reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Franuś, 30 tc, 1010kg

✬⋰
(.•´`*.
✬⋰
*.*
✬⋰´¨) SZCZESLIWEGO
.•´,•*´¨)¸.•*¨)
NOWEGO ROKU
¸.•´¸
✬⋰.•*´¨)I SZAMPANSKIEJ
*.*
¸•´¸✬⋰.•*´¨)ZABAWY
✬⋰.•´ (¸.•` * ¸.✬⋰•´¸.•*´¨)✬⋰
......\~~~~~/.....\~~~~~/
.......\~~~~/.......\~~~~/
........\~~~/.........\~~~/
.........\~~/...........\~~/
..........\~/.............\~/
...........||...............||
......./****\........../ ****\.
✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰✬⋰
Stary Rok sie kończy,
Jego blask już mija.
Nowy 2010 do brzegu dobija.
życzę Wam ,by był piękny.
Lepszy od Starego
A WAM przyniósł coś szczególnego.
Dużo zdrowia i radości,
szczęścia w życiu i miłości,
uśmiechu na twarzy
i to o czym marzycie.

O*o________________O*o
__$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
__$$|______________|$$
__$$|___11_12_1____|$$
__$$|__10__II___2__ |$$
__$$|__9___O___3__ |$$
__$$|___8______4___|$$
__$$|____7_6_5_____|$$
__$$|______________|$$
__$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
O*o________________O*o
*¨¨*¤.¸¤*¨¨*¤.¸¤*¨¨*¤.¸¤*
*.*´¨) SZCZESLIWEGO
¸.•´¸.•*´¨) NOWEGO
.•´,•*´¨)¸.•*¨) ROKU
¸.•´¸.•*´¨).•*´¨) 2010

reklama
Antylopko, mamy od Świąt dość nerwowy czas. Od neurologa do neurologa. Mały miał wczoraj wylądować w szpitalu, ale w piątek dostałam telefon, że są 2 ciężkie przypadki pneumonii na oddziale, więc przy jego wywiadzie i ryzyku zakażenia wewnątrzszpitalnego, jeśli nie ma zagrożenia życia, to żebym przemyślała itd..
Mały jest po kolejnym EEG. Tym razem zmiany w prawej skroni. W poprzednim były w lewej, więc zaczynam się zastanawiać czy pani dr opisujące EEG czasem stron nie pomyliły..:szok: Narazie nie dostał leków p/padaczkowych... Mam obserwować małego, nagrywać itd. Mam nadzieję, że to okażą się tylko mioklonie przysenne..
Kolejna wizyta u neurologa pod koniec lutego. Szczepienia nadal wstrzymane - do czasu wyjaśnienia kwestii neurologicznych.
Ruchowo mały jest na poziomie 6 tygodni, komunikacyjnie 10-12 tydzień, czyli mniej więcej w wieku korygowanym. Od 4 dni uśmiecha się świadomie i zaczął odkrywać świat łapkami:) Podejmuje także próby głużenia, narazie b niesmiało, ale zawsze. każdy krok do przodu cieszy..
Pani neurolog powiedziałą mi jeszcze , że nie może wykluczyć narazie zagrożenia DzPM, ale nie jest dramatycznie. mamy sie nie załamywać, tlko ćwiczyć i, jak się wyraziła: "Może się uda"..
Wczoraj mały dostał 3 dawkę synagisu.

Wagowo idzie ładnie do przodu, wazy już 4490. Bardzo rośnie. Robi się z niego taka długa dżdżowniczka:tak:

Wiele tych małych postępów cieszy, ale w tyle głowy ciągle jest strach..

Mamy wcześniaczków, napiszcie mi, czy i u was początkowo były tak duże dysproporcje między poziomem rozwoju a wiekiem korygowanym (bo o urodzeniowym to nawet nie wspominam, wiadomo dlaczego)?

Och kochana trzymaj się i bądź dzielna
Nic więcej mądrego nie jestem w stanie Ci napisać
A dlaczego Franuś miał być hospitalizowany?

FraniowaMama - nie pisze jako mama wcześniaczka, tylko jako fizjoterapeutka i mnie nie dziwi, że są takie różnice między wiekiem korygowanym a rozwojowym. Pamiętaj, że wiek rozwojowy jest ustalony jako średni dla populacji zdrowych, w terminie urodzonych dzieci. Są od niego odstępstwa w obie strony, w dodatku do poszczególnych umiejetności w rózne strony. Jedno dziecko wczesnie unosi główkę, a późno sie uśmiecha świadomie itp. Przenosząc teraz wiek rozwojowy na wiek korygowany różnice moga sie pogłębiać, w rózne strony, w zależności od możliwości poszczególnych układów maluszka.
Nie wiem czy ktos Ci o tym wspominał, a może sama wyszukałaś, fajnie dzieciaczkom robi masaż Chantalle. Zarówno zdrowym, tym bardziej wczesniakom, gdzie nie do końca jeszcze zdiagnozowano wszelkie nieprawidłowości.
na pewno bedzie to miłe doswiadczenie i dla Ciebie, i dla Franusia:tak::-D
Pozdrawiam serdecznie:-)

Mamo frania u nas u moich chłopaków roze sfery rozijaja sie nie proporcjonalnie i np teraz co macio ma miał 3 lata czyli 36 miesicy to rozoj ruchowy był na etapie 30 m, mowa na etapie 20, społecznie na etapie 22 i i kordynacja ruchow-wzrokowa na etapie 32 wiec widzisz jak to jest u nas i Adasia podobnie majac 24 m ruchowo jest na 28 o mowa na 15...poprostu trzeba cwiczyc wszystkie sfery

Dzięki dziewczyny
Masaż Shantala robię Franiowi po kąpieli jeśli tylko jest w nastroju (średnio co drugi dzień:tak: Jeśli jest wściekle głodny, to nic z tego nie wychodzi, trzeba dać butle i koniec.

Beti, Franiu miał trafić do szpitala na oddział neurologiczny ze względu na drgawki. Miał mieć zrobione video eeg, żeby ostatecznie wyjaśnić czy to mioklonie czy drgawki. Chwała Bogu mamy już 9 dzień bez drgawek, 21 dzień bez luminalu. Luminal wypłukuje się z organizmy do 3 tygodni, czasem nawet i do 4. Można wiec założyć, że w organiźmie Frania praktycznie już go nie ma. Teraz więc zaczyna się decydujący czas. Jeśli bez luminalu drgawki nie wrócą, będzie to znaczyło, że ich pojawienie się po zejściu Frania z respiratora było po prostu objawem detoksykacji organizmu. W końcu on przez 2 miesiące dostawał we wlewie ciągłym dormicum a droraźnie luminal lub gadenal i fentanyl. Dorosły byłby po tym uzależniony..

Trzymajcie więc kciuki kobietki, żeby u krasnala drgawki nie wróciły..

reklama
Do góry