reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

EKO-mamy i chusto-mamy :)

Olga, ja mam chustę Nati. Super się układa, idealnie wiąże, dobrze dociąga. Nie grzeje jakoś strasznie, ale wiadomo, że w miejscu zetknięcia z ciałkiem dziecka człowiek jest cały mokry :/ Nie wiem, czy da się to przeskoczyć.
Ale moja dość długa. Ok. 5 metrów. Ja mam 171 cm wzrostu, a przy kieszonce trochę mi wisi materiału z tyłu. Przy plecaku to już w ogóle sporo zostaje - jeszcze ze dwa razy obwiązuję w pasie.

reklama
ewa - dzięki :) ja moją też się musiałam dwa razy owijać a przy jej grubości byłam przy tym nieźle zapakowana... do tego ogromny węzeł i jeszcze mimo tego zwisający wielki ogon. nie wyobrażam sobie w to coś zawijać mojej kruszynki...
moja przyjaciółka poleca mi nosidło Tula z wkładką dla maleńkich dzieci Tula - Nosidełka i Chusty do Noszenia Dzieci — Nosidełko Ergonomiczne TULA ale to 350zł (wolałabym coś w granicach 200), szkoda że nie mogę przymierzyć bo ona mieszka na drugim końcu Polski...
chusta mi się wydaje jakaś taka lepsza w sensie że można różne sposoby wiązać i tak jakoś fajnie wygląda ;) taka sexy mama - tzn chcę ładnie z Hanią dla męża się prezentować ;)

Ostatnia edycja:
Olga, a prałas chustę? Trzeba ja złamać, będzie się lepiej układała. Najlżejsze są z bambusem, ale to koszt ok 300zł. Szukaj używanej Nati albo LennyLamb. Będą w dobrej cenie i już złamane, więc będą przyjemniejsze. Nowa za 100 zł nie będzie dobra...

Olga, ja mam też Nati i mimo, że jeszcze na zewnątrz nie używałam, to już próbowaliśmy się wiązać i nie jest sztywna. Łatwo się ją wiążę. Z tym, że ja kupiłam używaną na Allegro. Nastawiałam się na zakup tu: NATIBABY -NAJWYŻEJ OCENIANA POLSKA CHUSTA,OKAZJA,M (2577359904) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , ale udało mi się upolować ładną (dokładnie taka jak ewy :-)) i wygrać licytację. A pod tym linkiem sprzedaje producent. Są troszeczkę tańsze niż normalnie, bo są z jakąś drobną wadą (np przebarwienie).

Olga, aż za fajnie wygląda ;) Ja się dziś czułam na Krupówkach jak atrakcja turystyczna numer 1. Ludzie się oglądali, komentowali, nawet podbiegali i wyprzedzali nas, żeby dziecko w chuście zobaczyć :/ Na początku mnie to śmieszyło, ale po jakimś czasie miałam ochotę tłuc pięścią między oczy i krzyczeć "co się gapisz?" ;)

Ale fakt - chusta jest bardzo uniwersalna. Kieszonkę zawiążesz, kołyskę, na plecy dziecko wrzucisz, a w razie potrzeby można malucha nią przykryć czy hamak z niej zrobić ;)

k8libby - prałam dużo razy, wirowałam na 1400, siedziałam na niej, spałam na niej w łóżku... z ciekawości zważę ją i wam napiszę ile wyszło. ona taka po prostu jest, po tej chuście chyba każda wyda mi się cienka i lekka :) te Rapalu kosztują koło 150-160, mnie się udało za te 100, taką cenę miała kobieta w sklepie akurat, a wtedy jak kupowałam to w ogóle tych chust nigdzie nie było a używane na licytacjach na allegro dobijały do 200zł
o, znalazłam moją fotkę z Natalią w chuście http://img52.imageshack.us/img52/281/dsc7092d.jpg

dzag, dzięki za link :) śliczne te chusty! cudowne

ja niestety nie miałam do czynienia z innymi chustami niż ta moja, byłam raz na klubie kangura ale prowadząca pani miała tylko dwie jakieś chusty i nie pamiętam dobrze bo nie oglądałam ich ale wydawały mi się dużo cieńsze od mojej, następny KK u nas jest 17 września - nie chcę czekać tyle czasu żeby coś obejrzeć, chcę kupić najlepiej zaraz w poniedziałek

ehh wariatka ze mnie siedzę zgarbiona zmęczona przed kompem zamiast iść spać... zajrzę jutro, dziękuję Wam bardzo za pomoc, dobranoc ;)

Ostatnia edycja:
z tego co zauwazylam, w sensie na ulicy patrząc na chustujące mamy...to wszystkim to jeszcze tak zwisa z tyłu. w ogole nie rozumiem czemu to takie długie jest, po co? tez dlatego bym wolala poczekac az bede mogła małą nosic w tym mei tai, ale...kiedy dziecko siada? chyba za dobrych kilka miesiecy:dry: a teraz to najbardziej potrzebne...

ewo, ja wzbudzam niezle sensacje jak w ogole wyjme małą z wózka..wszyscy sie gapią, podziwiają, podchodza, komentują... nawet gdy karmiłam małą bedac w opsie po zalatwieniu becikowego to wszyscy sie usmiechali, jedna baba nawet podeszla i bez krepacji patrzyla na twarzyczke małej a wiec i jednoczesnie na moje cycki :-p czy w chuście czy bez, ludzie sie gapią na takie malenstwa :)

Mala.di, chusty są długie, bo są dostosowane do różnych wiązań i różnych gabarytów rodzica. Poza tym teraz sporo materiału wisi z tyłu, ale jak dzieci będą większe, to automatycznie ten "ogon" będzie się skracał. Gdyby to było na styk, to byłoby bardzo trudno wiązać.

Dzieci siadają różnie. Franek siadał na 6 miesięcy - tzn. siedział posadzony i siadał sam (bo to dwie różne rzeczy ;)).

reklama
ja jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady :) a czy wiecie ile ta chusta Nati waży? ja zważyłam moją i wyszło mi 930g a ona ma 5 i pół metra, gdzieś tu widziałam że któraś z Was pisała o 780g, to jeśli jest taka mała różnica to czy naprawdę te Wasze chusty są cieńsze? sama nie wiem, zdecydowałam już że zamawiam ale jednak jeszcze się waham...
k8libby - bambusową znalazłam lenny lamb za 240zł. a czy Ty wiesz jaka to jest ta Rapalu? widziałaś taką? może mnie się tylko wydaje że ona jest zła..?
a to nosidełko Tula chyba i tak kupimy, na teraz dla Natalii a dla małej na później, tak mi się wydaje, ono wygląda super, tylko kasa, spróbuję poszukać używanego, choć trochę się nam teraz kasy zbierze z becikowego i ubezpieczeń więc można zaszaleć, a co ;) zwłaszcza że wózka, ubranek i wielu innych rzeczy nie musimy kupować bo wszystko mamy :)
a ja ostatnio znajduję przyjemność w kupowaniu rzeczy porządnych i nie najtańszych :) np. komplet pościeli za 190zł... zaszalałam w Agacie :) (tzn rękami męża bo on pojechał). A co :) należało mi się w nagrodę za trudy porodu :p

Do góry