reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Dziś nauczyłam/em się!

u nas np. jest często na nie jak powiem "powiedz krowa" czy inne jakieś takie wyrazy, ale np. jak chce wyjść z krzesełka to mówię "powiedz tacie weź stół" i w takich przypadkach powie "tata eś tół"...sobie skubana wybiera co będzie mówić a co nie :-D

reklama
Karol sobie fajne bajki opowiada jak usypia. O tym strażaku to właśnie przy usypianiu było i wyłapałam to, bo powtarzał kilka razy. Kiedyś sobie coś gadał o tym, że samolot leci, potem coś o pilocie było :-).

ubierałam Mika wczoraj i mówię do niego mój skarbie kochany, a on na to "i tatusia teś"

a jeśli chodzi o bajki na dobranoc i piosenki to nic Młodemu nie można bo się czepia, śpiewałam mu "pora na dobranoc bo już księżyc świeci dzieci lubią misie misie lubią dzieci", a Mik do mnie "moje misie moje, nie dzieci"
albo "chyba już można iść spać, chyba już można się położyć" a Mik do mnie "chyba nie..." . Muszę zacząć przerabiać piosenki...

Pan wypił kawę i idź tam - tak Zosia wyprosiła od teściów gościa, którego nie znoszą, wszyscy byli jej wdzięczni:-D

Karol usłyszał jak babcia mów "o w mordę" i teraz ciągle słyszymy "mojde!". Wczoraj mąż przyszedł do domu, a młody "Tata idzie! Mojde!" :-D

Poza tym mówi już bardzo ładnie. Składa zdania typu "Wywrotka duża stoi na budowie. Pan wsiada do wywrotki i jedzie". Zdania buduje prawidłowo, tylko nie używa tych "do", "na" itd (nie pamiętam jaka to część zdania ;-)).

reklama
Moja też ładnie buduje zdania, najlepsze są te w stylu: "Co tam czytasz?", "Co tam chowasz?", albo "Co Mai robisz?". :-D Ostatnio ją mąż przestawił bo mu się kręciła pod nogami a ona do niego: "Czemu Maję tu postawiłeś?". :-D
W niedzielę przyszła do niej mała sąsiadka (7 lat) a Maja często jak o nią pytała to jej mówiliśmy że Patrycja nie może przyjść bo musi się uczyć czytać i pisać, więc jak mała przyszła to Maja do niej: "Musisz się uczyć czytać i pisać". :-D
I nauczyła się że jak na nią nakrzyczymy albo się gdzieś uderzy itp. to przychodzi i mówi "Tulu tulu mi zrób bo smutno się Mai zrobiło". :happy:

Do góry