a co jesli mama chce psa? a dzidzia jest jeszcze malutka?
To niech matka kupuje psa.

Będzie miała dwoje małych dzieci. Tylko, że piesek często zostaje jak dziecko do końca życia.
Zakup psa dla rodzica to dobry zakup, dla małego dziecka absolutnie nie.
Oczywiście warto wiedzieć wcześniej z jakimi obowiązkami taki zakup lub adopcja się wiąże.
Nie kupiła bym też psa typu Amstaff przy małym dziecku w przypadku jeśli nie miala bym w małym palcu umiejętności postępowania z psami, jak nie zna się psich gestów i nie umie rozmawiać z psem słowami i gestami.
Inna sprawa, że ja bym wogóle nigdy nie kupiła Amstaffa, Yorka, Dobermana czy Owczarka Kaukaskiego i wiele innych ale to moje indywidualne upodobania.
Wolę psy, które lubią ludzi, nie żadne agresory czy narwane Yorki przerobione na maskotki lapiące obcych za nogawki i szczerzące się chociażby na widok moich psów.
A małego dziecka z psem i tak nie należy zostawiać samego, no wogóle lepiej samego nie zostawiać.
Mam pieski, które są przyjaciółmi wszystkich ludzi. Ale wiem, że jak będzie dzieciaczek, to jak pieski zaczną się między sobą bawić, mogą popchnąć dzieciaczka, jak będzie chciał chodzić. Tyle, że dzieci wychowane z psami uczą się same pewnych zachowań i wcale łatwo psu się nie dadzą, a nawet nie koniecznie się podzielą jedzeniem, nawet jak pies próbuje je wyrwać z ręki.
Jeśli chodzi o alergię, to w ostatnim numerze "Mojego psa" opisano sytuację, którą nazwano paradoksem. Otóż u dzieci wychowanych rownocześnie z kotem i psem rzadziej ujawnia się alergia niż u tych, które nie mają zwierząt. Natomiast jeśli dziecko jest wychowane tylko z kotem lub psem, to alergia ujawnia się częściej niż u tych, które nie mają zwierząt. Chodzi o alergie na różne rzeczy a nie na psa i kota.
Mój mąż od razu oświadczył, że musimy mieć też kota.

Może jak kiedyś będziemy mieć dom, bo na razie nasze pieski z chęcią rozszarpały by kotka.
Jeśli chodzi o zajęcia dogoterapeutyczne, to zanim zaszłam w ciążę, prowadziliśmy takie zajęcie w przedszkolach.
Jak ktoś ma ochotę, to tu zamieściłam część zdjęć z tych zajęć
http://dzieciaczek.w.of.pl/
Pozdrawiam Hania