle to strega tez tak robi, mowi sie na to lavaggi nasali kladziesz dziecko na boku i szybkim ruchem wstrzykujesz "wode" do gornej dziurki nosa a wszystko wychodzi dolna dziurka potem odwracasz dziecko na drugi bok i robisz to samo
a woda do picia jest najlepsza bo w herbatkach jest cukier chociaz ja dawalam koperek i rumianek

wroce pozniej ide budzic moje dziecko

hejka dziewuszki!!
kosmitka,jeszcze raz gratulacje,i wiele wirtualnych caluskow dla Alekasandra!!!na kiedy masz termin,na 20 maja?
sil,takie przemywanie noska to kazdy pediatra ci poleci,juz od narodzenia,jak dziciatko ma katar powinno sie wykonywac ta czynnosci ,wiele razy dziennie,a przede wszystkim przed karmieniem,a co do wody,to i to jest normalne,a zwlaszcza jezeli dziecko karmione jest mlekiem m.a nie matczynym,bo co mu dac jak jest goraco 40 st,jak jest cyc,to nie problem,a jak cyca nie ma?,Ale i Giulio pija wode od pieerwszych dni po porodzie...
ja nie wiem co w polsce sie dziecia daje do pici?kosmitka napisz nam bo ty na czasie...
o cytrynie nie slyszalam,ale cukier to wiem ze i polsce daja(przynajmniej kiedys dawali)..
sil,nie przejmuj sie jak baby sie urodzi to wszystko stanie sie latwiejsze,przyjdzie ci to z naturalna latwoscia...

...wrocilam

co do cytryny na czkawke to tez to kiedys slyszalam ale napewno nie od pediatry a co do cukru to przerabialam ale ze stara ciotka mojego meza:wściekła/y:
Anika masz racje z ta woda:tak: w mojej rodzinie ciagle sie dziwia ze my do posilkow pijemy wode a co dopiero dziecko
sicilpol nie martw sie na zas napewno sobie poradzisz instynkt matczyny podpowie ci wszystko jak to mowia najlepszy pediatra to matka i ja to popieram

Witam i ja,
z tym pediatra to tak troche trzeba zrobic wywiad srodowiskowy wczesniej, choc i tak kazda z nas ma inne oczekiwania i wymagania. Ja podobnie jak Luczka wybralam pediatre, ktora miala wolne miejsca, po wczesniejszym rozeznaniu, byla to niemka, na pewno dobry specjalista, ale bardzo nieuporzadkowana, godzina wizyta nigdy nie byla taka jak umowiona, zero privacy, bada twoje dziecko a przez gabinet przewala sie pol wsi, ktorzy wchodza tylko by o cos zapytac. Do tego kochala antybiotyki, i byle goraczke chciala leczyc antybiotykiem, wiec ja jako oczywiscie przewrazliwiona matka, latalam jeszcze prywatnie, by miec potwierdzenie jej opinii. Skonczylo sie tak ze w piatym miesiacu zmienilam pediatre, jest choc precyzyjny w godzinach ;-), leczy glownie sola fizjologiczna, plukankami nosa i aerosolem ;-), a jak jakis problem wiekszy ide prywatnie do zaufanego lekarza, ktory jeszcze mojego P leczyl :tak:.
Sol fizjologiczna uzywam od urodzenia, i sprawdza sie, nie ma innego rozwiazania przy przeziebieniach u malego dziecka.
A jesli chodzi o picie...moj Patryk od urodzenia tylko mleko (z cyca)teraz juz nieeee:-Doczywiscie, i woda, i tak mu zostalo do dzisiaj;-). Przyjezdzamy do Polski i za kazdym razem tlumaczenie, ze dziecku nie robic herbaty, bo i tak nie wypije, nigdy nie pil, raz camomille jak mial 3 tygodnie, woda, woda, i woda, stoi przy lozku butelka z woda, bo nawet w nocy budzi sie i pije, jak idziemy na specer to zawsze woda w torebce.
Milego dzionka

czesc Dziewczyny, jestem i ja :-)
jeszcze raz dzieki za wszystkie mile slowa, mi jeszcze usmiech nie zszedl z twarzy po wczorajszym USG :-)
tak, bedzie Alek :-)

jesli chodzi o szczepionki to ja szczepie dzieci na szczepionki obowiazkowe, ale wlasnie ta szczepionka skojarzona, platna w Polsce, i na odre, swinke i rozyczke, jakas Prorix o ile dobrze pamietam, nie czuje potrzeby szczepienia ich na dodatkowe szczepienia, bo moje dzieciaki jakies malo chorowite, dali sobie rade nawet rotawirusami

jesli chodzi o bezpieczenstwo szczepionek to ja swojego czasu wglebialam sie w temat i generalnie opierajac sie na wiarygodnych zrodlach (a nie teoriach spiskowych rodzicow ;-) ) szczepionki sa bezpieczne, te szczepionki nowej generacji typu Infanrix Hexa, ktora my szczepimy dzieci, i ktora chyba tu we Wloszech tez jest popularna cieszy sie bardzo dobra opinia, rzadko sa po niej wystapuja niepozadane reakcje (chociaz oczywiscie moga jak w przypadku kazdego leku),
jesli chodzi o szczepionke na odre, swinke rozyczke posadzana o wywolywanie autyzmu u dzieci, to artykul naukowy, ktory o tym donosil zostal wycofany, bo lekarz, ktory go opublikowal oszukiwal, i nikt inny nie pokazal zwiazku tej szczepionki z autyzmem (ale oczywiscie ludzie caly czas powoluja sie na ten artykul i strasza jeden drugiego)
ponadto to zwiazek rteci stosowany w tej szczepionce mial byc niby odpowiedzialny za ten autyzm, a w szczepionkach nowej generacji nie ma juz zwiazku rteci (a ludzie dalej nim strasza jeden drugiego;-))

takze moim zdaniem powinno sie szczepic dzieci, na te szczepionki obowiazkowe na pewno, w przypadku dodatkowych jesli sa wskazania, na pewno nie powinno sie szczepic na wszystko na raz, tylko w pewnych odstepach i nie trzeba szczepic dziecka od razu po urodzeniu, tak jak w Polsce, mozna poczekac kilka miesiecy
chociaz wiecie co, te male dzieciaki powinny byc chronione populacyjne, czyli dzieki temu, ze starsze dzieci sa zaszczepione, i dziecko ma male szanse sie zarazic, ale jesli rodzice nagminnnie przestaja szczepic dzieci, to starsze dzieci beda niezaszczepione i niestety te male tez juz nie beda chronione...

sicilpol jesli chodzi o zaufanie do lekarzy czy do pediatrow to ja mam generalnie bardzo ograniczone, w zasadzie wszystko sama sprawdzam w necie ;-)

jesli chodzi o wode, to generalnie moje dzieciaki pija glownie wode, czysta wode, bez zazdnego cukru i cytryny (na poczatku powinna byc to woda zrodlana, potem mineralna), dobrze jest przyzyczaic dziecko do wody, bo dziecko spokojnie moze pic tez w nocy i nie musisz sie martwic o zeby :-)
w Polsce Antek pil jeszcze soczki BOBOFRUT, az nas dentystka ochrzanila, ze to powoduje prochnice

a jesli chodzi o picie wody przy karmieniu piersia, to z tego co pamietam, dziecko karmione piersia moze zyc tylko na piersi, nie trzeba go poic woda, to mleko ktore jako pierwsze wyplywa jest rzadkie i sluzy dziecku wlasnie do napicia sie, dopiero po ilustam minutach jest gestsze i dziecko sie najada (tu warto tez pamietac, zeby nie zmieniac za czesto piersi, bo dziecko wtedy je tylko rzadkie mleko ;-))
ale to oczywiscie dziala przy zalozeniu, ze karmisz dziecko na zadanie, i wtedy przystawiasz go do cyca czesciej niz co 2-3 godziny, jak chce, bo wlasnie moze chciec sie napic
jak kobiety stosuja system karmienia co 2-3 godziny bez karmienia w przerwach, to dziecko w przerwie powinno dostawac wode, jesli oczywiscie chce, szczegolnie latem jak sa upaly, albo jak sie grzeje w mieszkaniu i jest sucho

eve to ja mam troche podobny system oceny pediatry, daje antybiotyk - zly, nie daje -dobry ;-)

ostatnio pojawil sie kolejny artykul o antybiotykach, coraz wiecej jest zastrzezen co do koniecznosci i bezpieczenstwa ich stosowania, kiedys uznawano, ze organizm potrzebuje kilka tygodni, zeby odbudowac flore bakteryjna, teraz juz mowi sie, ze to raczej sa 2 lata, wiec lekarze naprawde powinni tylko w ostatecznosci przepisywac antybiotyki (a nie na wszelki wypadek), szczegolnie, ze wiekszosc chorob wieku dzieciecego ponad 90% jest wlasnie wirusowa,

Ostatnia edycja:
reklama
wiec z tym podawaniem wody dzieciaczka nowonarodzonym to tak samo jak we wloszech,jezeli na butli zywione,to woda podawana miedzy posilkami,zwlaszcza latem,a na cycku to tak jak piszesz kosmitka,jak karmienie jest na zawolanie ,wiec potrzeby nie ma...
moj giulio jadl od urodzenia co 3 godziny,do 1 miesiaca a potem co 4 w dzien a w nocy jadl okolo 23.00 i budzil sie 1 w nocy okolo 4.00...
pod koniec 4 miesiaca,znienacka przestal pic mleko,z 250 ml co 4 godziny wypijal 50 ml,a nieraz w ogole,po 3 dniach zadzwonilam do pediatry,a ona mi na to...cyba nadszedl moment na svezzamento,troche wczesnie,ale jak dziecko mleka nie chce,sprobujmy,powiedziala..
giulio od tego dnia rabie wszystko co zjadliwe,poprostu mleko nie smakowalo mu juz...
mleko zas pije tylko rano 250 ml i basta,Ale zas mleka nie tkna wiecej od 9 miesiaca,sprobowalam wszystkie istniejace mleka i z dodatkami i bez,niente da fare...
ps.
kosmitka ,ty jestes w temacie zdrowej zywnosci,jak zapatrujesz sie na mleko krowie?
bo sa rozne na to poglady,ci contro mowia ze nie jest ono takie super w diecie jak pisza i mowia ci pro...co ty na ten temat myslisz?ja barzo lubie czytac twoje wpiski

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry