• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Witam dziewuszki,
chwilka nudy w biurze wiec od razu na bb wpadam, niestety zimno, wietrznie i mokro. Witam nowa forumowiczke, Lago di Garda, piekne okolice....ahhhh z reszta jak cale Trentino:-). Z tymi podwojnymi imionami to niezle zamieszanie, ja mam w paszporcie wpiasane, dwa, jak to sie w PL uzywa robic, i przy wyrabianiu permessa di soggiorno wiele lat temu wpisalam dwa imiona...non l'avessi mai fatto!! teraz wszedzie we wszystkich dokumentach dwa imiona, bo inaczej JA to nie JA:szok:.
Moj Patryk ma tylko jedno imie, na chcrzcie nie chciano od nas drugiego, jak to stwierdzil ksiadz sw Patryk istnieje wiec jest ok:-)
A ile wasze dzieci maja chrzestnych, tak z ciekawosci, bo w PL w zwyczaju jest matka i ojciec, a tutaj wystarczy jeden, u nas byl tylko moj brat.

reklama
dziewczyny prawo jest takie samo i tu i tam a czy jedne panie przymykaja oko a inne nie to inna sprawa,ja skladalam przez konsulat wniosek o sprowadzenie dokumentow z polski i wpisalam tylko jedno imie mojej matki,o drugim nie pamietalam ,wszystkie dokumenty sie wrocily,musialam skadac wniosek na nowo..
co do chrzestnych moje dzieci maja 2,ale dlatego tylko bo taka tradycja,mozna wziac 2 mezczyzn,2 kobiety,lub tylko jedna osobe,albo trzymac dziecko do chrztu w kosciele za inna osobe,..

duzo zalezy od tego kto sprawdza dokumenty,wiadomo i dlatego ja jak cos wypelniam to wpisuje dwa,jak juz sobie ja tak nazwalam to mam...pytalam o to kiedys przy wyrabianiu codice fiscale i powiedzieli,ze musze podac dwa zawsze,bo jak jedno to nawet cf sie nie zgadza....co do chrzestnych u mnie tez byli dwoje,moje dwie siostry a co jak mozna to mozna pogodzilam obydwie...:-)

Anja ale twoja malutka ma dwa imiona, tutaj we wloszech to sie czesto spotyka, moja tesciowa to np anna rita, itp w Polsce drugie imie niemal zawsze jest tylko imieniem z chrztu, po prostu nikt nie wola nas podwojnym imieniem, bo uzywa sie pierwszego. Mnie to sprawilo troszke problemow, dwa razy wyrabialam codice fiscale wlasnie z tego powodu, ale teraz to juz spoko, uzywam dwoch w dokumentach, ale jak pisze strega podczas rezerwacji np biletow na samolot tylko jednego i nie stwarzal nikt problemow.
Z tymi chrzestnymi to roznie, w kazdym razie ksiadz wymagal tylko jednego, o drugiego nawet nie pytal, wszyscy tak mieli, widac w naszych okolicach takie zwyczaje panuja.
Co dzisiaj na obiadek by tu ugotowac....tak sobie rozmyslam....pogoda w sam raz na pasta fagioli....ale zimnooooooo.

tak eve zgodze sie z toba,bo to chiara sofia traktowane jest tu jak jedno imie a to,ze ja wolam do nie jednym to juz inna sprawa,jakby odwrotnie niz w polsce...co do chrzestnych tez nie wymagali ile,niektorzy mieli jedno a niektorzy dwoje....pomysl na paste fagioli podlapuje,bo pogoda taka jak jesienna:-)a ty od ktorej do ktorej pracujesz?

aj to szkoda....ja wybralam tradycyjnie matke chrzestna i ojca chrzestnego. Oboje z V mamy tylko siostry..tzn on 2 a ja jedna i kazdy chcial sisotre na Matke..wiec stanelo na tym ze bierzemy jedna siostre i jednego szwagra. Udalo nam sie dogadac i mataka zostala moja siostra a ojcem ..jego szwagier. jakbym wiedziala,ze tka mozna to wzielabym dwie siostry...po jednej z kazdej strony. wybor siostr od strony v tez neistety sila rezczy zadecydowany....fajniejsza siostra jest rozwodka wiec mataka chrzstana nie mogla zostac niestety i tak czy siak

anikahmm........chcialabym miec 175cm:tak:i tak zle i tak nie dobrze nie dogodzisz:eek:to Ty kochana wloszka normalnie jestes:tak:
Jestem zla jak osa wrrr wku.........mnie tescie mamma mia mieszkac obok cos strasznego:wściekła/y:
anjoo witaj:-)jak Ty znajdujesz sie na wsi??ja tez z miasta na wies sie przeprowadzilam dla mnie to normalnie tragedia:oo:
Gratulacje fasolki dzidziolki:happy:

aj to szkoda....ja wybralam tradycyjnie matke chrzestna i ojca chrzestnego. Oboje z V mamy tylko siostry..tzn on 2 a ja jedna i kazdy chcial sisotre na Matke..wiec stanelo na tym ze bierzemy jedna siostre i jednego szwagra. Udalo nam sie dogadac i mataka zostala moja siostra a ojcem ..jego szwagier. jakbym wiedziala,ze tka mozna to wzielabym dwie siostry...po jednej z kazdej strony. wybor siostr od strony v tez neistety sila rezczy zadecydowany....fajniejsza siostra jest rozwodka wiec mataka chrzstana nie mogla zostac niestety i tak czy siak
tak samo jak u nas:-)

Jeeeesssttteeeemmm:-) bylam dzisiaj w pracy. Lorenzo dobrze poszedl do zlobka bo pediatra nie miala nic przeciwko zaraz po niego jade.

anjoo witaj! moj Lorenzo ma jedno imie w dokumentach a w kosciele 3:-D u nas ksiadz pytal czy chrzestni chca nadac dziecku jakies imie takze my dalismy my mu jedno oprocz Lorenzo a moja siostra trzecie.
cucciola tez mieszkam pod tesciami tak ze rozumiem Ciebie:-D
ivi ja tez chcialam ramki ze zdjeciem malego ale maz nie chcial ostatnio jest moda zeby np dac datek na cele charytatywne np http://www.unafestasenzafrontiere.i...aign_info=homepageSostienici_riquadroSinistra

Ja jestem jedna z niskich mam 164cm

reklama
anjoo witaj!!!
mam nadzieje,ze zostaniesz z nami na dluzej;-)

co do chrzestnych,to chyba podobnie w Polsce jak i we Wloszech...:tak:u nas troche byla zawila sytuacja i mielismy problem z chrzestnymi,juz myslalam ze chrzest sie z tego powodu nie odbedzie:-pjuz ksiadz powiedzial,ze moze byc jeden chrzestny,ostatecznie nawet byl przygotowany brat z zona,ale jakos tak w ostatniej chwili wzielismy kuzyna mojego i moja bratowa;-)
a imie to chyba jestem zeby bylo jedno jesli w Polsce,a tu jak piszecie mowi sie obydwa imiona,tj.korzysta sie z obydwu,w Polsce to tylko w papierach jest adnotacja,o drugim niekiedy sie zapomina,a potem sa problemy:-p

acha i przypomina mi sie...moja znajoma ma w Polsce imie Zofia na drugie Marzena i jakos tak wszyscy na nia wolali Marzena,Zosia bylo wtedy nie na czasie,nie lubila tego imienia,los tak zdecydowal ze mieszka tu we Wloszech i jest swoim imieniem Zosia zachwycona i szczesliwa ze tak ma na pierwsze imie bo to drugie tu jakos ciezko wypowiadac:-p

u nas deszcz,zimno,brrrr:rofl2:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry