• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

ja nie mam nawet polskiedo dowodu osobistego(mam ten stary)..nie mam tez polskiego codice fiscale,jak to sie nazywa po polsku?

Anika...nie ladnie nie ladnie .-))))...nie wiem czy nie straszyli karami jak sie wymienialo dowody...tzn mialy byc kary dla tych co mieszkaja w pl i nie wymienili dowodow

a mi pani w zeslzym roku mowila, ze w 2012 wejsdzie znowu nowa wersja dowodu osobistego ...powiedziala mi to w momecie jak odbieralam moj nowy ...bo sie wymeldowalam od rodzicow i zameldowalm w moim mieszkaniu ... w tym momencie tez odkrylam,ze prawo jazdy tez mam niewazne ...wiec to tez wymienilam...aaaaa po pol roku odkrylam,ze niestety w pl dowodzie rejestracyjnym tez jest moj adres jak drugiego wlasciciela ..wiec
tez teoretycznie niewazny...ale musialma wymeinc bo skonczylo sie miejsce na rpzeglady techniczne wiec ....uaktualnilam adres...ah ta biurokracja

A CF..to pewnie polski odpowiednik numeru NIP...numer identyfikacji podatkowej..to sie odbiera w wieku 18lat u nas ..i potrzebne do PItow

Ostatnia edycja:
reklama
kosmitka ja na wloskim forum (dzie nie pisze tylko podczytuje od prawie 2 lat)ostatnio czytalam post dziewczyny ktora ma synka w wielu mojego giulio i jest w 19 tyg.ciazy,wiec z tego wzglegu pisze tez na giugno 2012,post byl mniej wiecej taki:
wiecie co dziewczyny,te z giugno 2012 to sa jakies dziewne,pisza ze one nie kupia wozka glebokiego dla dziecka,ani kolysek czy riduttore(nie wiem jak po polsku)do lozeczka bo to strata pieniedzy.....itd...
i sie zaczelo,jak zaczely sie dziewczyny rozpisywac to konca nie bylo...
oczywiscie polowe pisalo ze gondola to w ogole nie èpotrzebna i kolyska to bzdura,inne zas byly przeciw,wiec tak jak pisalam kazda matka wie co lepsze dla jej dziecka...usmialam sie strasznie czytajac ten post...
strega,te kary o ktorych piszesz to dla osob ktore mieszkaj w polsce i nie wymienily dowodu lub osoby mieszkajace za granica ,majace zameldowanie w polsce,dowiadywalam sie wielokrotnie,rozmawialam na ten temat nawet z konsulem...ja ne mam meldunku wiec mnie to nie tyczy..

Ostatnia edycja:
oczywiscie ,ze nie kazda spacerowka nadaje sie dla noworodka,ale sa w sprzedazy takie specjalne ktore sa przystosowane...
ja wozek dostalam w prezencie od mojego taty,polski ladny wozek,oczywiscie teraz mam problem co z nim zrobic..szkoda mi wyrzucic na smietnik bo bardzo w dobrym stanie...zajmuje mi pol balkonu,musze sie go pozbyc...

Witam z zasniezonej ojczyzny;-), tematy takie a ja prasuje i prasuje....
Wracajac do obywatelstwa to nie ma daty scadenza, nasze dzieci urodzone we Wloszech z rodzicow "mieszanych" maja obywatelstwo wloskie, ale maja prawo do nabycia obywatelstwa po matce kiedykolwiek tego zazdaja, do 16 roku za prosba rodzicow, po 16 roku zycia na wlasna prosbe, mnie tak powiedziano w konsulacie, gdy wyrabialam jekies dokumenty dla siebie i do sprawdzenia na ponizszym linku ;-)
Obywatelstwo Polskie
Moj maly ma paszport wloski, ja wyrabialam nowy dowod w polsce, bo nadal mam tam zameldowanie, i jak pisze Anika, tylko tych osob dotyczyl obowiazek, Anika nie posiadajac meldunku w polsce, nie musi posiadac dowodu. Ja mam tez prawo jazdy polskie, szczerze zastanawialam sie nad jego przerobka na wloskie, ale biurokracja troche mnie odstrasza, nie wiem czy ktoras z was to robila??? W kazdym razie na polskim dowiadywalam sie w konsulacie mozna jezdzic spokojnie, i nikt sie nie moze czepiac.

Kosmitka moj Mati nie jezdzil zbyt dlugo w gondoli ( maxi xosi ma mala gondolei w sierpniu naprawde bylo mu juz tam goraco)...Urodzil sie w maju i jak pojechalismy na wakcje koneic sierpnia/pocztek wrzesnia ...to zabrallismy ze soba spacerowke rozkaldana na plasko......i po powrocie juz nie wrocil do gondoli...bo raz ze mial malo miejsc a dwa ze stal sie ciekawy swiata i znacznie bardziej podbala mu sie pozycja w foteliku (ovetto) albo wlasnie w spacerowce leciutko uniesionej, a do tego pozniej dodalam spiworek i tak przejezdzilimy jesien i zime. Sam zaczla siadac jak mial 6mcy...ale nigdy nei sadzalam go w tej spacerowie zanim sam nie chciL .. na polplasko leciutko uniesiony

Ja mam tez prawo jazdy polskie, szczerze zastanawialam sie nad jego przerobka na wloskie, ale biurokracja troche mnie odstrasza, nie wiem czy ktoras z was to robila??? W kazdym razie na polskim dowiadywalam sie w konsulacie mozna jezdzic spokojnie, i nikt sie nie moze czepiac.

Eve..ja jak zmienial teraz ..tzn w sierpniu tamtego roku heheh...to wyrobilam sobie wkladke miedzynarodowa...una cagata...za przeproszeniem ..wieksze to nic nasz estre zielone ksiazeczkowe dowody..a do tego nie ma wkladkii opo wlosku heheh wiec zley w domu w szuflacdzie
a co do prawka to tez sie zbieralm do "przemianowania" na wloskie...aaaale..pare lat temu ktos mi podal ksizty i bylo to chyba 600 euro wiec podarowalom sobie
co prawda koleznka robila cos tzn jakis znaczek z zameldowaniem we wloszech ktorym ma przy prawku teraz zawsze...dopytam co to

Dzien dobry! ...w koncu poprasowalam nie ma to jak zaczac tydzien w tak mily sposob:-D

Ja tez mialam wozek trio i tez jak Anika rodzac latem kupilabym tylko spacerowke i ovetto (fotelik samochodowy) oczywiscie spacerowke ktora rozklada sie na plasko,tez kupilam w Polsce byl super i wyroznialam sie z tlumu (kolor turkusowy) zaczepiali mnie na ulicy pytajac co to za marka i gdzie go kupilam.
Lorenzo urodzil sie na koniec lutego zanim wyszedl do domu byla to polowa marca i zaczynalo byc cieplo wozilam go do czerwca potem na chrzciny dostalismy spacerowke parasolke Chicco Lite Way
na poczatku wsadzilam tam materacyk z gondoli i bylo mu tam wygodnie, on dlugo nie siadal bo mial aparat rozworke na nogi ale lekko go unosilam drugi raz tez bym tak zrobila spacerowka z trio prawie jest nie uzywana chyba sprzedam ten wozek bo lezy nie uzywany a jak bedzie mi potrzebny kupie nastepna spacerowke.

Wracajac do obywatelstwa to nie ma daty scadenza, nasze dzieci urodzone we Wloszech z rodzicow "mieszanych" maja obywatelstwo wloskie, ale maja prawo do nabycia obywatelstwa po matce kiedykolwiek tego zazdaja, do 16 roku za prosba rodzicow, po 16 roku zycia na wlasna prosbe, mnie tak powiedziano w konsulacie, gdy wyrabialam jekies dokumenty dla siebie i do sprawdzenia na ponizszym linku ;-)
Obywatelstwo Polskie
.
czyli tak z punktu widzenia..mojego...czyli rodzica maloletniego ..troche mnie dokumentow do zlozenia teraz niz pozniej..moze panu o to chodzilo ze do 16 roku zycia mozemy to robic my rodzice ..potem juz decyduje dziecko i torche latania tak s czy siak bedzie mial..nie to ze przyjdzie i powie ...hej czesc jestem polak , bo mam Mame Polke

Ostatnia edycja:
reklama
strega no wlasnie moje dzieciaki tez krotko jezdzily, Antek to w ogole byl szybki, lapal sie za boki gondoli i podnosil sie i go wczesnie przesadzilismy do spacerowki, z Mikolajem to w ogole byl problem z wozkiem, tolerowal tylko jak spal ;-) a tak to sie wkurzal, ze tam musi siedziec, o lezeniu na plecach w gondoli to nie bylo mowy, jazda na sygnale ;-) najlepiej bylo mu w chuscie :-)
no ale na te pierwsze 3 miesiace jednak gondolka najlepsza,
a w sumie sobie przypomnialam, ze gondola to jako jedyna to nam z poprzedniego wozka (co prawda bez budki, ale na lato niepotrzebna), ciekawe czy by pasowala do tego stelarza, w sumie ten sam fotelik pasuje...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry