• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

Ja wlasnie o tym Fatebenefratelli na cassi mowilam :tak: zapomnialam ze sa dwa.. Ciezko znalezc idealny szpital, ja tez wcale nie wiem, czy ten bedzie ok, jak na razie jest wszystko w porzadku, radze ci chociaz badania tam robic, powinnas zaplacic mniej, ale ile dokladnie to nie wiem, bo ja mam Tessera Sanitaria, wiec place ze znizkami... Tez bym chciala miec mala przy sobie, ale zmeczenie poporodowe tez robi swoje, i juz mi kilka mam powiedzialo, ze bede sie cieszyla, ze ktos sie nia zajmie, zebym mogla chociaz te dwie godzinki odpoczac.. Zobaczymy.
Co do miesa, mnie tam kochana to rybka czy jesz czy nie, tak jak mowilam, sugeruje tylko jesc duzo jaj, mleko, oraz warzywa straczkowe, przede wszystkim soczewica czy fasola, bo wiem ze zawieraja duzo protein i bialek, a male potrzebuje ich jako budulca, z weglowodanow korzystasz tylko ty.. Aha i warzywa i owoce na pewno nie chodzilo doktorce o to zebys nie jadla wcale, ale o to, zebys dokladnie myla, bo i mi wszyscy lekarze to powtarzaja. Termin widac z suwaczkow :tak: czyli 23 pazdziernik, ale jak to bywa, nigdy nic nie wiadomo. Aha i gdybys zmienila zdanie co do znieczulenia, to ten szpital jest jedynym ktory zapewnia epidural za darmo kazdej rodzacej jesli tylko sobie zazyczy.. Dla mnie to byl gigantyczny plus :tak: Ja tam naturalnie rodzic zamiaru nie mam najmniejszego ;-)
luczka co do torby moja mama postanowila mi zrobic niespodzianke i przyjezdza w ta niedziele, przywiezie mi zakupy z allegro takie jak podpaski poporodowe, pizamki do karmienia i takie tam, wiec w poniedzialek zabieram sie do pakowania torby. wcale mi sie nie spieszy do szpitala, wiec zabieram sie do pakowania jakbym chciala a nie mogla :-D

Ostatnia edycja:
reklama
ivi no to sie dogadalysmy:-D ja caly czas myslalam ze Ty rodzisz w FBF tej na Isola Tiberina a ty w tym na Cassi:-D o San.Pietro slyszalam duzo dobrego od kilku kobiet ktore tam rodzily i musze przyznac ze jest to jedyny szpital o ktorym nie slyszalam zlej opini:tak:
jak mialm pakowac torbe to tez sie ociagalam jak bym chciala a nie mogla:-D
spakowalam w 38 tc tylko dlatego ze moj maz nalegal:-D
fajnie ze mama postanowila zrobic Ci niespodzianke.

Ostatnia edycja:
jakos nie moge sie przekonac do tych ziolek..................musze sobie to dokladniej poczytac.
na temat porodowek to nie wiele wam moge doradzic bo mieszkam prawie w perugi,a tutaj z tego co moily mi znajome co rodzily to zieciaczki caly czas sa z mama i maz moze z toba siedziec 24 godziny i nic nie maja przeciw-jak w jednym tak i w drugim szpitalu.nawet swierzze kwiaty mozna przyniesc swierzo upieczonej mamie:-).
a mnie ten link do ziolek sie nie otwiera:-(

Ostatnia edycja:
Witam sie przedobiadowo::.
Ja tez mam 2 porody za soba,obydwa bez znieczulenia...
Do pierwszego porodu szlam nieswiadoma co mnie czeka ,bardzo dobrze sie czulam podczas ciazy,nie balam sie nic a nic,wiec nie interesowalo mie znieczulenie....
nie powiem ze nie bolalo,bo bym sklamala,przez pierwsze miesiace mowilam ze nastepny porod ze znieczuleniem (nie wiedzac nic na temat znieczulenia,jak dziala itp..).zaszlam w 2 ciaze ,ciaza z wieloma problemami,ale nawet przez mysl nie przeszlo mi znieczulenie,wybralam ten sam szpital wiedzac ze w nim nie daja znieczulenia...jak juz pisalam ,gdybym mogla chcialabym byc znowu w ciazy....oczywiscie porod byl bolesny..ale jest to bol ktory zostawia ci tylko mile wspomnienia...bol ktorego po krotkim czasie nie pamieta sie...
Nie moge porownac porodu bez i ze znieczuleniem,tak jak kosmitka...ale napewno nie szukalabym szpitala gdzie go podaja...
Czytalam wiele wypowiedzi dziewczyn ktore rodzily z epidurale i wypowiedzi byly mniej wiecej takie jak wypowiedzi kosmitki..
ivi, wielekobiet mysli tak jak ty,i wiele ma racje ale i wiele z nich sie myli...

Ostatnia edycja:
Kosmitko pusc mi linka do tego filmiku, bo nie widze w twoich postach.
Dziewczyny ja naturalnie rodzic nie mam najmniejszego zamiaru, nie zmuszam nikogo do takiego wyboru, mowilam ze JA WYBRALAM TEN SZPITAL, bo daja epidural, rozmawialam z trzema znajomymi ktore rodzily wlasnie tam i pod znieczuleniem, zadna z nich nie miala zadnego problemu z akcja porodowa.
Jak poczytacie moje wczesniejsze posty, to nie bede musiala sie powtarzac jak wielka porodofobie mam, i zadne przekonywanie mnie jaki to fajny bol i wogole nie zadziala nigdy, wrecz przeciwnie.. To tak jak arachnofobowi wciskalybyscie ze pajaki sa fajne, wiec niech sobie je w domu choduje..
Ja wam wierze ze dla was to fajne i wogole dziecko zrekompensowalo bol i takie tam, ale dla mnie to naprawde totalnie niepotrzebne gadanie.. Informacji na temat znieczulen i sposobow radzenia sobie z bolem naczytalam sie przez te 9 miesiecy wystarczajaco, rozmawialam z kilkoma lekarzami i szczerze mowiac, prysznice, oddychanie czy porody w basenie to dla mnie zwykle bzdury. Oczywiscie na innych moze dzialac, ja uwazam ze sa kompletnie nieskuteczne. marze o cc, ale niestety od roku nie mozna wykonywac na zyczenie pacjentek, nie mam juz mocy zeby isc do psychologa po odpowiednie zaswiadczenie. Pozostal mi jedyny ratunek - znieczulenie.
Wiekszosc ludzi patrzy na mnie jak na wariatke kiedy lzy w oczach staja mi ze strachu na sama mysl o porodzie i rece zaczynaja sie trzasc, ale niestety to silniejsze ode mnie.. Niewiele osob potrafi to zrozumiec, ale na szczescie i z takimi sie spotkalam.
To by bylo na tyle, chcialam tylko wytlumaczyc, ze bron boze nikogo nie namawiam do moich wyborow, opowiadam tylko o sobie, a kazda z nas ma prawo wybrac to, czego chce i na co uwaza ze ma sile lub chec.. Czy sie myle, czy mam racje, coz, mysle ze zycie pokaze, ale przynajmniej choc troche spokojniejsza ide do porodu... Niewiele, ale zawsze da mi choc sile zeby wejsc na ta przekleta porodowke ;-)

Che zaznaczyc z gory ze nie jestem masochistka,lece pierwsza po tabletke od bolu,jak mnie cos mocno boli,ale przeciesz swiadomnie wybralam szpital gdzie nie robia znieczulenia...
Mozliwe, ze znieczulenie w moim przypadku byloby trafnym rozwiazaniem,poniewaz przy pierwszym porodzie stawilam sie do szpitala z minimalmymi skurczami ,bolesnymi jak bol przy miesiaczce,majac jak sie pozniej okazalo 5cm rozwarcia,przy drugim zas bez najmnieszego bolu i zero skurczy 6 cm.Powiem wam ze sie nigdy nad tym nie zastanawialam czemu za drugim razem nie wybralam szpitala gdzie daja znieczulenie, wiedzac juz ze to okropnie boli,dzis troche nad tym pomyslalam i sama nie wiem,to chyba natura sprawia ze kobieta podchodzi do porodu swiadoma bolu bez obawy ...
oczywiscie jezeli chodzi o 2 porod bo przy pierwszym nie miala zielonego pojecia na co musz byc przyszykowana...
A jezeli chodzi o jedzenielub nie jedzenie roznych potraw to inna sprawa...
Zaznaczam z gory ze ja bez miecha nie moglabym zyc...miecho..i jeszcze raz miecho...
dopczas ciazy i pierwszej jak i drugiej bralam zelazo ,nie jadalam slodyczy, nie pilam ani kawy ani herbaty,wiec nie uzywalam cukru,zjadlam moze ze 2 lody w ciagu calej ciazy... i mialam cukrzyce ciazowa,nie pilam zadnego typu alkoholou,nie palilam,nie pilam ani kawy ani herbaty i mialam wysokie cisnienie...

ivi ja ci nic nie chce wcisnac,kazda z nas ma inny organizm ,i inne doswiadczenia,tak jak ty wyrazilas swoja opinie tak samo i ja opisuje moje doswiadczenie,dla mnie wcale nie bylo fainie cierpiec,nie wiem czemu nastawilas sie tak wrogo na to co napisalysmy...napewno nie gra to dla mnie zadnej roznicy,czy bedziesz miala znieczulenie czy nie, poprostu opisalam moje doswiadczenie ...nic wiecej
Przepraszam cie jezeli cos cie moglo w moich opwiesciach urazic,napewno nie bylo to moim zamiarem

Ostatnia edycja:
Anika ja po prostu tak reaguje na temat porodu, to naprawde silniejsze ode mnie. Nie gniewam sie w zadnym wypadku.
Po prostu tak odbieram wszelkie proby wytlumaczenia mi, ze porod SN jest dla mnie ok. Spotkalam sie nawet z jedna pania doktor ktora na moja wypowiedz ze bardzo sie boje porodu, odpowiedziala ze pewnie ze boli niemilosiernie, ale jakis czas po porodzie juz nie bedzie bolalao.. No kurcze mialam ochote jej glowe odgryzc.. Ja wiem ze bol minie, glupia nie jestem, ale ja sie boje tej rysy psychicznej ktora moze mi zostac, nie wspominajac o tym, ze moge skrzywdzic wlasne dziecko, jesli nie daj boze jakas depresja poporodowa mnie zlapie, wiec bardzo chcialabym uniknac wszelkich czynnikow ktore moglyby to spowodowac. jesli bol ma mi sie kojarzyc z wlasnym dzieckiem, to wole wybrac znieczulenie, w ten sposob zaoszczedze sobie i wszystkim dookola niepotrzebnego cierpienia.

Ale ja wcale nie mialam zamiaru ci nic tlumaczyc...w calym moim poscie ,(dlugim w miare),tylko raz zwrocilam sie do ciebie...mowiac, ze moze masz racje a moze nie,,,ale ja tego nie moge zagwarantowac bo nie rodzilam ze znieczuleniem,reszta to tylko moja opowiesc, rodzacej dwukrotnie baby opisana na forum ,czy bys to pisala ty,czy inna z dziewczyn to moja opowiesc bylaby taka sama,

Ostatnia edycja:
reklama
jesli juz opowiadamy o przezyciach z porodowki,to i ja od siebie cos powiem;-)
otoz ja mialam cesarke:tak:ogolnie jestem zadowolona:tak:tylko jak dla mnie dziwne uczucie,daja znieczulenie,a dalej wiadomo,nic sie nie czuje...(no moze troche)wiec rodzi sie ale w inny sposob.Mysle,ze rodzac naturalnie bardziej jest sie swiadomym porodu,no i to uczucie jak daja noworodka na piers matki(tak chyba jest)a ja tylko moglam buzi w czolko dac i zabrali...Bol?bol minie po porodzie,a po cesarce musialam lezec dobe,a brzuch bolal mnie przez tydzien,chyba to dluzej niz sam porod;-):tak:.A podsumowujac,czy cesarka czy porod naturalny,bol mija jak sie patrzy na taka kruszynke:tak:te buzke,raczki...Ach o tych porodach mozna by bylo pisac...
Ivi1 pomimo strachu jaki przezywasz,mysl o sobie,ale i o tym malenstwie,ktore nosisz pod serduchem;-):tak::-)Widze,ze u ciebie juz koncowka,wiec sie nie denerwuj,trzymam&&&&& lekkiego porodu&&&&(nie wszystkie porody bola,wystarczy popytac wsrod znajomych:tak:)
a co do pakowania torby do szpitala,ja tez sie ociagalam,wiec maz wychodzac do pracy powiedzial,ze jak przyjdzie to mam byc spakowana,bo on jakby co nie bedzie wiedzial gdzie co jest...ech takie sobie straszenie:-p;-):tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry