• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

cześć mamy polki we włoszech

reklama
czesc dziewcxyny.nie bylo mnie przez week end i sie rozpisalyscie jak szalone:-).ale to dobrze,bo widac ze nasze forum dziala.
anika jak maluch,ma sie lepiej czy trzebabylo jechac na pogotowie?mam nadzieje ze to nic groznego,ta temperatura potrafi zwalic z nog doroslego a co dopiero takiego maluszka:-(.

a umnie na dzialce prace zaczynaja sie pelna para.w sobote popalilismy wszystkie liscie,galezie i stara trawe.i wiecie co sobie uswiadomilam jak znosilam te liscie do palenia?ze bylam zazdrosna o innych ludzi ktorzy palili liscie i sprzatali w ogrodach,dziwne prawda?w sobote po poudniu byl architekt ogladac dom i byl zachwycony.dzisiaj po poludniu jestesmy umowieni z ni na dokladne ogledziny i wymiary domu do projektu.zaraz bede znikac bo musze dojechac a dzisiaj mam tylko rower do dyspozycji:-D.milego popoludnia.
witam cie sterga w naszych skromnych progach.powiedz cos wiecej o sobie:-).skad jestes,czy masz dzieci i jak dlugo juz jestes w slonecznej italii.

hej hej no tak zapomnialam sie przedstawic
Poprawiam sie w tkaim razie szybciutko

Jestem we wloszehc od 6 lat..meiszkam w Rovellasca ( provincia di como)
Jestem majowka 2010..tzn mam 17 miesiecznego synka Mateusza juz tu pare razy zagladalam ,,ale nic sie nie dzialo i tka mnie naszlod zisiaj i mowi zobaczymy moze dziewczyny sie ozywily .-))))

strega ja tez witam :-)
i tez sie sklaniam do tego, ze to jakis wirus, bo dzieciaki chorowaly w sobote, a ja z mezem dzis mamy te przyjemnosc ;-) na szczescie calkiem lekko przechodzimy :-) najgorzej najmlodszy, ale w sumie tez szybko dal rade, w sb wieczorem juz odzyskal apetyt :-)

agatka pracowita kobieta jestes, mi to sie marzy domek z ogrodkiem albo dzialeczka, ale do momentu jak sobie pomysle, ile to pracy wymaga :-(

anika co u Ciebie, mam nadzieje, ze tez juz po chorobie...

Witam Was dziewczynki po dluzszej przerwie,nie mialam nawet czasu zajrzec do was a co dopiero napisac...
powiedzmy ze lepiej...ale ma jeszcze goraczke...
oczywiscie nie 40 st jak w sobote iniedziele,ale te prawie 38 od 5 dni..
a wiec w sobote popoludniu wyladowalismy na pogotowiu...
cala noc plus cala sobota i niedziela 40 st..
na pogotowiu nie byli pewni czy to 3-dnoiwka czy nie..
kazali mi poczekac do poniedzialku rano z antybiotykiem w razie gdyby goraczka nie przeszla...
dzis rano zadzwonilam do naszej wspanialej pediatry.,wizyta na 10.20..
powinien brac antybiotyk juz od czwartku,bo to nie 3-dniowka poniewasz na strasznie zawalone gardlo i migdaly....,dzis rano wyszly mu tez wysypka,ale to 4 choroba(przetlumaczone z wloskiego na polski),po wlosku quarta malattia,nie wiem jak to inaczej przetlumaczyc na polski,patrzylam na wikipedi ale nie ma tlumaczenia na poolski,ale mniejsza z tym...
ma 7 dni antybiotyku...
biedaczek wymeczony ta 5 dniowa goraczka...
witam serdecznie strega,fajnie ze przybywa troszeczke osob..
agatka,ale z ciebie ogrodniczka,tylko pozazdroscic...
kosmitka,ivi,nasze ciezarowki,jak sie czujecie?

Czesc Anika!!!

znalazlam na jakiejs stronie,ze quarta malatia to szkarlatyna

√ Quarta malattia (scarlattinetta): sintomi, trasmissione e cura | Farmaco e Cura

no i by sie zgadzalo z wysypka

L’esantema si risolve nel giro di 4-5 giorni, lasciando la pelle leggermente desquamata.

Czasem maja takie nazwy,ze trudno sie polapac... albo choroby jakich w Polsce nie ma typu mani-boca-piedi.... slyszalyscie o tym? .-))) Ja do czerwca nie ...do poki nie bylo przypadku w zlobku ..na szcescie uchronilismy sie....a to wielki cud , bo Mati jak gabka chlonal wszystko przez pierwsze miesiace zloba

Ostatnia edycja:
Strega,czytalam i ja ze quarta malattia to scarlattinetta,jak sie nie myle to jakas lzejsza forma szkarlatyny, wysypka jest minimalna,w Polsce czegos takiego nie ma lub nazywa sie inaczej,
bo szkarlatyna to scarlattina po wlosku,
pediatra tlumaczyla mi ze przy tej q.m. wysypka zaczyna sie od pieluchy i idzie do gory,rozchodzac sie na caly tulow,
A tak dla odmiany to zaczelo bolec mnie gardlo,czyzby to 24 malattia...:szok:
slyszalam o chorobie mani,bocca,piedi,moje dzieci cale szczescie jeszcze jej nie dorwaly....
ale nie powiedziane ze na tym sie skonczy..

Ostatnia edycja:
oj dziewczyny ale sie macie z tymi chorobskami:szok:.kto by pomyslal ze w dzisiejszych czasach jeszcze szkarlatyna moze sie panosic,normalnie jestem w szoku:eek:.ale tak w tajemnicy Wam powiem ze i mnie ostatnio bolalo gardlo i mialalm zawalone migdalki,ale u mnie to standart na poczatku jesieni.
dziekuje.ja jestem tak zrobiona ze lubie pracowac a nie siedziec z zalozonymi rekoma i patrzec az ktos cos zrobi za mnie.a wiec po dzisiejszej wizycie architekta jestem wiecej niz zadowolona bo dom bedzie mniej wiecej tak jak sobie planowalam i mam mozliwosc podniesienia o jedno pietro do gory bo jestesmy w tzw.zona B,czyli konstuuj czleku jak chcesz bez ograniczen.dwie godziny mu zajelo dokladne wymierzenie czy wszystko sie zgadza z planami jakie mamy od poprzednich wlascicieli.jest tak wysoka chalupka ze nawet moge zrobic solpalco oprocz kolejnego pietra:rofl2:.

no wlasnie jak tam nasze ciezarne??
ivi juz gotowwa do szpitala czy jeszcze osfajasz strachy?moja siostra tez sioe bala porodu,ale jak bylo juz po wszystkim to powiedziala ze moglaby rodzic jeszcze raz chocby jutro.

dzien dobry ...odmeldowuje sie juz z pracy ..dzisija udalo mi sie odbic p o 7.55 a na dodateke jeszcze bylam w barez na capuccino ...szok ..nigdy nie mam czasu a dzisiaj wszystkim sie udalo wstac wczesniej ( co poniektorym musialam w tym pomoc oczywiscie grrr). Mati chyba otwieral zlobek dzisiaj bo tata odstawil go punktualnie na 7.30

Co do chorob to u nas wiosna 2011 byla hitem...Mati od stycznia zaczal zlobek i sie zaczelo..od lutego do maja chory srednio co 1 tydzien dwa....az sie skonczylo szpitalem i wyszlismy na prosta. Teraz czekamy na jesienny rzut.
mowia,ze jesli dziecko w pierwszym roku zycia w spolecznosci( zlobek, przedszkole) ma ok 10-12 infecji na rok to norma... moj w ciagu 8 mcy mial juz pewnie z 6 a przed nami jeszcze jesien i zima ..zobaczymy czy zmiescimy sie w normie

milego dnia

reklama
zyta skarbie my mowimy o scarlattinetta (quarta malattia),nie o scarlattina..
oczywiscie ze szkarlatyna jest choroba znana,ale o szkarlatynce raczej nie slyszalysmy..
mozliwe ze istnieje ta famosa quarta malattia w Polsce tylko ze sie inaczej nazywa ...
agatka super bedziesz miala domek z ogrodkiem!!!a teraz zaczynaj pic ziolka i do tego ogroka dzieci trzeba...
kosmitkaaaaa,gdzie sie podziewasz?
Giulio jeszcze strasznie marudny,nie ma juz temperatury,ale napewno boli go jeszcze to cholerne gardlo bo plakal przez sen cala noc...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry