reklama

Dieta ... widelcowa...

Temat na forum 'Diety, diety' rozpoczęty przez Agnexx, 1 Listopad 2005.

  1. Agnexx

    Agnexx Gość

    Apetyczna, korzystna dla zdrowia, łatwa do przeprowadzenia, i zabawna. Oto nowa dieta prosto z Francji, w której rolę główną gra... widelec.

    Świeżo wydana książka z dietą wymyśloną przez Ivana Gavriloffa i Sophie Troff pt. "Dine avec une fourchette" ("Kolacja z widelcem") jest już bestsellerem we Francji. Nie czekając, aż ukaże się w Polsce, przedstawiamy jej najważniejsze założenia.

    Została nieco zmodyfikowana, tak by była jak najłatwiejsza do zrealizowania i najkorzystniejsza dla figury. To pierwsza na świecie dieta odchudzająca, w której najważniejsze nie jest, co i ile jesz, ale czym jesz. No właśnie, czym? Widelcem, na który nie można za jednym razem nabrać zbyt wiele, a treściwe sosy spływają z niego jak przez sito.

    Kolacja zawsze skromna

    Zasady diety widelcowej dotyczą tylko kolacji, podczas której najczęściej "grzeszy się" dietetycznie. W ciągu dnia możesz jeść jak chcesz, starając się nie przekraczać 1200 kcal. Według francuskich pomysłodawców, dania diety widelcowej można przyrządzać na dwa sposoby. Wersja ortodoksyjna dopuszcza jedzenie wyłącznie tego, co da się nie tylko zjeść, ale i przygotować widelcem. Nóż i łyżka są zakazane!

    Menu możesz komponować z produktów zbożowych, ryb i tych warzyw, których nie trzeba obierać. Ten sposób ograniczenia jadłospisu zapewnia szybki spadek wagi (nawet 1-2 kg tygodniowo). W drugiej wersji, mniej restrykcyjnej, na talerzu lądują dania, do których przygotowania wolno użyć noża i łyżki, ale można je spożyć wyłącznie widelcem. Dzięki temu lista dozwolonych produktów rozszerza się.

    Obie wersje diety są łatwe do zrealizowania w restauracji, dopuszczają jedzenie dostarczanych na zamówienie dań, przede wszystkim "chińszczyzny", nie wykluczają też korzystania z mrożonek. Nie chcesz rezygnować z diety, a czeka cię proszona kolacja? Nie martw się, "widelcowe" menu idealnie się do tego nadaje. Jeżeli nie masz własnych pomysłów, skorzystaj z naszych przepisów: są pyszne i, co najważniejsze, superzdrowe!

    Lista korzyści

    Szybko je zauważysz. Schudniesz i będziesz się czuła lepiej w ciągu całego dnia. Dieta ta bowiem:
    • wspomaga trawienie, co zapewnia spokojny sen z nieobciążonym przewodem pokarmowym,
    • * zaspokaja głód, dzięki produktom bogatym w skrobię, i wybredne gusta, bo jest urozmaicona,
    • obniża poziom cholesterolu we krwi, ponieważ ogranicza spożywanie mięsa i tłuszczu oraz całkowicie eliminuje z menu słodycze,
    • odtruwa organizm, gdyż królują w niej produkty nieprzetworzone,
    • pozwala mniej zjeść; uczucie sytości pojawia się bowiem mniej więcej po 20 minutach jedzenia, a widelcem jesz wolniej, więc mniej zjadasz.

    Dietetyk i lekarz praktyk: jesteśmy za!
    • używanie tylko jednego sztućca może pomóc osobom, które mają kłopoty z samokontrolą. To dobrze, że dieta ta oparta jest w głównej mierze na produktach zbożowych i warzywach, a mocno ogranicza spożywanie mięsa - mówi dr Magdalena Białkowska, dr n. med. dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie,
    • dieta widelcowa zachęca do jedzenia produktów niskokalorycznych, chroniących serce i układ pokarmowy. Gdyby wszyscy tak się odżywiali, zapewne dałoby się uniknąć chorób cywilizacyjnych, z cukrzycą i zawałami na czele, bo jedną z głównych ich przyczyn są złe nawyki żywieniowe - uważa lek. med. Jolanta Grzybowska, główny konsultant medyczny "Samego Zdrowia".

    Propozycje przepisów

    Fondue japońskie
    Wegetariańskie lasagne
    Babeczki szpinakowe z łososiem
    Sałata z krewetkami
    Zapiekanka kartoflano-gruszkowa
    Tuńczyk a la sushi
    Kotleciki sojowe z pomidorkami koktajlowymi
    Suflety szpinakowe z musem tuńczykowym
    Melon z figami
    Spaghetti z brokułami, kukurydzą i pieczarkami
    Łosoś w sosie szafranowym z makaronem papardelle
    Sałatka z soczewicy i zapiekane pomidory
    Łosoś z imbirem
    Spaghetti z sosem pomidorowym

    Czego nie wolno ci jeść?
    Tego, co konsumuje się ręką: kanapek, hamburgerów, ciastek, ciasta, oliwek, słodyczy, czekolady, orzeszków, migdałów, pop-cornu, bakalii oraz gryzionych "z ręki" kiełbasy, surowych warzyw i świeżych owoców, dań oraz produktów zwyczajowo nabieranych łyżką: zup, jajek na miękko, jogurtów, płatków zbożowych, sałatek owocowych oraz owoców z kompotu, lodów, awokado, kremów, majonezu, śmietany. Także produktów krojonych i rozprowadzanych nożem: mięsa, wędlin, masła, serów twardych i topionych, pasztetu, dżemów, konfitur, miodu, ketchupu, musztardy, kawioru, pizzy, zapiekanek, tostów, obranych owoców.

    To jadaj na kolacje bez ograniczeń
    • sałata - nie odsączaj ich dokładnie z wody, wtedy większość sosu (lekki winegret z ziołami) będzie spływać z mokrych liści,
    • marchew - najlepsza ugotowana; obieranie zastąp porządnym szorowaniem,
    • kapusta - jedz brukselkę, kalafiora i kapustę pekińską, nie racz się czerwoną, białą i włoską,
    • szpinak - młode pędy szpinaku jedz na surowo w sałatce, pozostałe gotuj na parze,
    • fasolka szparagowa - najlepiej gotuj ją na parze al dente,
    • szparagi - wybieraj delikatne, miękkie, nie łykowate; te kryteria spełniają tylko szparagi najwyższej jakości (niestety, najdroższe),
    • brokuły - surowe możesz dodać do sałatki, jedz je też gotowane na parze od 5 do 10 minut,
    • warzywa strączkowe - godna polecenia jest soja, soczewica, fasola i bób; świeże przed ugotowaniem oczyść ze skórek, suszone możesz namoczyć; w oryginalnej diecie jest zalecany groch, ale my odradzamy jedzenie go na kolację,
    • ziemniaki - jedz gotowane w wodzie, na parze lub pieczone; smażone i frytki są niewskazane,
    • czosnek - lżej strawny będzie po ugotowaniu, surowy miażdż w prasce albo utrzyj na tarce,
    • grzyby duszone, gotowane, smażone z patelni: obojętnie,jak je przyrządzisz, muszą być świeże, gdyż źle znoszą przechowywanie,
    • ryż - preferowany jest tzw. dziki ryż brązowy, nieoczyszczony,
    • makarony - dobry każdy rodzaj, ale najlepszy pełnoziarnisty,
    • ryby i owoce morza - ryby (najlepiej morskie) przyrządzaj na parze, w bulionie, w kuchence mikrofalowej lub jedz na surowo; owoce morza możesz krótko obsmażyć na oliwie,
    • jajko - dozwolony jest omlet, jajecznica lub jajo sadzone, najlepiej szykowane bez tłuszczu
    • mięso - od czasu do czasu (rzadko!) wolno ci zjeść porcję tatara lub carpaccio z surowej wołowiny (najwyższej jakości!) oraz nieco białego mięsa (jako dodatek do sałatek).
     
  2. FreYa

    FreYa Aktywna w BB

    Agnexx z kąd ty bierzesz te diety? A masz coś na bazie owoców?
     
  3. reklama
  4. Agnexx

    Agnexx Gość

    FreYa, dla Ciebie... :)

    Skuteczne diety owocowe

    Ze względu na niską wartość kaloryczną owoce są doskonałe dla osób odchudzających się. Owoce świeże zawierają bardzo dużo wody i mało węglowodanów, dzięki czemu są niskokaloryczne, np.: 100g truskawek czy malin to ok. 30 kcal, brzoskwiń lub jabłek - ok. 45 kcal, czereśni - 60 kcal, ale już jeden średni banan to aż ok. 190 kcal.
    Najbardziej kaloryczne, ze względu na dużą zawartość tłuszczów, są orzechy - od 335 kcal (orzechy kokosowe) do 650 kcal/100g (orzechy włoskie i laskowe).
    Poza tym diety owocowe idealnie nadają się jako kuracje odtruwające i oczyszczające organizm. Istnieją też diety owocowe polegające na wyłącznym piciu świeżo wyciskanych soków. Często mówi się o szczególnie korzystnym wpływie kuracji "sokowej" na odbudowywanie rezerw zasadowych organizmu.
    Jednodniowe diety sokowe cieszą się coraz większą popularnością, bowiem nie nastręczają żadnych problemów. Ponadto dostępny jest bardzo duży wybór soków owocowych, które można pić osobno lub po wymieszaniu.
    Każdą dietę składającą się ze świeżych owoców warto urozmaicić 1-2 łyżkami soku z czarnego bzu. Ludzie lubiący zjeść przynajmniej jeden ciepły posiłek dziennie mogą również wprowadzić ziemniaki w mundurkach, stanowiące osobny posiłek. Co jednak ważne - nie wolno ich solić - istotnym punktem diet owocowych jest bowiem niska zawartość sodu (dzięki czemu następuje odciążenie układu krwionośnego, a w efekcie prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi).
    Innym urozmaiceniem jest wzbogacenie diety orzechami, przy czym w zupełności wystarcza 6 dużych orzechów włoskich dziennie. Zawierają one spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również witaminę B1, B6 i witaminę E - a więc związki, których w świeżych owocach brak.

    OWOCOWA DIETA OCZYSZCZAJĄCA

    Raz na tydzień można bez szkody dla organizmu zastosować następującą oczyszczającą dietę owocową:
    Śniadanie - 1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, jajko na miękko, herbata.
    Podwieczorek - 1 kubek odtłuszczonego jogurtu.
    Pozostałe posiłki - 1,5 kg dowolnych owoców rozłożonych na cały dzień. Pij owocowe herbatki na zmianę z niegazowaną wodą mineralną.

    DIETA POTRÓJNIE OWOCOWA
    Bardziej radykalną (nie zawiera białka ani tłuszczu), ale też skuteczniejszą dietą oczyszczającą jest dieta, w której skład wchodzą wyłącznie woda i:

    3 średnie jabłka
    4 średnie gruszki
    2 duże banany

    Łącznie jest to ok. 750 kcal. Owoce, w dowolnych zestawieniach, dzielimy na 3-7 posiłków. Jest to dieta praktycznie beztłuszczowa i bezbiałkowa co bardzo oszczędza przemianę materii i układ trawienny. Przeważnie zaleca się stosowanie jej raz w tygodniu.

    DIETA SOKOWA
    Przy 5-7 porcjach wypija się około 1,5 litra niesłodzonych soków owocowych, co odpowiada ok. 750 kcal. W odróżnieniu od diety surówkowej, dieta sokowa zawiera niewielkie ilości błonnika.



     
  5. FreYa

    FreYa Aktywna w BB

    DZIĘKI :-*
     
  6. brat

    brat Początkująca w BB

    macie jakas diete aby w ciągu miesiąca schudnąć 5 kg??
     
  7. ja w 13 dni schudlam 5kilo na diecie kopenhaskiej
     

Poleć forum