• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

kosmitka we wloszech obowiazkowe szczepienia to:
-difterite(blonica)
-tetano(tezec)
-poliomielite(heine-medina)

nieobowiazkowe:
-morbillo(odra)
-parotite(swinka)
-rosolia(rozyczka)
-varicella(ospa)
to tak ogolnie bo wiem ze co region moze wprowadzic pewne zmiany,dodac lub odjac jakies szczepienie
w piemonte i w kilku innych regionach,nie ma juz obowiazku szczepienia,wybor nalezy do rodzicow..
Ale szczepiony byl na ospe ale i tak ja zalapal,w sposob delikatny ja przeszdl,z tego co wiem szczepionka to 90-95 % zabezpieczenia..
ja moje dzieci szczepie na wszystko,ufam mojej pediatrze bo jak bym przeczytala pro i contro to nie wiem czy bym sie zdecydowala,ale ja nie kumata w temacie ,wiec biore pod uwage zdanie pediatry...

Ostatnia edycja:
reklama
ja wlasnie wysylam maila do mojego inzyniera ze zdjeciami szkod bo rano byl inzynier ze sadu wyznaczony i nasz i ten condominiale:dry:.ale na szczescie wszystko poszlo tak jak chcielismy i jestesmy na dobrej drodze do wygrania sprawy:tak:.glupi osiol upieral sie ze to co ewidentnie jest filtazione di aqcua to powiedzial ze to condensa:szok:!!!!! normalnie noz w kieszeni mi sie otworzyl.a jak poszlosmy do sasiadow na gore to az sie przerazilam co tam jest,zaniemowilam-ile wody deszczowej i to wszystko mi kapalo do domu!!!ale jest po naszej mysli i inzynier sadowy powiedzial ze wygrana mamy w kieszeni bo szkody sa ewidentnie z winy sasiadow z gory.
a my dzisiaj bylismy po karme dla kurek i przy okazji poatrzylismy na krzaczki owocowe.mojemu wpadly w oko zolte maliny,bo nigdy nie widzial a moi rodzice maja na dzialce i sa przeslodkie,zupelnie inne jak czerwone.no i zdecydowalismy ze beda maliny,porzeczki,agrest i jezyny.
kosmitka &&&&& za popoludniowe usg i daj znac jak juz bedziesz po:-).jestesmy wszystkie barrdzo ciekawe.
wiecie ze ja nigdy nie chorowalam na ospe ani odre? tutaj lekarz mi mowi ze niema potrzeby sie powtornie szczepic ale ja zobacze co mi powie lekarz w polsce.

agatka, nie pisz tyle, bo latem bedziesz miec wizyty i kolejki do zbiorow ;-)
ja sie pisze jako pierwsza :tak: wszystko to co lubie mniammm
co do infiltrazione, condensa.... przerabiamy to samo, mam pol lazienki w plesni, ktora wlasciciel firmy budowlanej nazwal condensa... taaaaa na szczescie architekt uznal i znalezli infiltrazione. Teraz czekamy, mamy nadzieje, ze w tym tygodniu przyjda nam wszystko uszczelnic, sciagnac, przemalowac i zaimpregnowac jakims preparatem, bo ryczec mi sie chce jak do tej lazienki wchodze :(

kosmitka- w Polsce jest o wiele wiecej szczepien niz tutaj i w ogole gdzie indziej, w pl duzo jest obowiazkowych i teraz zaczynaja sie sprawy sadowe, bowiem matki nie chca juz tak dobrowolnie szczepic dzieci i omijaja szczepienia. Nie znam sie i nie mam zdania, ale duzo moich kolezanek wlasnie popiera te matki, jako iz szczepionki nawet te obowiazkowe moga byc szkodliwe.

sil,ja na temat szczepionek w polsce wiem malo,ale czytalam tu we wlszech wiele artykulow zwiazanych ze szczepionkami,tak jak w polsce wiele matek jest przeciwko ...jak juz pisalam ja dzieci szczepie,bo nie mam wystarczjaco wiedzy na pro e contro szczepienia,wedlug mnie juz w krotce nie bedzie to obowiazkiem,wiele regionow do tego weszlo,piemonte napewno...
ty zastanawialas sie juz czy bedziesz szczepic?pierwsze szczepienie juz jak baby ma 3,5-4 misiace..
moj Giulio ma wezwanie na 30 stycznia..

hej hej przywitma sie szybko....zraz uciekam do domu..zmienic warte przy Matim

A co do szczepien to szczepilam na wszystko obowiazkowe nieobowiazkowe i dodatkowe meningokoki e pneumokoki...bo wiedzielismy,ze bedzie lzobkowy wiec pediatra zalecila wszystkie szcezpienia. Osttanie skonczylismy w wieku 13mcy..wiec pewnie to co ma Giulio teraz w styczniu i teraz przerwa do 5albo 6r zycia bo pozniej ida chyba przypominajace

Jedyna roznica w kalendarzu sczezpien polskim i wl to chyba to ze wloskie dzieci nie szcepione sa w pierwszych 24h zycia a polskie tak

Dlaczego szczepi się dziecko już w pierwszej dobie życia? - Twój Ekspert od szczepień / Zdrowie / Kołyska (niemowlę 0-3 miesiące) / dzieci, ciąża, poród, pielęgnacja i wychowanie - portal dla rodziców-

we wlsozech peirwsze szczepienie Mati mial w 3 miesiacu zycia..i w jedna noge poszlo wlasnie 1 dose Poliomielite + Difterite + Tetano + EpatiteB plus pertosse.... a w drugo pneumokoki..pozniej za 3-4 tyg pierwsza dose meningokoki C
Pozniej kolejne richiami w 5 miesiacu i w 11 miesiacu zycia i po tych zawsze nastepowalo po 2-3 tygodnia kolejne richiamo meningokokow. Cala ta serie zakonczylismy vaccino antimorbillo-parotite-rosolia (questi vaccini NON sono obbligatori) w 13 miesiacu i koniec to soatabie idzie w ramie juz. Tak wiec 10 razy go dziabali w sumie.

A po antimorbillo Mati mial male morbillo ...troche kropek na nozkach ale to taka jego reakacja byla...moze lepiej ze mial tA REAKCJE , BO W TYM CZASIE W ZLOBKU BYL WIRUs MANI BOCA PIEDE.. i chyba to go oszczedzilo heheh

Witam dziewczyny!

Anika u nas w Rzymie szczepionka przeciw odrze,swince i rozyczce jest obowiazkowa dostaja ja mniej wiecej jak ma 13 miesiecy tak zwana tutaj vacino trivalente po tyg od szczepionki dziecko moze miec reakcje na ta szczepionke oczywiscie u nas ona wystapila:wściekła/y:tak jak by przechodzil odre
sicilpol w Polsce wcale nie jest wiecej szczepionek tylko jakos inaczej szczepia tzn w innych terminach i tutaj szczepionki sa skojarzone za darmo a w Polsce szczepia za darmo jeszcze starymi szczepionkami a za skojarzone trzeba slono placic

kosmitka i co i co? pisz nam tu szybko:-D

kurcze cos mnie bierze boli mnie gardlo i zimno mi ide zrobic sobie herbate z cytryna i miodem

Ostatnia edycja:
hej hej przywitma sie szybko....zraz uciekam do domu..zmienic warte przy Matim

A co do szczepien to szczepilam na wszystko obowiazkowe nieobowiazkowe i dodatkowe meningokoki e pneumokoki...bo wiedzielismy,ze bedzie lzobkowy wiec pediatra zalecila wszystkie szcezpienia. Osttanie skonczylismy w wieku 13mcy..wiec pewnie to co ma Giulio teraz w styczniu i teraz przerwa do 5albo 6r zycia bo pozniej ida chyba przypominajace

Jedyna roznica w kalendarzu sczezpien polskim i wl to chyba to ze wloskie dzieci nie szcepione sa w pierwszych 24h zycia a polskie tak

Dlaczego szczepi się dziecko już w pierwszej dobie życia? - Twój Ekspert od szczepień / Zdrowie / Kołyska (niemowlę 0-3 miesiące) / dzieci, ciąża, poród, pielęgnacja i wychowanie - portal dla rodziców-

we wlsozech peirwsze szczepienie Mati mial w 3 miesiacu zycia..i w jedna noge poszlo wlasnie 1 dose Poliomielite + Difterite + Tetano + EpatiteB plus pertosse.... a w drugo pneumokoki..pozniej za 3-4 tyg pierwsza dose meningokoki C
Pozniej kolejne richiami w 5 miesiacu i w 11 miesiacu zycia i po tych zawsze nastepowalo po 2-3 tygodnia kolejne richiamo meningokokow. Cala ta serie zakonczylismy vaccino antimorbillo-parotite-rosolia (questi vaccini NON sono obbligatori) w 13 miesiacu i koniec to soatabie idzie w ramie juz. Tak wiec 10 razy go dziabali w sumie.

A po antimorbillo Mati mial male morbillo ...troche kropek na nozkach ale to taka jego reakacja byla...moze lepiej ze mial tA REAKCJE , BO W TYM CZASIE W ZLOBKU BYL WIRUs MANI BOCA PIEDE.. i chyba to go oszczedzilo heheh

strega my tez szczepilismy na pneumokoki 3 dose a meningokoki tylko 1 dose po 12 miesiacu

jak Mateuszek? antybiotyk zadzialal?

czesc Dziewczyny, ja tylko na chwile, same dobre wiesci z USG, wszystko w porzadku, na miejscu, i jednak niespodzianki nie bylo, bedzie chlopczyk :-) maz zadowolony popatrzyl sobie, dostalismy nawet filmik

luczka super fajny ten doktor, wszystko ze szczegolami nam pokazal i opowiedzial, jeszcze nigdy nie mialam tak porzadnego USG, jeszcze raz dzieki za polecenie go!!! :-)

uciekam do gotowania bo rodzina glodna, przeczytam Was pozniej :-)

kosmitka ciesze sie ze Cie nie zawiodl :-) ja tez bylam bardzo zadowolona moj gin mowil jak zobaczyl u kogo robilam polowkowe to zapytal sie mnie czy wiem ze zrobilam u najlepszego specjalisty w Rzymie? popieram robi to naprawde porzadnie szczegolnie serduszko i do tego jest bardzo sympatyczny rozsmieszal mnie jak rozmawial z malym i mowil do niego uparciuszek:-D Lorenzo nie chcial z nim wspolpracowac ale on i tak go przekonal np do otwarcia raczek zeby policzyc paluszki
Gratuluje synka to w takim razie bedzie Aleksander?

reklama
kosmitka ,super wiesci...
a wiec za pare miesiecy bedziemy swietowac narodziny Alexa..

by31.gifAleksander,wirtualne ciocie czekaja na ciebie!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry