reklama
sylwia532
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2005
- Postów
- 3 552
kurde ale mam smaka na truskawki
moga byc mrozone
co do uczulen sprawdzac po troszku bo duzo dzieci nie jest uczulonych
ja bede tak robic-tylko tatko krzyczy ze bede eksperymenty na dziecku robic
a jak nie bede mogla juz zjesc czgos to mu tez zakaze zeby bylo sprawiedliwie i zeby mniue nie kusil ;D
co do uczulen sprawdzac po troszku bo duzo dzieci nie jest uczulonych
ja bede tak robic-tylko tatko krzyczy ze bede eksperymenty na dziecku robic
a jak nie bede mogla juz zjesc czgos to mu tez zakaze zeby bylo sprawiedliwie i zeby mniue nie kusil ;D
felqua pisze:A moze to te owocki tak na nia wplynely? Chyba pojde sobie obrac kiwi..
Myślisz, że to to??? ;D
Trzeba jeszcze Pytii i Benity zapytac co jadły przed porodem
i będziemy miałay gotową receptę na przyśpieszenie.... ;D
sylwia532 pisze:wlasnie mu napisalam ze jak bedzie z pracki wracal to ma skoczyc po truskawki mrozone lody i bita smietane
a rano mu pisalam ze juz ma spokoj z moimi zachciankami bo juz nie mam takich ;D
no bo rano nie miałaś , a teraz to już prawie wieczór i mogło się zmienić
koga
Mama Maksa i Julka
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2005
- Postów
- 8 273
a ja właśnie kupiłam świeże truskawki - w naszym warzywniaku czasami takie niesamowite rzeczy się pojawiają po śmiesznych cenach - nigdy nie wiem co kupię jak tam idę ... a dziś były truskawki!
zrobię super deser: pokrojone bezy, krem truskawkowy z serka mascarpone i świeże truskawki - to się układa warstwami i jest boskie!!!!!!!!!!!!!
ale rodzić to jeszcze nie chcę
zrobię super deser: pokrojone bezy, krem truskawkowy z serka mascarpone i świeże truskawki - to się układa warstwami i jest boskie!!!!!!!!!!!!!
ale rodzić to jeszcze nie chcę
koga
Mama Maksa i Julka
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2005
- Postów
- 8 273
ANIK78 pisze:Usmażyłam dzisiaj 2 pełne miski faworkówMNIAM
pewnie dopiero za rok sobie pojem takich dobrych rzeczy
![]()
Anik - a może byś tak wrzuciła przepis na te faworki?
reklama
ANIK78
Marzec 2006 i Luty 2009
koga pisze:ANIK78 pisze:Usmażyłam dzisiaj 2 pełne miski faworkówMNIAM
pewnie dopiero za rok sobie pojem takich dobrych rzeczy
![]()
Anik - a może byś tak wrzuciła przepis na te faworki?też bym takich domowych pojadła
Koga, specjalnie dla Ciebie
FAWORKI:
- 500 g mąki
- 8 żółtek
- ok. 1/2 do 1 szklanki gęstej, kwaśnej smietany- tyle ile wgniecie się w ciasto
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu (lub wódki)
- 1,5l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
1. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić żółtka. Dodać resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagniecieniu miało konststencję ciasta na makaron, tzn. powinno być twarde, zwarte i gęste.
2. Ciasto dokładnie wyrobić rękoma i bić go wałkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza.
3. Kawałki ciasta rozwałkowywać bardzo cieniutko i nożem lub radełkiem wykrawać paski nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewijać przez nacięcie. Ja robię paski o długości 12cm.
4. W sporym garnku rozgrzać olej. Faworki kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na kolor słomkowy (nie mogą być brązowe).
5. Faworki wyjmować cedzakową łyżką i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Zimne posypywać cukrem pudrem.
Czas wykonania: około 2h, wychodzą 2 duże 5 litrowe miski
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 3 tys
- Wyświetleń
- 123 tys
- Odpowiedzi
- 566
- Wyświetleń
- 103 tys
Podziel się: